Potsdam orasul palatelor magnifice
Splendidul Potsdam, aflat de-a lungul raului Havel in sud-vestul Berlinului, este capitala statului federal Brandenburg.
Somptuosul orasel atrage anual peste un milion de turisti ce vin aici sa vada arhitectura extraordinara a fostelor palate prusace construite in Potsdam, dar si pentru a invata din istoria locului ce invaluie in mister parcurile elegante de aici.
Datorita acestor considerente, mare parte din vacanta planificata vara aceasta la Berlin, am optat sa ne-o petrecem vizitand fantasticul oras imperial Potsdam, ale carui capodopere sunt intrate in patrimoniul UNESCO din anul 1990.
Mai jos va povestesc despre palatele si parcurile somptuoase de aici pe care le-am vizitat noi pe parcursul a trei zile, despre o fantastica plimbare cu vaporasul, si alte despre locuri de vazut in Potsdam.
Castelele si palatele nu le voi descrie in ordinea in care le-am vizitat, ci voi alcatui un fel de top al acestora, de la cele care ne-au placut mai mult, la cele mai putin interesante, astfel incat, daca nu aveti timp sa le vizitati pe toate, macar sa le treceti pragul celor mai fabuloase.
Majoritatea palatelor se viziteaza numai cu ora prestabilita pe bilet (Neues Palais- grandtour, Schloss Sanssouci, Orangerie Schloss, Schloss Charlottenhof, Marmorpalais, Schloss Cecilienhof ), unele se viziteaza numai cu ghid (la ora prestabilita pe bilet) in limba germana (Orangerie Schloss, Marmorpalais, Schloss Charlottenhof, Schloss Cecilienhof – apartamentele Printului de la etaj, Neues Palais – Apartamentele regelui ), insa pentru cei ce nu inteleg germana, exista fie audioguide, fie foi explicative despre respectivele palate in limba engleza.
Cel mai vizitat palat este Sanssouci, iar intr-un tur intra maxim 30 de persoane. Noi am ajuns la 11.30 la casa de bilete si „am prins” locuri doar pentru turul de ora 14.
La celelalte palate am reusit sa prindem urmatorul tur, ce putea incepe in 10 sau maxim 30 de minute.
Pretul biletelor difera in functie de palatul vizitat, insa eu va recomand sa va cumparati „SCHLOSS TICKET” ce va dreptul sa vedeti toatele palatele cu doar 19 euro/persoana. Acesta este valabil doar in ziua respectiva (desigur, nu puteti vedea toate castelele si palatele din Potsdam intr-o zi, insa luandu-va acest bilet economisiti bani).
Daca vreti sa facei poze in palate, trebuie sa mai platiti 3 euro/toate palatele.
De asemenea retineti ca, chiar daca va achizitionati „SCHLOSS TICKET”, trebuie sa va duceti la casa de bilete a fiecarui palat, aratati biletul casierului, iar acesta va va da inca un bilet ce va contine ora la care puteti intra in respectivul palat.
Toate palatele, atat din Parcul Sanssouci cat si cele din Im Neue Garten, sunt deschise de marti pana duminica intre orele 10—18.
Tineti cont de asemenea, ca palatele din Potsdam se afla fie in Parcul Sanssouci (Neues Palais, Schloss Sanssouci, Orangerie Schloss, Chinesisches Haus, Bildergalerie, Romische Baeder, Belvedere am Klausberg, Neue Kammern, Schloss Charlottenhof) , fie in Im Neue Garden – Gradina cea Noua (Marmorpalais, Schloss Cecilienhof).
Intre palate puteti merge pe jos, insa si cu ajutorul autobuzelor 695 sau 603, care fac de asemenea legatura si cu gara din Potsdam.
1. Neues Palais (Palatul cel nou) este cel mai impozant palat din Potsdam. Splendida cladire are 240 metri lungime, 300 de camere, doua vestibule, cateva sali de banchete, un teatru, 4 scari ce conecteaza trei etaje, 322 de geamuri si 488 de sculpturi de-a lungul fatadei.
Cu toate ca palatul are niste cifre impresionante, a fost construit in doar sase ani (1763-1769) la sfarsitul Razboiului de Sapte Ani, cand Prusia a devenit o importanta putere europeana. Desi regele Frederick cel Mare a transformat o intreaga aripa a palatului in resedinta personala, el a locuit destul de rar aici, fiind mai mult folosit pentru rudele sale si oaspetii straini. Neues Palais este realizat in stil Rococo, iar cele mai impresionante camere sunt: salile de banchet, Holul de Marmura si Holul Grotei ai carui pereti sunt decorati cu scoici, minerale si corali.
Vis-a-vis de palat se afla o alta constructie deosebita „Communs” sau cladirea pentru oameni simpli ce gazduia bucataria palatului, dar servea si drept resedinta pentru servitorii regelui. Astazi aici se afla cateva sali de seminar si de lectura ai Universitatii din Potsdam. Daca doriti sa vizitati Apartamentele Regelui, intrebati la casa de bilete, deoarece acestea se viziteaza separat de restul Neues Palais, numai cu ghid in limba germana, de obiecei din ora in ora.
2. Schloss Sanssouci este cel mai cunoscut dintre superbele palatele aflate in Potsdam.
Magicul palat atrage anual milioane de turisti de pe tot globul, poate si pentru ca sanssouci inseamna „fara grija”.
Schloss Sanssouci, construit pe un singur nivel, este realizat in stil Rococo asa cum a dorit regele Frederick cel Mare, cel care a supravegheat indeaproape lucrarile la ceea ce avea sa-i devina timp de 40 de ani resedinta de vara.
De remarcat faptul ca atat in exteriorul cat si in interiorul palatului natura si arta se contopesc intr-un mod armonios.
Cele 12 camere ale Schloss Sanssouci pot fi strabatute in aproximativ 45 de minute, iar atractiile principale sunt Holul de Marmura, Sala de Muzica, Biblioteca, Biroul si Dormitorul privat al regelui.
3. Splendidul Marmorpalais (Palatul de Marmura) aflat in Neuer Garden (Gradina Noua), a fost construit sub indrumarea regelui Frederick William al-II-lea.
Acesta a dorit ca palatul sa fie inaltat pe malurile lacului Heiliger See intre 1787 si 1791, oferind astfel imagini superbe asupra raului Havel si asupra parcului ce-l inconjoara.
Palatul din Marmura fost construit in stil Neo-Clasic din caramizi si marmura de calitate superioara.
Cele mai interesante Sali de aici sunt: Holul de Concerte, Anticamera, Cabinetul Oriental. Acestea sunt decorate cu tavane din stuco si portelanuri pretioase Wedgwood.
4. Orangerie Schloss, construit in stil Renascentist sub indrumarea regelui Frederick William al IV-lea, a fost conceput ca cel mai inalt punct al asa-numitului „Drum al Triumfului” ce duce catre Belvedere Klausberg.
Palatul se intinde pe o distanta de 300 de metri, fiind cea mai lunga cladire din parcul Sanssouci.
Orangerie are doua aripi laterale ce in prezent gazduiesc mai multe birouri publice din Potsdam, dar si cateva plante sensibile in timpul iernii.
Cladirea centrala este dominata de Holul lui Raffael (ce a fost conceput dupa sala Regia de la Vatican), ce adaposteste 50 de copii ale picturilor celebrului maestru renascentist italian. Tot aici puteti vizita cateva sali impresionanate, toate utilate somptuos si decorate cu lucrari de arta.
5. Chinesisches Haus sau Pavilionul Chinezesc este una din atractiile principale ale parcului Sanssouci. Constructia acestei somptuoase cladiri a fost terminata in anul 1763 sub domnia lui Frederick cel Mare. Ea este decorata cu elemente de arta asiatica foarte populare la acea vreme, dar si cu influente Rococo. Interiorul contine pereti acoperiti cu stuc din marmura, maimute care canta, o colectie de portelanuri rare si cateva fresce interesante.
6. Bildergalerie (Galeria de Arta) din parcul Sanssouci a fost construita sub indrumarea regelui Frederick Cel Mare (Frederick al II-lea) pentru a gazdui valoaroasa colectie de arta a acestuia. Galeria, aflata in imediata apropierea a palatului Sanssouci, adaposteste picturi de maestrii celebrii precum: Rubens, Caravaggio, van Dyck, dar si o bogata colectie de sculpturi.
