10 Motive sa vizitezi Tallinn

Frumoasa capitala a Estoniei, Tallinn-ul, este un oras ce imbina cu succes modernul cu trecutul.
Centrul istoric al orasului pastreaza intact farmecul spledidului oras hanseatic de odinioara, iar la cativa metri mai incolo descoperi centrele de business ale Tallinn-ului cu turnuri moderne si hoteluri luxoase, cartiere noi si centre comerciale vaste.

Ca sa ajungem in Tallinn, am preferat varianta de a ateriza in Helsinki, si apoi de a lua feribotul spre Tallinn. Oricum cine viziteaza Helsinki, trebuie sa „treaca” 2-3 zile si prin Tallinn, si invers, cine doreste sa viziteze Tallinn trebuie sa vada si capitala finlandeza. Cele doua orase, sunt despartite de Marea Baltica (82 km), si au cateva obiective turistice ce merita vazute, iar 3-4 zile petrecute in fiecare citadela, sunt suficiente pentru a le explora.

parc 2 parc 1

Zilnic, intre cele doua capitale baltice sunt cateva feriboturi ce pleaca aproape din ora in ora, intr-un sens sau in celalalt.
Dinspre Helsinki spre Tallinn am navigat cu compania Eckro-Line, iar la intoarcere cu Tallink.
Eckro-Line are doar doua feriboturi pe zi intre cele doua orase, iar la ora la care am ajuns noi in Länsiterminaali, portul principal de imbarcare finlandez, acesta era primul ce pleca spre Tallinn.

Calatoria cu feribotul dureaza doua ore si un sfert, timp in care puteti manca la unul din restaurantele de pe vas, puteti face cumparaturi prin magazinele de pe Eckro-Line, sau puteti sa stati intr-o cabina, unde puteti dormi pe parcursul voiajului.
Cel mai convenabil restaurant de pe feribot este cel tip bufet, deoarece, pentru un pret fix puteti manca cat vreti, mai multe feluri de mancare de la aperitive la deserturi, si puteti bea, de la apa plata la vin sau bere, cat doriti.

croaziera Helsinki Tallinn 2 croaziera Helsinki Tallinn 3 croaziera Helsinki Tallinn 4 croaziera Helsinki Tallinn 5 croaziera Helsinki Tallinn 6

Odata ajunsi in Tallinn, am reusit sa vizitam urmatoarele obiective turistice:

1.Palatul Kadriorg

Un must-see in Tallinn este superbul Palat Baroc Kadriorg, construit la inceputul secolui al XVIII-lea, ca si resedinta de vara pentru tarul Petru cel Mare al Rusiei.
Astazi palatul gazduieste un muzeu unic in Estonia, ce expune colectii de arta straina din vestul Europei si Rusia (in jur de 9.000 de lucrari de arta din secolul XVI pana in secolul XX).

palatul kadriorg 1 palatul kadriorg 2 palatul kadriorg 3 palatul kadriorg 4 palatul kadriorg 5 palatul kadriorg 6 palatul kadriorg 7 palatul kadriorg 8 palatul kadriorg 9 palatul kadriorg 10 palatul kadriorg 11

Dupa ce vizitati muzeul, faceti si turul gradinii ce inconjoara Palatul Kadriorg, pentru ca o plimbare aici va va incanta toate simturile.

gradina parc kadriorg tallinn 2.Muzeul Mikkel

Vis-à-vis de Kadriorg, intr-o cladire in care functiona bucataria palatului, se afla Muzeul Mikkeli, ce gazduieste colectia de picturi si portelanuri ale colectionarului Johannes Mikkel (1907-2006). Acesta si-a donat pretioasa colectie, de peste 600 de obiecte, in 1994, statului Estonian.
Portelanurile de aici, sunt cele mai valoroase din Estonia, si marea majoritate au fost fabricate in Germania in celebra fabrica din Meissen. Tot aici sunt si cateva obiecte din portelan fabricate in Franta la Sevres, in Viena, Copenhaga sau la fabrica Imperiala din Sankt Petersburg.

muzeul Mikeli 1 muzeul Mikeli 2 muzeul Mikeli 3 muzeul Mikeli 4

3.Muzeul Kumu

Muzeul Kumu,  sediul principal al Muzeului de Arta din Estonia, se afla intr-o cladire moderna, data in folosinta in 2006, si contine cea mai mare colectie de arta din Estonia.
Colectia permanenta este impartita in doua expozitii: Arta Estoniana Clasica de la inceputul secolul XVIII pana la sfarstiul Celui De-al Doilea Razboi Mondial si Arta Estoniana in Epoca Sovietica (1940-1991).
Desigur, prima colectie este cea mai interesanta, aici fiind expuse picturi ale maestrilor estonieni din secolul XVIII pana la sfarsitul Celui De-al Doilea Razboi Mondial.

muzeul Kumu 1 muzeul Kumu 2 muzeul Kumu 3 muzeul Kumu 4 muzeul Kumu 5 muzeul Kumu 6

4.Muzeu Niguliste

In partea de sud a centrului istoric al Tallinn-ului se afla Biserica Sfantului Nicolae. Fosta biserica, adaposteste astazi Muzeul Niguliste. Acesta expune arta ecleziastica din Evul Mediu pana in perioada Moderna, si contine cea mai importanta si cea mai mare colectie de arta bisericeasca din Estonia.

Altare medievale si sculpturi din lemn formeaza centrul colectiei. Cea mai celebra piesa din muzeu este insa “Dansul Macabru”, pictata de Bernt Notke la sfarsitul secolului al XV-lea.
Notabile sunt si candelabrele din fosta biserica, dar si cateva morminte din perioada medievala. Camera de Argint, deschisa in 2001, expune obiecte de argint din colectia Muzeului de Arta din Estonia, cea mai importanta parte, constituind-o comorile ce au apartinul ghildei si fratiei Capetelor Negre.

Niguliste 1 Niguliste 2 Niguliste 3 Niguliste 4

5.Catedrala Alexander Nevski

Tot in centrul istoric se afla si superba Catedrala Alexander Nevski.
Ea a fost dedicata Printului Novgorodului, Alexander Yaroslavich Nevsky, care a condus „Batalia de pe Gheata” de la lacul Peipsi in 1242, ce a impiedicat cruciatii germani sa inainteze spre est.
Frumoasa Catedrala Ortodoxa este bogat ornamentata, fiind cea mai mare si cea mai opulenta biserica ortodoxa din Tallinn.

Ea a fost construita in 1900, cu ajutorul arhitectului rus Mikhail Preobrazhenski, si contine mai multe stiluri arhitecturale.
In aceea perioada Estonia facea parte din Imperiul tarist al Rusiei, si catedrala se dorea a fi un simbol al dominatiei imperiului, atat religios cat si politic.
Superbele turnuri ale bisericii, construite sub forma de ceapa, au 11 clopote, cel mai mare cantarind 15 tone.
Interiorul, ce din pacate nu poate fi fotografiat, contine icoane si mozaicuri splendide.

Catedrala Alexander Nevski 1 Catedrala Alexander Nevski 2

6.Raekoja platz

Raekoja platz domina centrul istoric al Tallinn-ului. Aici se afla cea mai veche primarie din intreaga regiune Baltica si Scandinavia, constructia acesteia fiind terminata in 1404.
Raekoja platz joaca si astazi un rol important in viata estonienilor: vara este plina de terase, este gazda pentru diverse festivaluri, targuri si concerte, iar iarna devine o Piata de Craciun magica.

Tallinn piata Raekoja 1 Tallinn piata Raekoja 2 Tallinn piata Raekoja 3 Tallinn piata Raekoja 4

7.Linnamuuseum sau Muzeul orasului Tallin

Casa medievala ce gazduieste astazi muzeul orasului Tallinn, construita in secolul al XIV-lea, a fost detinuta de-a lungul timpului de cetateni remarcabili ai orasului, precum comercianti sau consilieri locali.
Casa a fost transformata in muzeu intre 1963-1965, iar ultimele retusuri au fost facute in anul 2000.

city museum tallinn 2 city museum tallinn 3 city museum tallinn 4 city museum tallinn 7

Expozitia permanenta a muzeului ofera o imagine de ansamblu a istoriei Tallinn-ului de-a lungul secolelor, incepand cu preistorie si terminand cu independenta Estoniei din 1991.
Colectiile muzeului contin peste 170.000 de obiecte interesante: ceasuri, medalii, ceramica, instrumente de masurat, picturi sau desene ce ilustreaza imagini din Tallinn, obiecte de mobilier, arme, argintarie.
Vizitand Linnamuuseum, va veti face o idee despre cum traiau cei ce au locuit in Tallinn, de-a lungul timpului.

city museum tallinn 6 city museum tallinn 5 city museum tallinn 1

8.Muzeul de Istorie

Muzeul de istorie din Tallinn este gazduit in sediul fostului Hol Medieval al Ghildelor, ce juca un rol important in viata orasului.
Expozitia permanenta, numita „11.000 de ani de Istorie Estoniana” ne ajuta sa intelegem originalitate oamenilor ce au trait in Estonia si ne explica evenimente istorice ce au influentat viata acestora intr-un mod semnificativ.
Aici puteti afla despre ghilde si comertul medieval, dar si despre armele folosite de estonieni.

muzeul de istorie Tallinn 2 muzeul de istorie Tallinn 3 muzeul de istorie Tallinn 4 muzeul de istorie Tallinn 1

9.Turn Biserica Olaf

Daca vreti sa vedeti o superba panorama a orasului, trebuie sa urcati in turnul Bisericii Olaf. Turnul Gotic medieval, are o inaltime de 124 metri, si este considerat a fi unul din simbolurile Tallinn-ului.
Urcarea celor 232 de trepte in spirala, pentru a ajunge in turnul Bisericii Olaf, este o adevarata provocare pentru oricine (si mai ales coborarea lor !), insa privelistile ce va asteapta odata ajunsi in turn, sunt magice: de la zidul orasului si turnurile sale, la cladiri noi, moderne si superba Mare Baltica.

turn biserica Olaf 1 Tallinn turn biserica Olaf 2 Tallinn turn biserica Olaf 3 Tallinn turn biserica Olaf 4 Tallinn turn biserica Olaf 5 Tallinn

10. Muzeul in Aer-Liber

La acest fascinant muzeul din pacate nu am reusit sa ajungem datorita ploii continue, ce parca face parte integranta din Tallinn…

Muzeul in Aer-Liber, un fel de muzeu al satului, este amenajat intr-o zona forestiera, unde puteti vedea case traditionale estoniene, ce provin din diverse epoci istorice.

Unde mancam in Tallinn

Restaurant Lido

Un restaurant cu mancare gustoasa, atmosfera placuta si preturi accesibile in Tallinn, este restaurantul Lido, aflat in Centrul Comercial Solaris , vis-a-vis de Teatrul Estonia.
Este un restaurant cu auto-servire, ce zilnic ofera clientilor sai aproape 180 de feluri de mancare diferite: de la ciorbe si supe gustoase, portii de cartofi prajiti generoase, aperitive savuroase, la clatite cu umpluturi speciale, fripturi apetisante si dulciuri excelente.

restaurant Lido 5 restaurant Lido 4 restaurant Lido 3 restaurant Lido 2 restaurant Lido 1

Pub-ul Kompressor

Daca sunteti fani clatite, pub-ul Kompressor din centrul istoric al Tallinn-ului, este alegerea perfecta pentru a degusta aceste bunatati.
Aici puteti alege din 29 de clatite aperitiv sau dulci, (la preturi mult mai accesibile decat cele din Olanda !), dar puteti opta si pentru diverse aperitive, supe sau salate cu specific local.

restaurant clatite Tallinn 4 restaurant clatite Tallinn 3 restaurant clatite Tallinn 2 restaurant clatite Tallinn 1

Please follow and like us:
fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.