Prajitura cu blat de cacao si jeleu de zmeura
Prajitura cu blat de cacao si jeleu de zmeura este un deliciu perfect de weekend. Blaturile pufoase de cacao, impreuna cu crema de frisca si jeleul de zmeura, alcatuiesc un desert minunat.
Ingrediente Prajitura cu blat de cacao si jeleu de zmeura :
Blat:
- 6 oua
- 3/4 cana zahar
- 1 cana faina
- 2 linguri cacao
- 1 1/2 lingurite praf de copt
Crema :
- 500 ml smantana pentru frisca rece
- 250 g ricotta rece
- 7 linguri zahar
- 2 linguri gelatina
- 5 linguri apa
Jeleu de zmeura:
- 150 g zmeura congelata pe care o decongelam
- 3 linguri zahar
- 10 g gelatina
- 2 linguri amidon
- 100 ml apa
Glazura:
- 150 g ciocolata cu lapte
- 2 linguri unt
- 6 linguri lapte
Insiropare:
- 1/3 cana lichior de ciocolata sau Baileys
Preparare Prajitura cu blat de cacao si jeleu de zmeura :
Blat:
- Mixati albusurile cu zaharul pana obtineti o bezea tare.
- Adaugati in acestea galbenusurile pe rand, amestecand usor cu o spatula.
- Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua, apoi se adauga treptat in compozitia de oua.
- Se amesteca usor pana la omogenizare.
- Puneti hartie de copt intr-o tava de 23×28 cm.
- Turnati compozitia obtinuta si dati-o in cuptorul preincalzit la 180 grade celsius timp de cca. 20 minute sau verificati cu scobitoarea.
- Lasati blatul sa se raceasca complet, apoi taiati-l in doua.
Crema:
- Gelatina se inmoaie in apa, apoi se dizolva pe bain-marie si se lasa sa se raceasca cca. 7 minute.
- Smantana pentru frisca rece se mixeaza pana se obtine o frisca tare.
- Se adauga apoi ricotta, si se toarna in fir subtire gelatina dizolvata.
- Se mixeaza pana la omogenizare.
Asamblare Prajitura cu blat de cacao si jeleu de zmeura :
- Unul din blaturile obtinute se aseaza pe un platou.
- Se insiropeaza cu jumatate din lichiorul de ciocolata.
- Peste acesta se intinde jumatate din crema obtinuta.
- Dati platoul la frigider cca. 1 ora pana cand crema se intareste (se pune la frigider si castronul cu restul de crema), intre timp incepeti sa preparati jeleul de zmeura:
Jeleu de zmeura:
- Zmeura decongelata, se pune intr-o cratiticoara, se adauga zaharul, apoi se pune la fiert la foc mic.
- Gelatina se pune la inmuiat in 1/2 cana apa rece.
- Amidonul se dizolva in 100 ml apa rece, apoi se toarna peste zmeura ce a inceput sa fiarba.
- Se amesteca bine pentru a nu se forma cocoloase.
- Se fierbe cca. 10 minute, amestecand continuu.
- Se ia apoi de pe foc si se adauga gelatina inmuiata, se amesteca energic pentru omogenizare.
- Se lasa sa se racoreasca cca. 30 minute, sau pana cand incepe sa se ingroase prin racire.
- Se scoate platoul din frigider, se toarna jeleu de zmeura (dupa ce s-a racit cca. 30 minute), peste primul strat de crema.
- Platoul se lasa la frigider inca 30 minute, pentru ca jeleul sa se intareasca, apoi se intinde restul de crema (opriti 1-2 linguri crema pentru decor).
- Se aseaza cel de-al doilea blat, pe care-l insiropati cu restul de lichior.
- Puneti prajitura la frigider si preparati glazura de ciocolata:
- Ciocolata se rupe in bucatele si se pune impreuna cu laptele si untul intr-o craticioara la foc mic, pana cand ingredientele se topesc si obtineti o glazura omogena.
- Glazura obtinuta se intinde peste cel de-al doilea blat.
- Decorati cu crema ramasa si lasati prajitura sa stea la frigider cel putin 10 ore inainte de a o taia.