7. Schloss Cecilienhof aflat in Im Neue Garden, este construit in stilul caselor rustice englezesti, iar fatadele sale sunt realizate pe jumatate din material lemnos. Desi pare modest, Cecilienhof are 180 de camere grupate de-a lungul a cinci curti interioare. Castelul a fost construit in 1913-1917 in timpul Primului Razboi Mondial de catre regele William al II-lea pentru fiul sau printul mostenitor William si sotia acestuia Cecilie – de aici si numele palatului. La un an dupa terminarea palatului, monarhia a fost abolita si regele a fugit in Olanda. Fiul sau insa a revenit in tara in 1923 si i s-a permit sa locuiasca in palatul construit pentru el. La sfarsitul Celui De-al Doilea Razboi Mondial, insa fostul print a fugit impreuna cu familia si averea sa datorita Armatei Rosii ce a pus stapanire pe Cecilienhof. Palatul a fost scena unor evenimente politice internationale, aici semnandu-se Conferinta de la Potsdam ce a stabilit soarta Germaniei dupa razboi. Astfel, astazi la parterul palatului puteti vizita Sala de Conferita cu masa imensa rotunda, dar si birourile celor trei delegatii (Rusia, Marea Britanie, SUA). La etajul superior puteti vedea apartamentele printului si frumoasei sale sotii Cecilie (acest etaj se viziteaza numai cu ghid in limba germana din doua in doua ore, asa ca daca doriti sa-l vizitati intrebati la casa de bilete cand este urmatorul tur).
8. Neue Kammern (Camerele Noi) au fost construite pentru a gazdui invitatii regelui Frederick cel Mare. Din acest motiv palatul contine patru holuri de ceremonii si sapte apartamente private. Interioarele decorate in stil Rococo sunt minutios ornamentate cu pietre pretioase si aplicatii din aur, cea mai interesanta sala fiind Camera Jaspis – una din salile de banchet.
9. Romische Baeder se afla la doar 100 de metri nord de Palatul Charlottenhof , un complex de cladiri construit in stil italian.
Cele patru pavilioane ce compun baile romane, au fost in totalitate realizate dupa modelele originale din Roma, intre 1829 si 1840 sub indrumarea regelui Frederick William al IV-lea.
Ele sunt compuse din mai multe elemente: o ceainarie, o gradina si alte cladiri aditionale ce sunt cumva ascunse in mod idilic in intinderea verde a parcului.
Intregul complex al Bailor Romane se afla in jurul lacului artificial din parcul Sanssouci.
10. Belvedere am Klausberg este un superb templu rotund terminat in anul 1772, si a fost ultimul edificiu comandat de regele Frederick cel Mare.
De aici vedeti o panaroma superba asupra partii vestice a parcului Sanssouci, inclusiv Neues Palais. Cladirea a fost inspirata dupa Nero Macellum Magnum din Roma, asa cum relateaza o carte din biblioteca regelui.
Belevedere am Klausberg a fost avariata aproape in totalitate in timpul Celui De-al Doliea Razboi Mondial, insa a fost refacuta complet dupa planurile originale acum cativa ani.
11. Schloss Charlottenhof a fost construit in parcul Sanssouci in anul 1826 la comanda regelui Frederick William al IV-lea. Acesta era pasionat de arta, si a dorit sa remodeleze ferma ce se afla deja aici, intr-un mic palat neo-Clasic, ca si resedinta de vara. 12. Historische Muhlle (Moara istorica) aflata in imediata apropiere a palatului Sanssouci are o poveste lunga si interesanta. Aceasta a fost construita initial in anul 1738 pentru a macina cereale. Peste sapte ani, regele Frederick cel Mare a dispus construirea Palatului Sanssouci la doar cativa metri de aceasta. Intre 1878 si 1791 moara a fost inlocuita cu o alta construita dupa model olandez; ea a functionat pana in 1858, dupa care a fost scoasa din functiune datorita neproductivitatii acesteia. In 1945 a fost distrusa de foc si a fost refacuta abia in 1993 cu ocazia sarbatoririi celor 1000 de ani de existaenta ai orasului Potsdam. Din 2007 moara gazduieste cateva expozitii pe diferite nivele despre istoria si functionarea acesteia. Din galerie puteti vedea o frumoasa panorama asupra orasului si a palatului Sanssouci.
Ca si palate in Potsdam, mai puteti vizita Schloss Babelsberg (noi nu l-am vizitat pentru ca este in renovare pana pe 31.12.2015) si Belvedere am Pfingstberg. Alte recomandari turistice in Potsdam:: Nu plecati din Potsdam fara sa admirati frumosul Nauener Tor, construit in stil neo-Gotic englezesc la indemnul regelui Frederick cel Mare. Superba poarta, sta in mijlocul strazii Friedrich Ebert Strasse precum o fortareata ce te provoaca. Vara, in jurul Nauener Tor sunt deschise cateva restaurante si cafenele de unde turistii pot admira frumoasa constructie. Langa gara din Postdam nu ratati trei cladiri splendide:
Potsdamer Stadtschloss (Palatul Orasului)– este cel mai vechi palat din Potsdam, terminat in 1669, insa distrus aproape in totalitate in anul 1945. O reconstruie partiala a acestuia cu o fatada istorica si un interior ce include numeroase obiecte originale, insa expuse intr-un decor modern, a fost realizata in 2003. Cladirea gazduieste in prezent parlamentul landului federal Brandenburg.
Biserica Sfantului Nicolae – Nikolaikirche a fost terminata in 1850 si a fost construita dupa modelul Basilicii Sfantului Petru din Roma si a Catedralei Sfantul Paul din Londra. Altes Rathaus (Primaria Veche) a fost construita in 1755 in stilul unui palat italian, iar pe acoperisul acesteia puteti admira o superba statuie a lui Atlas. Astazi, Altes Rathaus gazduieste Muzeul orasului Potsdam, ce prezinta in expozitii temporare, obiecte de arta din intreaga lume. Noi ne-am incheiat vizita in Potsdam prin o splendida plimbare cu vaporasul DS GUSTAV, pe care-l puteti lua de langa podul Lange Brucke aflat langa gara. Exista mai multe mini-croaziere, insa cea mai interesanta este Nostalgische Schlosserrundfahrt, o plimbare cu vaporasul timp de 90 de minute in care puteti admira alte cladiri splendide din Potsdam: Insula Paunului (Pfauenunsel) si palatul superb de aici, Turnul Flatow, Friedenskirche, Grunes Gitter, Schloss Babelsberg sau chiar o casa plutitoare. In timpul voiajului puteti servi cafea, bere, sau ceva gustari. Un bilet pentru aceasta plimbare cu vaporasul costa 14 euro/persoana.
Cum ajungeti la Potsdam
Din Berlin puteti lua S-bahn nr. 7 (din 10 in 10 minute) sau Regional-Express (RE) catre Brandenburg Hbf (din 30 in 30 de minute) .
Atentie insa, desi S7 vine mai des decat RE, cu acesta din urma ajungenti mai repede in Potsdam (aproximativ 17 minute), in schimb cu S7 faceti aproape dublu, deoarece opreste la mai multe statii.
Pentru a calatorii cu tramvaiul, metroul, autobuzul (inclusiv cel care face legatura cu aeroportul) in Berlin, dar si in Potsdam ( S7, RE, , tramvai si autobuz) noi ne-am cumparat un bilet valabil 7 zile in zonele ABC (include si Potsdam-ul) 7-day-ticket ce costa 36,5 euro/persoana. Acesta se poate achizitiona la iesirea C de pe aeroportul Tegel, si trebuie validat doar la prima calatorie.
7-day-ticket este rentabil daca stati mai multe zile in Berlin si Potsdam.
Exista si bilete de o zi ce costa 6,90 zona AB sau 7,40 euro zona ABC – zona C se refera la Potsdam.
Am vizitat Sanssoucci si Pavilionul Chinezesc, sunt magnifice. Sper sa revin in Potsdam sa le vad si pe celelalte.