Prajitura cu blat de cafea si crema de portocale

Prajitura cu blat de cafea si crema de portocale este un adevarat rasfat culinar. Blatul umed cu gust intens de cafea il puteti folosi si la prepararea unui tort cu diametrul de 22 cm.

Prajitura cu blat de cafea si crema de portocale

Ingrediente Prajitura cu blat de cafea si crema de portocale:

Blat de cafea:

  • 2 oua
  • 125 ml cafea concentrata
  • 125 ml ulei
  • 250 g lapte batut
  • 250 g faina
  • 80 g cacao
  • 200 g zahar
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 lingurite rase bicarbonat de sodiu

Crema de portocale:

  • Orange curd
  • 200 g unt moale
  • 2 linguri cu varf de zahar pudra

Orange curd:

  • 100 g unt
  • Coaja rasa de la o portocala
  • Sucul de la 2 portocale
  • 4 oua
  • 2 galbenusuri
  • 150 g zahar

Sirop:

  • 150 ml apa
  • 75 g zahar
  • 1 lingurita esenta de portocale

Preparare Prajitura cu blat de cafea si crema de portocale:

Blat de cafea:

  • Mixati ingredientele umede pana la omogenizare (oua, cafea, ulei, lapte batut).
  • Intr-un alt castron amestecati ingredientele uscate (faina, cacaua, praful de copt, bicarbonatul, zaharul).
  • Incorporati treptat mixul de ingredientele uscate in cel de ingrediente umede, (aluatul obtinut trebuie sa curga), mixati pana la omogenizare.
  • Compozitia se toarna intr-o tava de 32×33 cm in care ati pus in prealabil hartie de copt.
  • Dati tava in cuptorul preincalzit la 175 grade celsius timp de cca. 30 minute, sau verificati cu scobitoarea.
  • Blatul de cafea se lasa sa se raceasca complet, apoi se taie in doua, pe latime.

Orange curd:

  • Untul, zaharul, sucul si coaja de portocale se pun intr-o craticioara antiaderenta la foc mediu, amestecand continuu pana cand se topesc untul si zaharul.
  • Ouale intregi si galbenusile se bat pana la omogenizare.
  • Cand zaharul si untul s-au topit, se ia craticioara de pe foc, se adauga ouale+galbenusurile batute, se amesteca energic cu un tel, se pune din nou craticioara pe foc, de data aceasta la foc mic, se amesteca continuu pana cand compozitia se ingroasa.
  • Tranferati orange curd-ul obtinut intr-un castronel curat, acoperiti-l cu folie alimentara (folia lipita se suprafata cremei) si lasati-l sa se raceasca.

Crema de portocale:

  • Mixati untul moale cu zaharul pudra, apoi adaugati in 3 reprize orange curd-ul, dupa ce s-a racit, mixand la viteza mare.

Sirop:

  • Fierbeti apa cu zaharul intr-o craticoara, pana cand acesta se topeste.
  • Luati cratita de pe foc, adaugati esenta de portocale, lasati siropul sa se raceasca.

Asamblare Prajitura cu blat de cafea si crema de portocale:

  • Insiropati blaturile de cafea cu siropul obtinut.
  • Ungeti fiercare blat cu 1/2 din crema de portocale.
  • Asezati apoi unul din blaturile unse cu crema peste celalalt.
  • Deasupra radeti ciocolata.
  • Dati Prajitura cu blat de cafea si crema de portocale la firgider minim 8 ore inainte de a o taia si servi.

Observatie:

  • Din cele 2 portocale am obtinut cca. 200 ml suc.
  • Daca obtineti mai putin, reduceti cantitatea de oua (nu si cea de galbenusuri !).
Please follow and like us:

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *