Tort cu jeleu de zmeura si crema de branza
Tortul cu jeleu de zmeura si crema de branza este desert delicat ce combina perfect ingredientele unei prajituri complete: pandispan pufos, fructe dulce-acrisoare de vara, crema de branza si un strat discret de ciocolata.
Ingrediente Tort cu jeleu de zmeura si crema de branza:
Blat:
- 9 oua
- 1 cana zahar
- 1 1/2 cana faina
- 2 lingurite praf de copt
Jeleu de zmeura:
- 300 g zmeura
- 4-5 linguri zahar
- 10 g gelatina granulata
Crema de branza:
- 150 g branza crema:
- 300 ml smantana pentru frisca rece
- 250 g mascarpone
- 3 linguri zahar pudra
- 10 g gelatina granulata
Glazura:
- 100 g ciocolata cu lapte
- 50 ml smatana pentru frisca
Preparare Tort cu jeleu de zmeura si crema de branza:
Blat:
- Bateti albsurile cu un praf de sare pana devin spuma tare.
- Adaugati zaharul in 2-3 reprize mixati pana cand obtineti o bezea ferma.
- Incorporati galbenusurile pe rand, mixand usor dupa fiecare adaugare.
- In fina se incorporeaza faina cernuta in care ati adaugat praful de copt, se amesteca usor cu ajutorul unei spatule.
- Compozitia obtinuta se toarna intr-o forma rotunda cu diametrul de 24 cm in care ati pus hartie de copt.
- Se da tava in cuptorul preincalzit la 170 grade celsius cca. 25 minute, verificati cu scobitoarea.
- Blatul obtinut se lasa sa se raceasca in tava, apoi se taie in doua obtinandu-se astfel doua foi de blat.
Jeleu de zmeura:
- Zmeura se pune cu zaharul intr- craticioara la foc mic.
- Se amesteca usor, se fierbe 2-3 minute (pana cand zaharul se topeste), apoi compozitia obtinuta se ia de pe foc.
- Se strecoara, iar in compozitia nou rezultata se adauga gelatina.
- Se amesteca energic pana cand aceasta va fi incorporata complet; se lasa sa se raceasca complet, apoi se lasa la frigider cca. 30 minute sau pana incepe sa se inchege (atentie nu trebuie sa se inchege complet, ea trebuie sa aiba o consistenta astfel incat sa poata fi intinsa pe blat).
Crema de branza (se prepara dupa ce jeleul de zmeura s-a inchegat pe blat – vezi instructiuni mai jos):
- Gelatina se pune la inmuiat in cca. 30 ml apa rece timp de 5-6 minute; apoi se dizolva pe bain-marie; se lasa sa se raceasca.
- Smantana pentru frisca rece se mixeaza cu zaharul pudra pana se obtine o frisca consistenta.
- Se adauga branza mascarpone rece si crema de branza rece; se mixeaza usor pana la omogenizare.
- In final se adauga gelatina dizolvata, racita, se amesteca pana la omogenizare.
Asamblare Tort cu jeleu de zmeura si crema de branza:
- Puneti foaia de pandispan de jos pe un platou de tort.
- Intindeti jeleul de zmeura dupa ce a stat la rece (vezi instructiunile de mai sus).
- Dati platoul la frigider pana cand jeleul de zmeura se incheaga peste blat.
- Intindeti apoi peste acesta crema de branza obtinuta anterior.
- Asezati cea de-a doua foaie de pandispan, decorati-o cu glazura de ciocolata : topiti ciocolata cu lapte rupta in bucati impreuna cu smantana pentru frisca intr-o craticioara antiaderenta sau pe bain-marie, lasati-o sa se raceasca cateva minute, apoi turnati glazura obtinuta uniform peste ultima foaie de blat.
- Tort cu jeleu de zmeura si crema de branza se lasa la frigider inca 3-4 ore, apoi se taie in felii.