Excursie de o zi din Barcelona : Figueres sau pe urmele lui Salvador Dali (ep. 1)

Pentru ca am stat 8 zile in Barcelona si am vizitat destule obiective turistice, am ales sa facem si excursii de o zi in afara Barcelonei: prima a fost la faimoasa Manastire Montserrat, a doua la Figueres, iar a treia in Portlligat.

Astazi va povestesc despre o aventuroasa excursie de o zi din Barcelona: Figueres – cum ajungem, ce putem vizita.

Cum ajungem la Figueres

Pentru a ajunge la Figueres trebuie sa luati trenul din Gara Sants (metrou statia Placa de Sants liniile L1 sau L5 ) pe ruta Barcelona – Portbou si sa coborati la statia Figueres. Pana aici faceti in jur de 2 ore, iar costul unui bilet de tren dus-intors costa 30 euro/persoana.

1. Teatrul – Muzeul Dali

Cel mai cunoscut obiectiv turistic din Figueres este Teatrul-Muzeu Dali. Acesta este considerat cel mai mare obiect suprarealist din lume si ocupa cladirea fostului Teatru Municipal din Figueres – o construtie din secolul XIX ce a fost distrusa la sfarsitul Razboiului Civil Spaniol. Pe ruinele lui Salvador Dali a creat acest muzeu.

excursie de o zi din barcelona figueres teatru muzeu dali 1 excursie de o zi din barcelona figueres teatru muzeu dali 2 excursie de o zi din barcelona figueres teatru muzeu dali 3

Teatrul – Muzeu Dali a fost inaugurat in 1974 si contine cea mai colectie de lucrari ce acopera intreaga cariera artistica a lui Salvador Dali (1904 – 1989), de la primele experiente artistice la creatiile suprarealiste concepute in ultimii sai ani de viata.

Teatrul – Muzeu Dali trebuie vazut ca un intreg, deoarece reprezinta cea mai mare lucrare artistica a lui Salvador Dali. Acesta a fost conceput si proiectat de artist pentru a oferii vizitatorilor sai o experienta autentica, aceea de a patrunde in lumea lui captivanta si unica.
Colectia pe care o puteti vedea aici cuprinde peste 1.500 de lucrari de arta: picturi, desene, sculpturi, gravuri, holograme, fotografii, etc.

excursie de o zi din barcelona figueres teatru muzeu dali 4 excursie de o zi din barcelona figueres teatru muzeu dali 5 excursie de o zi din barcelona figueres teatru muzeu dali 6

Cele mai remarcabile lucrari ale lui Salvador Dali sunt: “Port Alguer” (1924), “Fata din Figueres” (1926), “Spectrul Farmecului” (1932), “Autoportret cu bacon prajit” (1941), “Atletii Cosmici” (1943), “Galarina” (1944), “Cosul cu Paine” (1945), etc.
Tot aici se afla si lucrarile altor artisti: El Greco, Maria Fortuny, Modest Urgell, Ernest Meissonier, Marchel Duchamp, Wolf Vostell, Antoni Pitxto, Evarist Valles, etc.

O sectiune specaial a Teatrului – Muzeu Dali din Figueres este dedicata bijuteriilor. Ea a fost inaugurata in 3381 si include 37 de bijuterii din aur cu pietre pretioase ce au apartinut Colectiei Owen Cheatham si 27 de desene si picturi realizate pe hartie pe care Salvador Dali le-a facut cand a conceput bijuteriile.

excursie de o zi din barcelona figueres teatru muzeu dali 7 excursie de o zi din barcelona figueres teatru muzeu dali 8 excursie de o zi din barcelona figueres teatru muzeu dali 9

Dupa ce ati vizitat Teatrul – Muzeu Dali nu ratati Torre Galatea aflat in spatele muzeului.

excursie de o zi din barcelona figueres tore galatea

Teatrul – Muzeu Dali se afla in Piata Gala-Salvador Dali nr. 5 din Figueres si este deschis publicului astfel: 1 noiembrie – 28 februarie: 10.30 – 18, 1 martie – 30 iunie: 9.30 – 18, 1 iulie – 30 septembrie : 9 -20, 1 octombrie – 30 octombrie 9.30 – 18. Lunea este inchis intre 1 octombrie si 31 mai. Pretul unui bilet de intrare este de 12 euro/persoana.

2. Muzeul Tehnic din Figueres

Pere Padrosa si sotia sa Margarida Pierre au fondat acest muzeu in urma cu 30 de ani. Obiectele expuse aici alcatuiesc una din cele mai excelente colectii de aparate confectionate in perioada revolutiei industriale.

Acest muzeu mic este impresionant deoarece aici putem admira o colectie fabuloasa de modele de masini de cusut si de masini de scris din secolul XIX. Tot aici sunt expuse gramofoane, telefoane vechi, motoare in 4 timpi, aparate de fotografiat sau automobile.
excursie de o zi din barcelona figueres muzeul tehnic 1 excursie de o zi din barcelona figueres muzeul tehnic 2
La parterul muzeului se afla: motorul in 4 timpi, motorul cu carburator, ceasuri Morez Comptoise, telefoane, aparate foto, gramofoane, receptoare radio, automobile, biciclete.

Primul etaj expune o colectie impresionanta de masini de cusut. Aceste splendide exemplare sunt dovada faptului ca arta, stiinta, tehnologia si ingineria s-au reunit pentru a transforma creativitatea umana intr-o nevoie practica.

excursie de o zi din barcelona figueres muzeul tehnic 3 excursie de o zi din barcelona figueres muzeul tehnic 4 excursie de o zi din barcelona figueres muzeul tehnic 5 excursie de o zi din barcelona figueres muzeul tehnic 6 excursie de o zi din barcelona figueres muzeul tehnic 7 excursie de o zi din barcelona figueres muzeul tehnic 8

Al doilea etaj al Muzeului Tehnic din Figueres este dedicat masinilor de scris si evolutiei acestora: masini de scris mari standardizate, masini de scris mici portabile, masini de decodare sau masini ce permiteau celor orbi sa-si scrie gandurile sau sa invete sa citeasca.

excursie de o zi din barcelona figueres muzeul tehnic 9 excursie de o zi din barcelona figueres muzeul tehnic 10 excursie de o zi din barcelona figueres muzeul tehnic 11 excursie de o zi din barcelona figueres muzeul tehnic 13 excursie de o zi din barcelona figueres muzeul tehnic 14

Muzeul Tehnic din Figueres se afla in C/ Fossos nr. 12. Este deschis de marti pana sambata astfel: 10 -14, 16 -19. Pretul unu bilet de intrare este de 3 euro/persoana.

3. Muzeul de Jucarii din Figueres

Muzeul de Jucarii din Figueres a fost inaugurat in 1982 pe locul fostului hotel Paris aflat pe Rambla de Figueres.

Colectiile muzeului includ peste 4.000 de obiecte: teatre de papusi , trenulete, soldatei, roboti, motoare cu abur, ursuleti, triciclete, etc. Multe dintre acestea sunt insotite de fotografiile copiilor care le-au detinut la un moment dat. Unele jucarii au apartinut unor personalitati precum Federico Garcia, Joan Miro, Joan Brossa, Quim Monzo sau chiar Salvador Dali.

excursie de o zi din barcelona figueres muzeul de jucarii 1 excursie de o zi din barcelona figueres muzeul de jucarii 2 excursie de o zi din barcelona figueres muzeul de jucarii 3

Printre atractiile muzeului observam:

– un mini turn Eiffel construit in 1929 din 9.832 piese metalice si 8.623 de suruburi.
– jucarii vechi confectionare din fildes, os sau lut. Ele au fost gasite in site-urile arheologice de la Empurries sau Tarragona si provin din Grecia sau Roma antica
– jucarii diverse reprezentand diverse mijloace de transport: masinute, trenuri electrice, hidroavioane, motociclete, etc.
– animale confectionate din carton
– jocuri de carti cu diverse disegnuri si subiecte
– jocuri adaptate pentru cei orbi
– jucarii intergalactie: robotei sau nave spatiale
– papusi ce provin din diverse tari (puteti observa diferentele dintre acestea daca priviti cu atentie materialele din care sunt confectionate, trasaturile fetei, cum sunt imbracate, etc.)
– Mickeymania – o sectiune a muzeului dedicata lui Mickey Mouse

excursie de o zi din barcelona figueres muzeul de jucarii 4 excursie de o zi din barcelona figueres muzeul de jucarii 5

Muzeul de Jucarii din Figueres este deschis astfel: in lunile iunie- septembrie: luni –sambata 10 – 19, duminica si sarbatori legale: 11 – 18. In lunile octombrie – mai , marti – sambata 10 – 18, duminica si de sarbatori legale 11 -14. Pretul unui bilet de intrare este de 6 euro/persoana.
La toate obiectivele turistice din Figueres se ajunge pe jos de la gara.

Please follow and like us:

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *