Excursie in afara Budapestei – Palatul Godollo

42 Shares

Intotdeauna imi place sa vizitez si obiective turistice aflate in afara orasului principal ales ca destinatie turistica. Astfel, la Genova am vrut sa vad celebrele satuce ce alcatuiesc Cinque Terre, din Barcelona am mers in excursii la Figueres, Portlligat si Montserrat, in timpul mini-vacantei petrecute in Paris am facut o vizita la Castelul Fontainebleau, iar cand am petrecut concediu in Londra am ales ca destinatii de o zi Palatul Blenheim si Castelul Windsor. Din Budapesta am facut o frumoasa plimbare pana la Palatul Godollo, cel mai mare palat cu arhitectura in stil Baroc din Ungaria.

palatul godollo 1

Superbul palat a fost construit in anul 1735 pentru Contele Antal Grassalkovich, unul dintre cei mai importanti aristocrati ai secolului XVIII. Cladirea este construita in forma de dublu U, cu 8 laturi, langa care sunt anexate o biserica, o orangerie, si grajduri. Arhitectura unica a palatului a servit drept model si pentru alte castele unguresti din perioada Baroca. In anul 1867 Palatul Godollo a fost cumparat de statul unguresc, a fost reconstruit, apoi a fost facut cadou, ca si dar de incoronare, imparatului Franz Ioseph si imparatesei Elisabeta (Sissy) pentru a fi resedinta acestora in Ungaria pe perioada verii. Din 1920 pana la sfarsitul celui De-al Doilea Razboi Mondial Palatul Godollo a fost resedinta de vara pentru Guvernatorul Ungariei Miklos Horthy.

palatul godollo 4

Desi cladirea nu a fost avariata in timpul conflagratiei mondiale, majoritatea mobilei a fost luata sau distrusa de trupele germane si rusesti ce au invadat castelul in anul 1944. Trupele rusesti au ramas in cladirile exterioare si dupa terminarea razboiului, in timp ce palatul a devenit azil pentru batrani. Acestea au condus catre degradarea treptata a palatului. Lucrarile de restaurare ale palatului, aflat inca in proprietatea statului, au inceput in anul 1985. Drept urmare, din 1996 Palatul Godollo poate fi vizitat de catre turisti: Holul Ceremoniilor si Apartamentele Regale. Astfel, in cele 31 de galerii puteti vedea:

 • Mica Sufragerie – in aceasta camera familia regala servea masa in cadru restrans. Este decorata cu o masa ovala Neo-Baroca si cu scaune capitonate cu piele galbena.
 • Biroul Majordomului
 • Era Familiei Grassalkovich (6 holuri) – aici se afla portrete ale familiei Grassalkovich, cea care a construit Palatul Godollo, portrete ale reginei Maria-Tereza, si obiecte legate de familia Grassalkovich: o colectie numismatica, bijuterii si costume datand din secolul XVIII.
 • Biserica palatului
 • Aparatmentele generalului aghiotant al imparatului Franz Joseph
 • Mica Sala de Incoronare – obiectele expuse aici vor sa comemoreze incoronarea din 1867 a imparatului Franz Joseph si a imparatesei Sissy ca si monarhi ai Ungariei. Principala atractie este un tablou imens ce-i infatiseaza pe cei doi  in momentul incoronarii.
 • Birou Imparatului Franz Joseph – din biroul original au ramas lambriurile, podeaua si oglinzile.
 • Salonul de Receptie al Imparatului Franz Joseph  – cel mai frumos obiect din aceasta camera este o soba realizata in stil Neo- Renascentist. Ea a fost reconstruita din piesele originale, dupa ce a fost distrusa in 1945.
 • Holul Oranmental – la axa palatului construit in forma de dublu U, se afla acest splendid hol realizat in anul 1758 dupa planurile arhitectului Nicolaus Pacassi. Peretii sunt acoperiti cu stuco din marmura, iar tavanul este decorat cu un stuco decorat cu flori si ghirlande.
 • Sala de Receptie a Impartesei Elisabeta
 • Biroul Imparatesei Sissy –  este decorat cu portretele copiilor sai Rudolf si Gisela, dar si cu desene reprezentand palatul Godollo si imprejurimile sale
 • Vestiarul Imparatesei scaunele, draperiile si peretii din aceasta camera sunt violeti, culoarea preferata a imparatesei Sissy.
 • Camera Imparatesei Maria Theresa – aceasta camera a fost special amenajata pentru imparateasa Maria Teresa cu ocazia vizitei acesteia la familia Grassalkovich facuta in anul 1751.
 • Camerele decorate in stil Baroc (2)
 • Saloanele Memorial al Imparatesei Sissy (3) – aici se afla artefacte incluzand si scrisori, fotografii, monezi, carti, medalii, obiecte personale ale impartesei Sissy ce amintesc de legaturile acesteia cu Ungaria.
 • Camera din Colt
 • Sala Maria Valeria (al treilea copil al imparatului Franz Joseph si al imparatesei Sissy)
 • Camera Regelui Charles al IV-lea
 • Era Horthy – Guvernatorul Ungariei si-a petrecut lunile de vara impreuna cu familia sa in Palatul Godollo intre anii 1920-1944, asa ca acum una din camere este dedicata acestuia.
 • Galeria Portretelor Habsburgilor – acest coridor gazduieste portrete ale unor membrii din dinastia Habsburg, precum imparateasa Maria Tereza, Francis de Lorraine sau Arhiducesa Maria Cristina.

In 2010 s-a restaurat si aripile ce alcatuiesc structura de dublu U a Palatului Godollo denumite Gisela si Rudolf (dupa copii imparatului Franz Joseph si imparatesei Sissy). De asemenea parcul palatului a fost renovat, iar astazi putem admira aici plante deosebite.

palatul godollo 3

In final nu ratati cofetaria palatului unde puteti servi prajituri delicioase sau un ceai ori o cafea ! Shop-ul muzeului merita si el atentie deoarece aici gasiti obiecte deosebite.

palatul godollo 2

Palatul Godollo este deschis intre 1 aprilie si 26 octombrie zilnic, intre orele 10—18. In restul anului, luni-vineri: 10-16, sambata si duminica 10-17. Costul unui bilet de intrare este de 2.200 HUF/persoana.

Cum ajungeti la Godollo

Mergeti cu metroul pana la statia Örs vezér tere (capatul liniei de metrou M2). De acolo luati trenul HEV 8 pana la Gödöllő Szabadság tér (calatoria cu trenul dureaza in jur de 50 de minute). Un bilet dus-intors cu trenul HEV 8 costa 740 HUF. Dupa ce coborati din HEV traversati liniile de cale ferata si ajungeti imediat la superbul palat din Goddolo.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Tweet 20

4 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.