Prajitura cu crema de afine

Prajitura cu crema de afine este un desert savuros, aromat, perfect de vara. Blatul umed cu aroma de lamaie combinat cu crema delicata de afine, alcatuiesc o prajitura excelenta.

Prajitura cu crema de afine

Ingrediente Prajitura cu crema de afine:

Blat:

  • 200 g faina
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • Un praf de sare
  • 125 g zahar
  • 120 g unt moale
  • 3 oua mari
  • Coaja rasa si sucul de la o lamaie mica
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 120 g lapte batut
  • O mana afine

Crema de afine:

  • 200 g afine
  • 2 linguri apa
  • 2 linguri zahar
  • 10 g gelatina
  • 70 ml apa
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 3-4 linguri zahar pudra

Preparare Prajitura cu crema de afine:

Blat:

  • Faina cernuta se amesteca intr-un castronel cu bicarbonatul si sarea.
  • Intr-un alt castron mixam untul moale cu zaharul pana devine o crema spumoasa.
  • Se adauga ouale pe rand, coaja de lamaie, esenta de vanilie.
  • In laptele batut adaugam sucul de lamaie, apoi il incorporam alternativ cu faina, in mixul de unt-zahar-oua.
  • Mixam pana la omogenizare, apoi incorporam afinele spalate si uscate cu un prosop de hartie, cu ajutorul unei spatule.
  • Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava de 32×33 cm in care am pus hartie de copt.
  • Tava se da in cuptorul preincalzit la 175 grade celsius cca. 30 minute (verificati cu scobitoarea).
  • Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca complet.

Crema de afine:

  • Gelatina se pune la inmuiat in cei 70 ml apa.
  • Afinele se pun intr-o craticioara impreuna cu zaharul si cele 2 linguri de apa, la foc mic.
  • Se lasa sa fiarba cca. 10 minute, amestecand din cand in cand.
  • Compozitia obtinuta se toarna intr-un blender si se mixeaza cateva secunde.
  • Sosul obtinut se filtreaza apoi cu ajutorul unei strecuratoare (daca doriti o aroma si o culoare mai intensa, nu dati sosul prin strecuratoare).
  • Gelatina inmuiata se pune pe bain-marie pana se dizolva, apoi se toarna in sosul de afine obtinut si se amesteca energic pentru omogenizare.
  • Din sosul de afine obtinut oprim 2-3 linguri pentru decor.
  • Intr-un castron se mixeaza smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana cand se obtine o frisca consistenta.
  • Se incorporeaza branza mascarpone, apoi sosul de afine in care am pus gelatina dizolvata.
  • Se amesteca pana cand se obtine o crema omogena.
  • Lasam crema de afine la frigider cateva minute (10-15 minute), pana cand gelatina incepe sa inchege crema.

Asamblare Prajitura cu crema de afine:

  • Blatul complet racit se taie in doua, obtinandu-se doua blaturi.
  • Pe fiecare blat se intinde jumatate din crema de afine obtinuta, apoi le suprapunem.
  • Decoram cu sosul de afine oprit (trebuie sa curga, daca s-a intarit prea mult din cauza gelatinei, se pune la microunde cca. 10-15 secunde) si cu ciocolata alba rasa.
  • Prajitura cu crema de afine se lasa la frigider minim 8 ore inainte de a o taia si servi.
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.