Excursie de o zi in afara Londrei: Palatul Blenheim

Asa cum am mai precizat si in alte articole de pe blog, cand aleg o destinatie turistica principala imi place sa vizitez, daca am timp, si alte obiective turistice aflate in vecinatatea acesteia.
Drept urmare, in apropierea Parisului am vizitat Castelul Fontainebleau, langa Budapesta am facut o excursie pentru a vedea Palatul Godollo, din Barcelona am mers in excursii la Figueres, Portlligat si Montserrat, iar in timpul vacantei petrecute la Genova, intr-una din zile am ales sa vad celebrele satuce ce alcatuiesc Cinque Terre.
In apropierea Londrei mi-am dorit sa vad Castelul Windsor si Palatul Blenheim, asa ca astazi va povestesc despre cel din urma, iar despre Windsor cat mai curand posibil.

palatul blenheim fatada 1
La o departare de doar cativa kilometri de orasul universitar Oxford, in mijlocul unui parc romantic, se afla un castel pe care John Churchill, primul duce de Marlborough (1650 – 1722), l-a primit cadou de la regina Anne (1655 – 1714) pentru victoria sa asupra francezilor si bavarezilor la Hochstadt, de pe Dunare, din anul 1704.
In istoria engleza, batalia este cunoscuta ca “Batalia de la Blenheim” dupa numle localitatii Blindheim (englezii ii spun Blenheim), situata in apropiere de Hochstadt, nume care i-a fost atribuit si castelului construit pentru John Churchill in Marea Britanie.

palatul blenheim fatada 2
Palatul Blenheim e renumit si prin faptul ca aici s-a nascut in 1874, urmasul primului duce de Marlborough, Winston Churchill, primul-ministru britanic din perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

palatul blenheim tur ghid saloane 1palatul blenheim tur ghid saloane 2palatul blenheim tur ghid saloane 3
Astazi Palatul Blenheim se poate vizita insa numai cu ghid in limba engleza. Tururile cu ghid incep la fiecare jumatate de ora, mai putin in zilele de duminica si de sarbatorile legale. Acestea dureaza in jur de 40 de minute si va prezinta detaliat Saloanele din palat.

palatul blenheim hol principalpalatul blenheim tur ghid saloane 4palatul blenheim tur ghid saloane 5palatul blenheim tur ghid biblioteca
Inainte de ghidul cu tur puteti vizita singuri Expozitia Churchill – ce ne ofera o fascinanta patrundere in viata lui Sir Winston Chrchill, inclusiv camera in care acesta s-a nascut in anul 1874.

palatul blenheim expozitie churchill 1palatul blenheim expozitie churchill 2
Dupa ce vizitati splendidul palat, puteti explora parcul si gradinile imense ale acestuia. Aici se afla Labirintul Marlborough, Casa Fluturilor si Gradina de Levantica.
Palatul Blenheim, parcul si gradinile acestuia sunt deschise zilnic intre 10.30 si 17.30. Daca vreti sa vizitati palatul si gradinile pretul unui bilet de intrare este de 22.5 lire sterline, daca doriti sa vizitati doar parcul si gradinile biletul de intrare costa 13.5 lire sterline.

palatul blenheim parc 1palatul blenheim parc 2
Nu uitati sa luati cateva suveniruri interesante din imensul shop aflat in Palatul Blenheim, si de asemenea nu treceti pe langa restaurantul aflat in incinta acestuia fara sa serviti cateva din bunatatile de aici.
Palatul Blenheim a intrat in patrimoniul UNESCO din 1987.

Cum ajungem la Palatul Blenheim

Din gara Paddington (Londra) sunt trenuri din jumatate in jumatate de ora ce ajung la Oxford. Calatoria dureaza in jur de o ora, iar un bilet dus – intors cu trenul pana la Oxford costa 24.20 lire sterline/persoana.
Cum iesiti din Gara Oxford vedeti in fata o statie de autobuze. De acolo trebuei sa luati bus-ul S3 ce pleaca din jumatate in jumatate de ora catre Woodstock.
Puteti sa va luati bilete pentru vizitarea palatului chiar de la soferul de autobuz si beneficiati de un discount de aproximativ 30%. Intrebati-l despre acest discount si unde trebuie sa coborati pentru Palatul Blenheim (statia este foarte aproape de poarta castelului).

Please follow and like us:

2 comments

  • andreea

    Foarte fain. O sugestie insa: poti lua autobuzul din statia Victoria. E mult mai ieftin. daca cumperi bilete de pe net (daca poti sa planifici excursia cu cateva zile inainte) e mult mai ieftin – poate costa si 2 lire dus – intors. Bineinteles, si Oxfordul merita batut la picior

  • andreea

    Rectific… A trecut mult vreme de cand nu am mai fost… Vezi pe situl megabus.com oferte. Se pare ca sunt de la 12 lire in sus roundtrip. Se ajunge repede . Totusi, trebuie vazut ce oferte au daca iei cu mult timp inainte. Au acelasi sistem ca la avion 🙂 Primele locuri vandute sunt cele mai ieftine dupa care creste pretul. Nu recomand sa mergi cu megabus pe distante lungi. mai mult de 3 ore scaunele lor sunt incomode. Dar iar, poate s-au mai schimbat lucrurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *