4 zile in Helsinki: obiective turistice, recomandari

42 Shares

Insule cu privelisti si atractii turistice deosebite, muzee de arta, biserici cu arhitectura deosebita, mancare cu specific local gustoasa, saune excelente, magazine cu produse de top, gradini superbe, sunt doar cateva din ce ofera capitala finlandeza turistilor sai.
Daca va propuneti sa vedeti Helsinki, nu uitati sa „treceti” si prin Tallinn, superba capitala estoniana, cu un centru istoric deosebit. Cele doua capitale sunt despartite de Marea Baltica, si se poate ajunge de la una la cealalta doar cu feribotul.
Intre Tallinn si Helsinki am luat unul din vasele companiei Tallink, ce are zilnic 9 traversari intre cele doua orase.

helsinki 1 helsinki 2 helsinki 3 helsinki 4Calatoria cu feribotul dureaza in jur de doua ore (atentie ! este si un feribot ce face 3 ore jumatate si ajunge in portul Olympia din Helsinki) , timp in care puteti manca la unul din restaurantele de pe vas, puteti face cumparaturi prin magazinele de pe Tallink sau puteti sa stati intr-o cabina, pentru a dormi pe parcursul voiajului.
Cel mai convenabil restaurant de pe feribot este cel tip bufet, deoarece, pentru un pret fix puteti manca cat vreti, mai multe feluri de mancare de la aperitive la deserturi, si puteti bea, de la apa plata la vin sau bere, cat doriti.

croaziera Tallinn Helsinki obiective turistice 3 croaziera Tallinn Helsinki obiective turistice 7 croaziera Tallinn Helsinki obiective turistice 1 croaziera Tallinn Helsinki obiective turistice 5

Odata ajunsi in Helsinki, am reusit sa vizitam urmatoarele obiective turistice, pe parcursul a patru zile:

Una din cele mai vizitate atractii turistice, de catre cei se afla in Helsinki, este Suomenlinna, o fortificatie construita pe cateva insule, la mijlocul secolului al XVIII-lea.
Petrecerea unei jumatati de zi aici este in acelasi timp o oaza de relaxare si o lectie veritabila de istorie.

suomenlinna helsinki obiective turistice 5 suomenlinna helsinki obiective turistice 1 suomenlinna helsinki obiective turistice 2 suomenlinna helsinki obiective turistice 3 suomenlinna helsinki obiective turistice 6 suomenlinna helsinki obiective turistice 7 suomenlinna helsinki obiective turistice 8 suomenlinna helsinki obiective turistice 9

Fortareata Suomenlinna, a fost inclusa patrimoniu UNESCO in 1991 pentru ca este un monument unic de arhitectura militara, ce a servit drept cetate defensiva pentru 3 popoare: suedez, rus, finlandez.
In istoria fortaretei au existat 3 perioade:
Epoca suedeza (1748-1808), epoca rusa (1808-1918) si epoca finlandeza (1918-prezent).
In 1748 fortareata a fost construita de suedezi (Finlanda facea atunci parte din Regatul Suediei) pentru a se proteja impotriva expansiunii Rusiei.
In 1808 Suomenlinna a ajuns in proprietatea Rusiei, ce a folosit-o pentru a-si proteja canalele de transport maritim catre St. Petersburg.
Dupa Revolutia Ruseasca din 1917, Finlanda si-a declarat independenta si a recuperat Suomenlinna (mai 1918). Finlandezii au folosit-o in scop militar pana 1973, cand a devenit proprietatea cetatenilor finlandezi.
Suomenlinna are 6 km de fortareata, 290 cladiri, 100 de tunuri si arme, 6 muzee, 9 restaurante si 850 de rezidenti.
Din cele 6 muzee, am vizitat doar 3: Muzeul Militar, Muzeul Ehrensvard si Muzeul de Jucarii.

Muzeu Militar ofera vizitatorilor sai oportunitatea de a „arunca o privire” asupra fortelor defensive finlandeze si asupra vietii soldatilor finlandezi pe timp de razboi sau pace, din ultimele secole. Expozitia include uniforme si echipamente militare din diferite perioade, dar si artilerie sau tancuri folosite in razboaie.

muzeul militar suomenlinna helsinki 1 muzeul militar suomenlinna helsinki 2 muzeul militar suomenlinna helsinki 3

Muzeul Ehrensvard este gazduit in fosta resedinta oficiala a comandantilor fortaretei Suomenlinna, si ilustreaza prin obiectele expuse istoria perioadei cand aceasta apartinea Suediei.
Primul proprietara al cladirii a fost fondatorul acesteia, Augustin Ehrensvard.
Colectiile muzeului cuprind cateva portrete, miniaturi, arme, mobila suedeza si picturi ale insulei Sumenlinna ce dateaza din 1760.

ehrensvard museum suomenlinna helsinki 1 ehrensvard museum suomenlinna helsinki 2

Cel mai simpatic muzeu de pe insula Suomenlinna este micutul, dar interesantul Muzeu al Jucariilor. Papusi, ursuleti si alte jucarii vechi de la inceputul secolului al XIX pana la mijlocul secolului XX se regasesc aici.

muzeul de jucarii suomenlinna helsinki 6 muzeul de jucarii suomenlinna helsinki 5 muzeul de jucarii suomenlinna helsinki 4 muzeul de jucarii suomenlinna helsinki 3 muzeul de jucarii suomenlinna helsinki 2muzeul de jucarii suomenlinna helsinki 1

Cum ajungeti la Suomenlinna
Din micul port Kauppatori, aflat in apropiere de Gara Centrala din Helsinki, sunt in fiecare ora cel putin 3 feriboturi spre Suomenlinna (calatoria dureaza maxim 15 minute).

Seurasaari sau Muzeul in Aer Liber se afla pe frumoasa insula Meilahti, la doar 4 km de centrul Helsinki-ului.
Insula este o oaza de liniste in mijlocul orasului, si in muzeul de aici veti vedea stilul de viata traditional finlandez expus in 87 de case taranesti, ferme sau conace, construite in ultimele patru secole, ce au fost relocate aici, de pe tot cuprinsul Finlandei.
Muzeul a fost infiintat in 1909 de profesorul Axel Olai Heikel.

seurasaari muzeu 1 helsinki seurasaari muzeu 2 helsinki seurasaari muzeu 3 helsinki seurasaari muzeu 4 helsinki seurasaari muzeu 5 helsinki

Cea mai impresionanta casa de aici este de departe Conacul Kahiluoto, denumita asa dupa insula cu acelasi nume din Taivassalo, de unde a fost adusa.
Casa a fost construita la sfarsitul secolului al XVIII-lea si a partinut mai multor familii, pana cand a ajuns la Muzeul Seurasaari in 1926. Caminul, are doua intrari – lucru rar la acea vreme, contine trei sufragerii, noua camere, si o bucatarie.

seurasaari muzeu 12 helsinki seurasaari muzeu 11 helsinki seurasaari muzeu 10 helsinki seurasaari muzeu 9 helsinki seurasaari muzeu 8 helsinki seurasaari muzeu 7 helsinki

Un alt obiectiv turistic aflat pe una din insulele ce graviteaza in jurul capitalei finlandeze, respectiv insula Korkeasaari, este Gradina Zoologica din Helsinki.
Zoo Helsinki gazduiste peste 150 de specii de animale, dar si peste 1.000 specii de plante ce ilustreaza perfect diversitatea naturii.
A fost deschisa in 1889 si reprezinta locul perfect pentru petrecerea unei dupa-amiezi insorite in Helsinki.
Ursi, ratoni, lei, panda rosu, tigrii, bizoni, dar si o flora deosebita, pot fi vazute in superba gradina zoologica ce este deschisa pe tot parcursul anului.

zoo helsinki obiective turistice 1 zoo helsinki obiective turistice 2 zoo helsinki obiective turistice 3 zoo helsinki obiective turistice 4 zoo helsinki obiective turistice 5 zoo helsinki obiective turistice 6 zoo helsinki obiective turistice 7 zoo helsinki obiective turistice 8 zoo helsinki obiective turistice 9

Impresionantul Muzeu National al Finlandei sau Kansallismuseo, gazduieste obiecte, artefacte, monezi, arme, argintarie, medalii, bijuterii, etc., ce ilustreaza diferite perioade din istoria Finlandei, din timpuri medievale pana in secolul XIX.
Din cele 6 expozitii permanente cel mai mult mi-au placut: „Regatul” ce dezvaluie prin obiectele expuse dezvoltarea societatii finlandeze din secolul XII pana la inceputul secolului XX, si „Pamantul si oamenii sai” ce prezinta obiecte din cultura folclorica finlandeza – secolele XVIII-XIX, si viata la tara inainte de industrializare.

muzeul national al finlandei helsinki 1 muzeul national al finlandei helsinki 2 muzeul national al finlandei helsinki 3 muzeul national al finlandei helsinki 4

Biserica in Stanca sau Temppeliaukio, este o cladire moderna impresionanta, realizata in 1969 cu ajutorul arhitectilor Timo si Tuomo Suomalainen.
Biserica a fost sapata intr-o stanca de granit ce avea cca. 12 metri inaltime si se afla intr-o piata din oras.

In interior biserica este circulara, are 180 de fereste, si un acoperis gigant din cupru.
Inedita biserica a devenit o atractie turistica pentru vizitatori, deoarece aici se tin aproape zilnic concerte gratuite la pian sau orga, peretii stancosi oferind o acustica deosebita.

biserica in stanca helsinki obiective turistice 1 biserica in stanca helsinki obiective turistice 2 biserica in stanca helsinki obiective turistice 3

Impresionanta Catedrala Luterana din Helsinki domina Piata Senatului si cerul capitalei finlandeze.
Ea a fost ridicata intre 1830-1852 pentru a inlocui o biserica mai mica construita in secolul XVIII, care fusese mistuita de marele incendiul din noiembrie 1808, ce a distrus intreg centrul Helsinki-ului.
Exteriorul catedralei se incadreaza perfect in stilul Neoclasic, ce „stapaneste” Piata Senatului, unde se afla aceasta.
Pe acoperisul catedralei se afla statuile celor 12 Apostoli confectionati din zinc.
Interiorul este sarac ornamentat, insa poate gazdui 1300 de enoriasi, si are un altar pictat in 1880.

catedrala helsinki obiective turistice 1 catedrala helsinki obiective turistice 2

Catedrala Uspenski este o catedrala ortodoxa-rusa ridicata intre 1862-1868, sub indrumarea arhitectului rus Aleksei Gornostajev, dupa planurile unei biserici de langa Moscova construita in secolul XVI.
Caramizile impresionante provin de la fortareata Bomarsund din Aland, ce fusese distrusa in timpul Razboiului Crimeii in 1854.

Exteriorul nu este foarte decorat, insa caramizile rosii si cele 13 domuri verzi-auriu (ce il reprezinta pe Iisus si cei 12 Apostoli ) sub forma de ceapa, cu siguranta impresioneaza orice turist.
Interiorul este bogat in icoane si alte decoratii tipic ortodoxe, inclusiv cateva candelabre superbe.

catedrala uspenski helsinki obiective turistice 1 catedrala uspenski helsinki obiective turistice 2

In Helsinki am vizitat si muzee gazduite in apartamente de bloc, ceea ce mi s-a parut usor bizar pe moment, insa va asigur ca sunt la fel de interesante ca si muzeele gazduite in cladiri special construite in acest scopt sau in vilele unor foste personalitati din diverse domenii, si sunt vizitate de un numar impresionant de turisti, in ciuda locatiei lor.

Unul din aceste muzee este Muzeul de Arta Amos Anderson, situat in centrul Helsinki-uli in blocul Forum city. Cladirea de apartamente a apartinut omul de afaceri si colectionarului Amos Anderson (1878-1961). Dupa moartea acestuia cladirea a fost transformata intr-un muzeu modern. Aici puteti vedea lucrari realizate de artisti finlandezi moderni, dar si mobila sau obiecte ce au apartinut lui Amos Anderson.

muzeul amos anderson 1 helsinki muzeul amos anderson 2 helsinki muzeul amos anderson 3 helsinki muzeul amos anderson 4 helsinki muzeul amos anderson 5 helsinki

Colectia de Arta Kirpila este un alt muzeu gazduit intr-un apartament de bloc.
Acesta a apartinut Dr. Juhani Kirpila (1931-1988), un colectionar de arta, ce si-a donat intraga colectie impreuna cu apartamentul, statului finlandez.
In atmosfera incantatoarea a muzeului din bloc puteti vedea bogata si variata colectie de picturi si sculpturi finlandeze de la sfarsitul secolului al XIX pana in anii 1970, ce a apartinut lui Kirpila.

kirpila art collection helsinki 1 kirpila art collection helsinki 2 kirpila art collection helsinki 3 kirpila art collection helsinki 4 kirpila art collection helsinki 5 kirpila art collection helsinki 6 kirpila art collection helsinki 7 kirpila art collection helsinki 8 kirpila art collection helsinki 9

Collectia Reitz, un alt muzeu aflat intr-un apartament de bloc, a apartinut dezvoltatorului imobiliar finlandez Lauri Reitz (1893-1959) si sotiei acestuia Maria.
Deoarece fiul celor doi, Lasse, a murit tanar, Maria Reitz a creat cu cateva luni inainte de a muri (1971), o fundatie ce-i poarta numele, si careia i-a donat apartamentul si colectia pretioasa ce a apartinut familiei, formata din: mobila, picturi, sculpturi, ceasuri, portelanuri, arme, argintarie, obiecte artizanele, din secolele XVI-XIX, majoritatea produse in Finlanda, dar si in alte tari.

reitz collection helsinki 1 reitz collection helsinki 2 reitz collection helsinki 3 reitz collection helsinki 4 reitz collection helsinki 5 reitz collection helsinki 6 reitz collection helsinki 7 reitz collection helsinki 8

Muzeul de Arta Sinebrychoff este gazduit in superba casa ce a apartinut lui Paul (1859-1917) si Fanny Sinebrychoff, si se intinde pe cele 2 niveluri ale sale.
Paul Sinebrychoff a mostenit afacerea cu bere a tatalui sau, pe care a dezvoltat-o in continuare, devenind unul din cei mai prosperi oameni de afaceri finlandezi de la sfarsitul secolului XIX.
In 1883 s-a casatorit cu actrita Fanny Grahn care, la fel ca si Paul, era pasionata de arta. Cei doi soti au inceput sa colectioneze in 1890, iar in 1921, dupa mai bine de 30 de ani, Fanny a donat statului finlandez peste 900 de obiecte si lucrari de arta, dar si casa in care acestia au locuit.

sinebrychoff museum helsinki 1 sinebrychoff museum helsinki 2 sinebrychoff museum helsinki 3 sinebrychoff museum helsinki 4 sinebrychoff museum helsinki 5 sinebrychoff museum helsinki 6

Mobila cu stil, picturi, sculpturi, ceasuri, portelanuri, argintarie, dar si alte artefacte pot fi admirate in distinsul muzeu.
Camera Imperiala este cea mai impresionanta din intreag muzeul, insa si Camera Gustav, Biroul sau Sufrageria intregesc imaginea unei case perfecte.

La subsol se afla si o mica colectie de icoane.

sinebrychoff museum helsinki 7 sinebrychoff museum helsinki 8 sinebrychoff museum helsinki 9 Muzeul de Arta Ateneum este cel mai mare muzeu ce gazduieste arta finlandeza.
Cele peste 20.000 de picturi, sculpturi si obiecte de arta de aici , au fost realizate de artisti autohtoni intre mijlocul secolului XVIII si mijlocul secolului XX.
Colectiile de aici includ si 650 de lucrari ale unor artisti straini, precum Van Gogh „Strazile din Auvers-sur-Oise” sau „Portretul artistului Leopold Survage” de Amedeo Modigliani.

ateneum helsinki obiective turistice 1 ateneum helsinki obiective turistice 2 ateneum helsinki obiective turistice 3 ateneum helsinki obiective turistice 4 ateneum helsinki obiective turistice 5

Biblioteca Nationala a Finlandei se afla langa Catedrala Luterana din Helsinki si Piata Senatului si pentru ca poate fi vizitata, am intrat si noi sa-i admiram interiorul.

biblioteca nationala helsinki obiective turistice 4 biblioteca nationala helsinki obiective turistice 2 biblioteca nationala helsinki obiective turistice 1

Un alt obiectiv turistic in aer liber din capitala finlandeza este frumoasa Gradina Botanica a Universitatii din Helsinki.

gradina botanica helsinki 1 gradina botanica helsinki 2 gradina botanica helsinki 3 gradina botanica helsinki 4 gradina botanica helsinki 5 gradina botanica helsinki 6 gradina botanica helsinki 7 gradina botanica helsinki 8

Plante salbatice locale, orhidee, crizanteme, palmieri, nuferi, sunt doar cateva din plantele superbe pe care le puteti vedea atat in gradina propriu-zisa, cat si in sera amenajata aici.

Unde am mancat in Helsinki

In Helsinki sunt multe restaurante bune in care puteti manca, insa preturile sunt destul de exagerate.
Un loc unde puteti manca la preturi rezonabile este Vapiano, aflat vis-a-vis de Muzeul de Arta Ateneum.
Paste, pizza, salate, ceva dulciuri la pahar sunt ofertele acestui tip de restaurant despre care v-am mai povestit (Viena, Londra, Zurich, Budapesta).

mancare vapiano

Celor care le place mancarea chinezeasca le recomand restaurantul Mei Lin din centrul Helsinki-ului. Nu au o gama variata de feluri de mancare, dar servirea e prompta si mancarea gustoasa.

mancare chinez mei lin 1 mancare chinez mei lin 2

Pentru ca in ultima zi de stat in Helsinki tocmai se deschisese un targ cu produse locale, undeva langa Gara Centrala, am incercat si noi o tocana cu carne de ren, o specialitate a popoarelor baltice, ce tocmai fierbea intr-un cazan.

mancare targ helsinki 2 mancare targ helsinki 1

Daca vreti niste prajituri mai speciale (si preturile sunt pe masura !) intrati cofetaria Fazer. Aici puteti servi si sandvisuri, salate sau supe.

mancare cofetaria fazer helsinki 1 mancare cofetaria fazer helsinki 2 mancare cofetaria fazer helsinki 3 mancare cofetaria fazer helsinki 4 mancare cofetaria fazer helsinki 5

Atat am reusit sa vizitam pe parcursul a patru zile in modernul Helsinki, daca ati fost si voi in capitala finlandeza si aveti alte impresii, va astept sa le povestiti mai jos.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.