Placinta cu mere si frisca

12 Shares

Placinta cu mere si frisca este un alt desert fabulos cu mere. Aceste fructe parfumate pe care le gasim in orice anotimp se potrivesc perfect intr-o placinta decorata cu crema de frisca, la care putem adauga si un sirop de zahar caramelizat. Cana folosita: 250 ml.

Placinta cu mere si frisca

Ingrediente Placinta cu mere si frisca:

Foi:

  • 4 cani faina
  • 1/2 cana amidon
  • 5 galbenusuri
  • 3/4 cana zahar
  • 250 g unt
  • 1/4 cana smantana pentru frisca
  • 4 linguri iaurt
  • 1 lingurita praf de copt
  • 3 linguri lapte

Umplutura de mere:

  • 1.7 kg de mere
  • 1/2 cana zahar
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • Sucul de la o jumatate de lamaie
  • 3 linguri gris
  • 1/3 cana apa

Decor frisca:

  • 500 ml smantana pentru frisca rece
  • 4 linguri zahar pudra
  • 1 lingura gelatina

Sirop zahar (optional):

  • 1/2 cana zahar
  • 1/3 cana apa

Preparare Placinta cu mere si frisca:

Foi:

  • Untul se framanta cu faina cernuta si praful de copt.
  • Se adauga zaharul, amidonul, galbenusurile, smantana si laptele.
  • Framantati pana cand obtineti un aluat omogen.
  • Coca se imparte in doua parti, fiecare parte se inveleste in folie alimentara si se lasa la frigider cca. 30 de minute.

Intre timp se prepara umplutura de mere:

Umplutura de mere:

  • Merele se spala, se curata de coaja, se taie in cubulete, se pun intr-o cratita antiaderenta.
  • Se adauga apa si sucul de lamaie.
  • Se fierb la foc mic pana cand merele se inmoaie.
  • Se inchide focul si se adauga peste merele fierte scortisoara si grisul, se amesteca pana la omogenizare.
  • Se lasa sa se raceasca cateva minuta inainte de a le folosi.

Asamblare Placinta cu mere si frisca:

  • Puneti hartie de copt intr-o tava de 25×35 cm.
  • Intindeti 2 foi de marimea tavii de copt din cele doua parti de aluat, care au stat la frigider.
  • Asezati prima foaie pe fundul tavii de copt si intepati-o din loc in loc cu furculita.
  • Intindeti umplutura de mere obtinuta anterior peste prima foaie de aluat.
  • Acoperiti merele cu cea de-a doua foaie de aluat, intepati foaia din loc in loc cu furculita.
  • Dati tava in cuptorul preincalzit la 180 grade celsius cca. 50 minute, reduceti apoi temperatura la 150 grade celsius si mai lasati tava in cuptor inca 15-20 minute.
  • Se scoate tava din cuptor si se lasa sa se raceasca complet.

Decor Frisca:

  • Gelatina se pune la inmuiat in 100 ml apa cca. 5 minute, apoi se dizolva pe bain-marie.
  • Smantana pentru frisca rece se mixeaza cu zaharul pana cand se obtine o frisca rigida, apoi se adauga in aceasta gelatina dizolvata si se mixeaza pana la omogenizare.
  • Cu ajutorul unui pos decorati placinta cu mere racita pe intreaga suprafata cu frisca obtinuta.
    Deasupra puteti pune un sirop gros de zahar:
  • Fierbeti zaharul (1/2 cana) cu apa (1/3 cana) intr-o craticioara antiaderenta, pana cand zaharul se topeste si obtineti un sirop de consistenta mai groasa, dar care curge (ca o miere).
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.