Manastirea Montserrat cum ajungem ce putem vedea cat ne costa

81 Shares

Daca va aflati in Barcelona si aveti mai multe zile la dispozitie, trebuie sa va faceti timp sa ajungeti la manastirea Montserrat.

Montserrat (Muntele Sfant) este un munte spectaculos aflat in nord-vestul Barcelonei. Aici se afla o impunatoare manastire benedictina de o importanta religioasa deosebita. Dar nu numai aceasta va va incanta privirea cand ajungeti aici, ci si mediul inconjurator care pur si simplu iti taie respiratia.

Cum ajungem la Montserrat

Din gara aflata in Plaza d’Espanya (se poate ajunge cu metroul liniile L1 sau L3 ori cu unul din autobuzele: 30, 27, 56, 57, 157, 38, 65, 109, 9, 91, 13, 50) , sunt trenuri ce pleaca spre Montserrat in fiecare ora incepand cu 8.36, in fiecare zi din saptamana. De aici trebuie sa luati linia R5 (Montserrat – Manresa) si coborati fie la statia Montserrat Aeri, fie la statia urmatorare, Monistrol de Montsserat.
La statia Montserrat Aeri coborati daca doriti sa ajungeti in Montserrat cu funicularul, respectiv, din aceasta gara luati funicularul si in aproximativ 25 de minute ajungeti in centrul Montserrat-ului.
La statia Monistrol de Montserrat coborati daca doriti sa ajungeti in Montserrat cu cremalera, respectiv din aceasta gara luati cremalera si in 20 de minute ajungeti in centrul Montserratu-lui. Personal am preferat sa merg cu cremalera deoarece privelistile de pe parcursul drumului sunt absolut fantastice, unice, si ofera o experienta de neuitat !

manastirea montserrat cremalera

Deci, recapituland, pentru a ajunge la Montserrat trebuie sa luam trenul R5 din gara aflata in Plaza d’Espanya, apoi coboram fie la Montserrat Aeri de unde luam funicularul, fie coboram la urmatoare statie – Monistrol de Montserrat de unde luam cremalera. In total drumul dureaza aproximativ o ora si jumatate (din Barcelona pana in centrul Montserratului), iar trenul R5 este corelat orar cu funicularul sau cu cremalera. Oricum, in gara din Paza d’ Espanya, un angajat al FGC (CFR-ul local !) va va intreba ce tip de bilet doriti sa va luati pentru a ajunge in Montserrat.

manastirea montserrat 1

Cat ne costa sa ajungem la Montserrat

Aveti mai multe variante de bilet (si repet, un angat FGC din gara de la Plaza d’Espanya va va ajuta sa vi-l alegeti), in functie de mijlocul de transport cu care doriti sa calatoriti pana acolo (funicular sau cremalera) si in functie de ce doriti sa vedeti in Montserrat (manastirea Montserrat, muzeul Montserrat, privelisti panoramice ale muntelui Montserrat , sau capela din pestera de la Santa Cova).

Eu am optat pentru cel mai simplu bilet, respetiv: bilet tren R5 + bilet cremalera dus-intors, care a costat 17.85 euro/ persoana (daca alegeti sa mergeti cu funicularul pretul este la fel).

Insa exista si biletul Trans Montserrat de 27.5 euro/persoana ce cuprinde: 2 bilete de metrou, o calatorie dus-intors la Montserrat (tren + funicular/cremalera).
De asemenea exista si biletul Tot Montserrat de 43.7 euro/ persoana ce cuprinde: 2 bilete dus-intors de metrou, o calatorie dus-intors la Montserrat (tren + funicular/cremalera), un bilet de intrare la muzeul din Montserrat, o masa la un restaurant din Montserrat.

Ce putem vedea in Montserrat

I. Bineinteles, orice turist care a ajuns aici a vizitat in mod sigur manastirea benedictina Montserrat, cel mai important simbol al muntelui cu acelasi nume.

Este una din cele mai renumite manastiri din lumea catolica si un important centru de pelerinaj. Ea adaposteste altarul Doamnei Noastre din Montserrat pe care pelerinii din toata lumea veneau s-o venereze inca din secolul XII, numita si La Moreneta, deoarece Fecioara Virgina este confectionata din lemn de culoare inchisa.

Exista mai multe legende cu privire la aceasta.

manastirea montserrat 3

Unii catolici sustin ca statuia Fecioarei Negre din Montserrat a fost sculptata de Sfantul Luca in jurul anului 50 si a fost adusa in Spania. Aceasta a fost ascunsa ulterior in pestera Santa Cova de teama maurilor, unde a fost redescoperita in anul 880.
manastirea montserrat 6O alta legenda nareaza ca a fost gasita de niste ciobani ce au vazut o lumina stralucitoare si au auzit o muzica divina ce i-a condus spre pestera Santa Cova si statuie. Episcopul de Manresa, prezent la gasirea ei, a sugerat ca aceasta sa fie mutata la Manresa, dar micuta statuie era foarte grea si nu putea fi transportata, asa ca au hotarat ca Moreneta sa ramana in Montserrat si sa fie venerata aici. In secolul IX au fost construite 4 capele la Montserrat, din care doar ruinele uneia ( St. Aciscolo) au mai ramas pana in ziua de azi si se afla in gradina manastirii. In secolul XI episcopul Oliba a fondat o manastire pe muntele Montserrat langa cele 4 capele.

manastirea montserrat 4

Coform istoricilor insa, abia in secolul XII se pare ca ca fost sculptata statuia Madonei Negre si a Copilului. Ea fost asociata de multe ori cu numeroase miracole si multi misionari, inclusiv din Peru, Chile sau Mexic au vizitat altarul acesteia de-a lungul timpului.
manastirea montserrat 2Astfel, datorita numarului mare de pelerini ce se adunau la manastire in timpul Evului Mediu, aceasta a fost largita in 1592. La sfarsitul secolului XVIII, aproape intreg sanctuarul a fost distrus in timpul invaziei Napoleonice, insa acesta a fost ulterior refacut complet. In 1881 Madona Neagra din Montserrat a fost incoronata conform Legii Canonice si proclamata Sfantul Protector al Cataloniei de Papa Leo al XIII-lea.

manastirea montserrat 5

Astazi Manastirea Montserrat, este caminul a peste 80 de calugari, iar biserica aflata langa aceasta gazduieste mult venerata La Moreneta sau Fecioara Neagra – statuia mica confectionata din lemn inchis la culoare in stil Romanesque. Pentru a vedea statuia trebuie sa intrati in biserica pe o usa laterala din partea dreapta.

manastirea montserrat 7

Biserica manastirii Montserrat este deschisa zilnic intre orele 7.30-20, iar pentru a putea vedea La Moreneta programul este 8 – 10.30, 12 – 18.30 (pe timpul verii intre 7.30 – 20), intrarea este gratuita.
II. In centrul Montserrat-ului chiar vis-a-vis de capatul de linie al cremalerei se afla Muzeul din Montserrat. Acesta a fost construit in 1929 si a facut parte dintr-un proiect general menit sa restaureze imprejurimile Manastirii Montserrat.

Muzeul are 6 expozitii permanente deosebite, dar din pacate nu se pot face poze in interior:
manastirea montserrat muzeuArheologie – ce contine cea mai veche piesa din muzeu, respectiv un sarcofag egiptean din sexolul XX IC, dar si obiecte ce apartin culturilor din Mesopotamia, Egipt, Grecia, Tara Sfanta si Cipru.
Picturi din secolul XII pana in secolul XVIII de Berruguete, El Greco, Caravaggio, Luca Giordano, Tiepolo, etc.
Picturi din secolul XIX si XX – muzeul detine una din cele mai reprezentative colectii de picturi catalane realizate de pictori precum: Fortuny, Rosinol, Casasa, Nonell, Gimeno, Picasso, Dali. Insa putem admira si picturi ale impresionistilor precum: Monet, Sisley, Degas, Pissarro, sau arta grafica de artisti contemporani: Chagall, Braque, Le Corbusier, Miro, Dali, Picasso.
Iconografie Sfantei Maria din Montserrat, ce ilustreaza evolutia felului in care Mare de Deu a fost infatisata de-a lungul timpului.
Lumina voioasa reprezinta o colectie de 160 de icoane bizantine si slave ce au apartinut bisericilor din estul Europei (sunt doua exemplare si din Romania), in care lumina joaca un rol esential.
Articole din aur – o colectie de obiecte liturgice realizate din secolul XV pana in secolul XX.
Muzeul din Montserrat se afla vis-a-vis de unde va lasa cremalera si este deschis zilnic intre orele 10 – 17.30, iar pretul unui bilet de intrare este de 7 euro/persoana.
III. Pestera Santa Cova – asa cum aminteam mai sus, conform legendei in aceasta pestera cativa ciobani au gasit statuia Fecioarei Negre din Montserrat. Pentru a ajunge la aceasta si la capela aflata in pestera trebuie sa luati din centrul Montserratului funicularul Santa Cova. Acesta functioneaza din anul 1929 si va poarta intr-o calatorie ce combina in mod placut arta cu legenda. Un bilet dus-intors cu funicularul la pestera Santa Cova costa 9 euro/persoana. Daca va luati bilet combinat dus-intors funicular Santa Cova + dus-intors funicular Sant Joan costul acestuia este de 10 euro/persoana.

IV.Daca doriti sa vedeti o panorama pitoreasca a muntelui Montserrat de la 1000 metri deasupra nivelului marii, dar si pentru a putea face drumetii montane, trebuie sa luati din centrul Montserratului funicularul Sant Joan. O calatorie cu acesta este o experienta unica deoarece urcati pe munte de-a lungul unei pante abrupte.
manastirea montserrat funicular st johnUn bilet dus-intors cu funicularul Sant Joan cost 3.50 euro, insa daca va luati bilet combinat dus-intors funicular Santa Cova + dus-intors funicular Sant Joan costul acestuia este de 10 euro/persoana.

Daca ati fost si voi la manastirea Montserrat si doriti sa adaugati ceva, completati formularul de mai jos.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

5 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.