Prajitura cu foi de miere gem nuci si crema de gris

Prajitura cu foi de miere gem nuci si crema de gris este un desert complet: are foi fragede, umplutura savuroasa cu gem+nuci, si o crema delicata de gris.

 

Prajitura-cu-foi-de-miere-gem-nuci-si-crema-de-gris

Ingrediente Prajitura cu foi de miere gem nuci si crema de gris:

Foi:

  • 3 linguri miere
  • 150 grame zahar pudra
  • 2 oua
  • 2 galbenuse
  • 200 g unt
  • 450 grame faina
  • 1 plic praf de copt

Umplutura:

  • 300 grame nuci macinate
  • 1 borcan mare gem/magiun de prune

Crema de gris:

  • 1/2 litru lapte
  • 5 linguri gris
  • 3/4 cana zahar
  • 3 galbenusuri
  • 100 grame unt la temperatura camerei

Topping:

  • 1/2 cana lapte cald
  • 2 ciocolate dark

Preparare Prajitura cu foi de miere gem nuci si crema de gris:

Foi:

  • Puneti zaharul, untul si mierea intr-o cratita la foc mic.
  • Cand ingredientele s-au topit, luati cratita de pe foc.
  • Intr-un castron mare mixati faina cu praful de copt, apoi incorporati in acestea ouale si galbenusele.
  • Incorporati apoi treptat in castron compozitia obtinuta anterior din zahar, unt, miere, mixati pana cand obtineti un aluat omogen.
  • Acoperiti aluatul obtinut cu o folie si dati-l la frigider timp de 2 ore.
  • Dupa ce a stat la frigider, impartiti aluatul in trei parti egale.
  • Intindeti fiecare foaie de aluat cu sucitorul pe o suprafata usor infainata, de dimensiunile tavii de copt (30×40 cm).
  • Coaceti fiecare foaie de aluat in jur de 15-20 minute pe fundul tavii de copt in cuptorul praincalzit la 180 grade celsius.

Crema de gris:

  • Intr-o craticioara mica mixati 100 ml lapte cu galbenusele si grisul, pana cand obtineti o compozitie omogena.
  • Restul de lapte puneti-l la foc mic impreuna cu zaharul.
  • Cand incepe sa clocoteasca, adaugati in cratita compozitia din craticioara mica
    (100 ml lapte+galbenuse+gris).
  • Mixati continuu 3-4 minute pana cand crema de gris se ingroasa.
  • Luati crema de pe foc, lasati-o sa se raceasca complet, apoi mixati-o cu untul.

Asamblare Prajitura cu foi de miere gem nuci si crema de gris:

  • Mixati gemul/magiunul de prune cu nucile macinate.
  • Asezati una din foile de aluat pe fundul unui platou de prajituri.
  • Peste aceasta intindeti jumatate din cantitatea de gem/magiun prune+nuci macinate.
  • Pe stratul de gem intindeti jumatate din crema de gris si unt.
  • Asezati a doua foaie de aluat si repetati straturile:
  • Intindeti peste ea restul de gem/magiun prune+nuca macinata.
  • Ungeti stratul de gem si nuci cu restul de crema de gris si unt.
  • Asezati ultima foaie de aluat, iar peste aceasta turnati topping-ul de ciocolata:
  • Rupeti ciocolata dark in bucati-le si puneti-le intr-o craticioara pe bain-marie.
  • Mixati continuu si adaugati treptat laptele cald, pana cand ciocolata se topeste si obtineti o crema de consistenta unei glazuri.
  • Lasati glazura sa se raceasca 5-10 minute, apoi turnati-o uniform peste ultima foaie de aluat.
  • Dupa ce glazura s-a racit complet, taiati Prajitura cu foi de miere gem nuci si crema de gris in bucati.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
fb-share-icon70

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.