Catedrala din Barcelona

0 Shares

Catedrala gotica din Barcelona a fost cladita pe ruinele unei basilici primitive paleo-crestine si a unei catedrale construita ulterior in stil Romanesc.

Constructia Catedralei din Barcelona a inceput la 1 mai 1298 in timpul mandatului Episcopului Bernando Pelegri si a domniei regelui Jaime al-II-lea de Aragon, si a fost terminata la jumatatea secolului al XV-lea, sub mandatul Episcopului Francisco Clemente Sapera si sub domnia regelui Alfonso al V-lea de Aragon.

Catedrala din Barcelona 1

Catedrala din Barcelona are la exterior 93 metri lungime, 40 metri latime si 28 metri inaltime. Turnurile clopotelor ating inaltimea de 54 de metri, iar cimborio (cupola) masoara 70 metri la exterior si 41 metri pe interior.
Capelele Catedralei din Barcelona contin picturi de Guerau Gener, Lluis Borrassa, Gabriel Alemany si Bernat Martorell.
Catedrala din Barcelona are in total 215 chei de bolta ce dateaza din secolele XIV si XV; ele au fost renovate in 1970 cand s-a constatat ca erau policrome.

Cheile de bolta din naosul central, incepand cu prezbiteriul, infatiseaza printre altele:

Catedrala din Barcelona 2 Catedrala din Barcelona 6

– Isus Hristos rastignit intre Fecioara Maria si Sfantul Ioan, cu simbolurile soarelui si a lunii
– Sfanta Eulalia cu blazonul lui Blanca din Napoli, sotia lui Jaime al-II-lea
– Buna Vestire: Fecioara Maria si arhanghelul Gabriel
– Tatal Ceresc inconjurat de ingeri, sculptat de Pere Joan in 1418

Catedrala din Barcelona are numeroase vitralii impozante atat gotice, cat si moderne. Fiecare vitraliu e alcatuit din trei casete, cea centrala infatisand un personaj principal, iar cele laterale contin decoratii geometrice ale blazoanelor familiilor regale, ale orasului, ingeri sau motive decorative in forma de trifoi.

Catedrala din Barcelona 4 Catedrala din Barcelona 5

Orga Catedralei din Barcelona are importanta istorica, artisitica si liturgica. A fost construita intre 1537 si 1539 si este decorata cu grisailles realizate de Pedro Pablo Serafin.

Catedrala din Barcelona se poate vizita de luni pana sambata intre orele 8 – 12.45, si 13 – 17, iar duminica intre orele 8 – 13.45 si 14 – 17. Intrarea este gratuita dimineata ( 8 – 12.45), iar dupa-amiaza (13- 17) intrarea este 6 euro/persoana.

Catedrala din Barcelona se afla in Placa de la Seu (metrou L4 statia Jaume I).

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Tweet 20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.