Prajitura cu foi de miere crema de nuci si gris
Prajitura cu foi de miere crema de nuci si gris este perfecta pentru zilele scurte si reci de iarna. Fragezimea foilor alaturi de cremele de nuci si gris si de decorul cu glazura de ciocolata, alcatuiesc un desert fabulos.
Ingrediente Prajitura cu foi de miere crema de nuci si gris:
Foi:
- 500 g faina
- 150 g zahar
- 200 g unt la temperatura camerei
- 2 linguri miere
- 2 oua
- 2 lingurite bicarbonat de sodiu
- 2 linguri lapte
Umplutura de nuci:
- 280 g nuci taiate grosier
- 100 g zahar
- 100 g unt
- 2 linguri miere
Umplutura de gris:
- 700 ml lapte
- 90 g gris
- 250 g unt la temperatura camerei
- 5 linguri zahar pudra
Glazura de ciocolata:
- 100 g unt
- 70 g zahar pudra
- 3 linguri cacao
- 1 lingurita gelatina
- 2 linguri apa
Preparare Prajitura cu foi de miere crema de nuci si gris:
Foi:
- Amestecati ingredientele de foi pana obtineti un aluat moale si elastic.
- Acesta se va imparti in doua.
- Din fiecare parte se intinde o foaie de marimea tavii de copt 32×33 cm.
- In timp ce se coace prima foaie, timp de 12-15 minute in cuptorul preincalzit la 180 grade celsius, pregatiti umplutura de nuci (aceasta se va intinde peste cea de-a doua foaie si se va coace impreuna cu aceasta).
- Dupa ce prima foaie este gata, o lasam sa se raceasca.
- Intindem cea de-a doua foaie si asezam peste aceasta umplutura de nuci.
- Se lasa la cuptor 12-15 minute in cuptorul incins la 180 grade celsius.
- Lasam cea de-a doua foaie, peste care am intins si umplutura de nuci, sa se raceasca complet, apoi intindem peste stratul de nuci, umplutura de gris racita.
- Peste stratul de gris se aseaza prima foaie coapta.
- Deasupra se toarna glazura de cioclata.
Umplutura cu nuci:
- Untul se amesteca cu zaharul intr-o craticioara antiaderenta, la foc mic.
- Se adauga mierea, iar cand se dizolva zaharul si untul se adauga nucile taiate grosier.
- Se lasa pe foc ingredientele inca 2-3 minute, amestecand continuu.
Umplutura cu gris:
- Puneti laptele la fiert, la foc mic, adaugati grisul.
- Amestecati continuu, pana cand grisul se fierbe si obtineti o crema.
- Se ia crema obtinuta de pe foc si se lasa sa se raceasca.
- Dupa ce s-a racit crema de gris se mixeaza cu zaharul pudra si untul moale, pana cand se obtine o compozitie omogena.
- Se lasa sa se raceasca inainte de a o intinde peste foaia cu umplutura de nuci.
Glazura:
- Puneti gelatina sa se inmoaie in apa cca. 5-7 minute.
- Untul se pune la topit intr-o craticioara.
- Se adauga zaharul si se amesteca pana cand acesta se dizolva.
- Se ia craticioara de pe foc si se adauga cacaua.
- Se amesteca bine pana cand se obtine un sos de ciocolata omogen.
- Gelatina inmuiata se dizolva pe bain-marie, apoi se adauga in sosul de ciocolata fierbinte.
- Se amesteca energic pana la omogenizare, se lasa putin sa se inchege gelatina, apoi se toarna si intinde peste ultima foaie a prajiturii.
Recapituland:
- Coacem prima foaie, o lasam sa se raceasca.
- In timp ce aceasta se coace pragatim umplutura de nuci.
- Intindem cea de-a doia foaie si peste ea asezam umplutura de nuci.
- Se coace cea de-a doua foaie cu umplutura de nuci.
- Dupa ce se raceste foaia cu umplutura de nuci, se intinde peste ea umplutura de gris.
- Se aseza prima foaie coapta.
- Se decoreaza cu glazura de ciocolata.
- Se lasa la frigider pana la consumare.
Please follow and like us: