Prajitura cu foi de miere gem nuci si crema de gris
Prajitura cu foi de miere gem nuci si crema de gris este un desert complet: are foi fragede, umplutura savuroasa cu gem+nuci, si o crema delicata de gris.

Ingrediente Prajitura cu foi de miere gem nuci si crema de gris:
Foi:
- 3 linguri miere
- 150 grame zahar pudra
- 2 oua
- 2 galbenuse
- 200 g unt
- 450 grame faina
- 1 plic praf de copt
Umplutura:
- 300 grame nuci macinate
- 1 borcan mare gem/magiun de prune
Crema de gris:
- 1/2 litru lapte
- 5 linguri gris
- 3/4 cana zahar
- 3 galbenusuri
- 100 grame unt la temperatura camerei
Topping:
- 1/2 cana lapte cald
- 2 ciocolate dark
Preparare Prajitura cu foi de miere gem nuci si crema de gris:
Foi:
- Puneti zaharul, untul si mierea intr-o cratita la foc mic.
- Cand ingredientele s-au topit, luati cratita de pe foc.
- Intr-un castron mare mixati faina cu praful de copt, apoi incorporati in acestea ouale si galbenusele.
- Incorporati apoi treptat in castron compozitia obtinuta anterior din zahar, unt, miere, mixati pana cand obtineti un aluat omogen.
- Acoperiti aluatul obtinut cu o folie si dati-l la frigider timp de 2 ore.
- Dupa ce a stat la frigider, impartiti aluatul in trei parti egale.
- Intindeti fiecare foaie de aluat cu sucitorul pe o suprafata usor infainata, de dimensiunile tavii de copt (30×40 cm).
- Coaceti fiecare foaie de aluat in jur de 15-20 minute pe fundul tavii de copt in cuptorul praincalzit la 180 grade celsius.
Crema de gris:
- Intr-o craticioara mica mixati 100 ml lapte cu galbenusele si grisul, pana cand obtineti o compozitie omogena.
- Restul de lapte puneti-l la foc mic impreuna cu zaharul.
- Cand incepe sa clocoteasca, adaugati in cratita compozitia din craticioara mica
(100 ml lapte+galbenuse+gris). - Mixati continuu 3-4 minute pana cand crema de gris se ingroasa.
- Luati crema de pe foc, lasati-o sa se raceasca complet, apoi mixati-o cu untul.
Asamblare Prajitura cu foi de miere gem nuci si crema de gris:
- Mixati gemul/magiunul de prune cu nucile macinate.
- Asezati una din foile de aluat pe fundul unui platou de prajituri.
- Peste aceasta intindeti jumatate din cantitatea de gem/magiun prune+nuci macinate.
- Pe stratul de gem intindeti jumatate din crema de gris si unt.
- Asezati a doua foaie de aluat si repetati straturile:
- Intindeti peste ea restul de gem/magiun prune+nuca macinata.
- Ungeti stratul de gem si nuci cu restul de crema de gris si unt.
- Asezati ultima foaie de aluat, iar peste aceasta turnati topping-ul de ciocolata:
- Rupeti ciocolata dark in bucati-le si puneti-le intr-o craticioara pe bain-marie.
- Mixati continuu si adaugati treptat laptele cald, pana cand ciocolata se topeste si obtineti o crema de consistenta unei glazuri.
- Lasati glazura sa se raceasca 5-10 minute, apoi turnati-o uniform peste ultima foaie de aluat.
- Dupa ce glazura s-a racit complet, taiati Prajitura cu foi de miere gem nuci si crema de gris in bucati.
Please follow and like us:
Excelenta !