Prajitura cu crema de afine

6 Shares

Prajitura cu crema de afine este un desert savuros, aromat, perfect de vara. Blatul umed cu aroma de lamaie combinat cu crema delicata de afine, alcatuiesc o prajitura excelenta.

Prajitura cu crema de afine

Ingrediente Prajitura cu crema de afine:

Blat:

  • 200 g faina
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • Un praf de sare
  • 125 g zahar
  • 120 g unt moale
  • 3 oua mari
  • Coaja rasa si sucul de la o lamaie mica
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 120 g lapte batut
  • O mana afine

Crema de afine:

  • 200 g afine
  • 2 linguri apa
  • 2 linguri zahar
  • 10 g gelatina
  • 70 ml apa
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 3-4 linguri zahar pudra

Preparare Prajitura cu crema de afine:

Blat:

  • Faina cernuta se amesteca intr-un castronel cu bicarbonatul si sarea.
  • Intr-un alt castron mixam untul moale cu zaharul pana devine o crema spumoasa.
  • Se adauga ouale pe rand, coaja de lamaie, esenta de vanilie.
  • In laptele batut adaugam sucul de lamaie, apoi il incorporam alternativ cu faina, in mixul de unt-zahar-oua.
  • Mixam pana la omogenizare, apoi incorporam afinele spalate si uscate cu un prosop de hartie, cu ajutorul unei spatule.
  • Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava de 32×33 cm in care am pus hartie de copt.
  • Tava se da in cuptorul preincalzit la 175 grade celsius cca. 30 minute (verificati cu scobitoarea).
  • Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca complet.

Crema de afine:

  • Gelatina se pune la inmuiat in cei 70 ml apa.
  • Afinele se pun intr-o craticioara impreuna cu zaharul si cele 2 linguri de apa, la foc mic.
  • Se lasa sa fiarba cca. 10 minute, amestecand din cand in cand.
  • Compozitia obtinuta se toarna intr-un blender si se mixeaza cateva secunde.
  • Sosul obtinut se filtreaza apoi cu ajutorul unei strecuratoare (daca doriti o aroma si o culoare mai intensa, nu dati sosul prin strecuratoare).
  • Gelatina inmuiata se pune pe bain-marie pana se dizolva, apoi se toarna in sosul de afine obtinut si se amesteca energic pentru omogenizare.
  • Din sosul de afine obtinut oprim 2-3 linguri pentru decor.
  • Intr-un castron se mixeaza smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana cand se obtine o frisca consistenta.
  • Se incorporeaza branza mascarpone, apoi sosul de afine in care am pus gelatina dizolvata.
  • Se amesteca pana cand se obtine o crema omogena.
  • Lasam crema de afine la frigider cateva minute (10-15 minute), pana cand gelatina incepe sa inchege crema.

Asamblare Prajitura cu crema de afine:

  • Blatul complet racit se taie in doua, obtinandu-se doua blaturi.
  • Pe fiecare blat se intinde jumatate din crema de afine obtinuta, apoi le suprapunem.
  • Decoram cu sosul de afine oprit (trebuie sa curga, daca s-a intarit prea mult din cauza gelatinei, se pune la microunde cca. 10-15 secunde) si cu ciocolata alba rasa.
  • Prajitura cu crema de afine se lasa la frigider minim 8 ore inainte de a o taia si servi.
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.