Excursie de o zi in afara Lisabonei: Sintra si Cabo da Roca
Intotdeauna cand vizitam un oras faimos ne place sa facem cel putin o excursie de o zi in afara acestuia, bineinteles in masura in care timpul ne permite. Asa ca atunci cand am vizitat Lisabona am ales sa vedem intr-una din zile Sintra si Cabo da Roca, iar in alta zi Queluz. Astazi va povestesc despre Sintra si Cabo da Roca, iar despre Queluz si splendidul palat de acolo, intr-o postare viitoare.
Cum ajungem in Sintra
Din gara Rossio sunt trenuri care pleaca spre Sintra la fiecare sfert de ora incepand cu ora 9 dimineata, in fiecare zi din saptamana. Calatoria dureaza in jur de 40 de minute si costa 4.10 euro/bilet dus-intors de persoana.
Odata ajunsi in gara din Sintra puteti merge fie pe jos pana in centrul orasului, fie puteti lua autobuzul 434 din fata acesteia. Costul unui bilet de autobuz este de 5 euro, si puteti urca in el de cate ori vreti pe parcusul unei zile (majoritatea obiectivelor turistice din Sintra se afla pe traseul acestuia, deci puteti cobori pentru un anumit obiectiv turistic, apoi luati in continuare autobuzul pana la urmatoarea statie ce va duce la o alta atractie a Sintrei, etc.).
Ce obiective turistice puteti vedea in Sintra
Palatul National Sintra
Prima mentionare despre acest palat a fost facuta in sec. X de catre geograful arab Al-Bacr, ce il descria drept resedinta unui conducator musulman. Insa, din sec. XII si pentru aproape opt secole el a devenit resedinta familiei regale portugheze, pana la revolutia republicana din anul 1910.
Aici intalnim diverse tipuri arhitecturale, insa cel Gotic se distinge clar in arcurile fatadei exterioare a palatului . Stilul Manuelin este de asemenea bine reprezentat in piatra sculptata de la ferestrele aripii de est a castelului.
Palatul Orasului, asa cum mai este denumit, este vestit pentru arta mudejar ( un stil ce imbina arta musulmana cu cea crestina), dar si pentru colectia deosebita de azulejos confectionate intre sec. XV-XVIII, multe din ele avand forme si desene unice.
Palatul a fost deschis publicului in deceniul patru al sec. XX, dupa ce in prealabil a fost reamenajat de arhitectul Raul Lino ce a redecorat camerele cu numeroase obiecte ce au apartinut familiei regale portugheze.
Adesea, palatul este si gazda pentru banchete organizate de statul portughez in onoarea liderilor diverselor state ale lumii atunci cand acestia se afla in vizite oficiale in Portugalia. Din 1995 Palatul National Sintra face parte din patrimoniului universal UNESCO.
Palatul Pena
Splendidul Palat Pena se afla pe varful unui deal din centrul Sintrei, iar in zilele senine se poate vedea chiar si din centrul Lisabonei. Este un monument national si constituie una din marile capodopere ale Romantismului secolului XIX din lume. Palatul Pena se afla in patrimoniul universal UNESCO si face parte din cele 7 minuni ale Lisabonei alaturi de Castelul Guimaraes, Castelul Obidos, Manastirea Batalha, Manastirea Alccobaca, Manastirea Ieronimilor si Torre de Belem.
Interiorul Palatului a fost construit pentru a servi ca resedinta de vara familiei regale. Nici aici nu lipsesc celebrele azulejos ce definesc Portugalia, dar nici stucco sau pereti vopsiti in trompe-l’oeil.
Superbul Palat Pena este inconjurat de o padure monumentala ce se intinde pe o suprafata de peste 200 de hectare. Si aici intalnim gustul exotic pentru Romantism deoarece regele a vrut ca aceasta gradina sa aiba copaci si plante din diverse zone exotice: sequoia, magnolii, chiparosi, cedrii rosii, etc. Parcul are un vast sistem labirint de poteci si carari inguste ce leaga palatul cu multe puncte de interes aflate in parc, dar si cu cele doua porti de iesire.
Muzeul de Jucarii (Museu do Brinquedo)
In cele 4 etaje ale muzeului puteti vedea jucarii din secolele II si III I.C, jucarii din secolele XIX si XX, jocuri, carti, masinute, motociclete, soldatei de plumb, dar si casute de papusi.
Daca plecati dimineata catre Sintra, aveti timp sa vedeti mai multe obiective turistice decat am vazut noi, precum: Castelul Maurilor, Quinta de Regaleira, Manastirea Capucinilor sau Palatul Montserrat.
In aceeasi zi am vazut Palatul Fronteira, apoi am luat trenul spre Sintra, si pentru ca celebrul “Cabo da Roca” se afla in drum, nu am vrut sa-l ratam, asa ca ne-au “scapat” cateva atractii, dar chiar si doar pentru Palatul Sintra si Pena se merita se vizitati Sintra.
Cum ajungem la Cabo da Roca
Tot din fata garii din Sintra luati autobuzul 403 ce merge catre Cascais si coborati la Cabo da Roca. Calatoria splendida pe parcusul careia aveti posibilitatea de a admira Atlanticul, dureaza in jur de 45 de minute.
Cabo da Roca este un promontoriu aflat la 130 metri deasupra nivelulul Atlanticului si reprezinta o atractie turistica deoarece este cel mai vestic punct al Europei.
Poetul portughez Louis de Camoes spunea ca „este locul unde pamantul se sfarseste si incepe marea”, fraza ce o regasim si pe un monument de piatra aflat la fata locului.
Aici se afla si un far din sec. al XVIII-lea , o flora incantatoare mai putin obisnuita, si o priveliste deosebita asupra Atlanticului de pe stancile abrupte ale coastei.
Dupa ce ati admirat Atlanticul, farul si flora de la Cabo da Roca luati urmatorul autobuz 403, in continuare pana la Cascais. De aici luati trenul pentru a reveni in centrul Lisabonei.
Un colt de Rai, la marginea Europei….
Sunt aproape de Lisabona si merita sa faci o mini-excursie in aceste locuri superbe din Portugalia.