Palazzi dei Rolli din Genova

0 Shares

In anul 1576 Senatul Republicii Genova a intocmit o asa-zisa Rollo (lista) a palatelor publice din superbul oras-port aflat la Marea Mediterana. Aceast rollo se referea la lista sau registrul rezidentelor aristocratice alese in mod oficial pentru a oferi gazduire oaspetilor ilustrii si cortegiului acestora in vizitele oficiale.

Palatele au fost impartite in trei categorii in functie de valoarea lor arhitecturala si luxul acestora, si fiecare din aceasta reflecta diversele grade de prestigiu ale oaspetilor: ambasadori, demnitari, printi, monarhi, papi si imparati.

Din 2006 cele 42 de palate ce compun “Palazzi dei Rolli” au intrat in patrimoniul universal UNESCO. Acestea au fost construite intre jumatatea secolului al XVI-lea si sfarsitul secolului al XVIII-lea cu dublu scop: de promovare a dezvoltarii urbane a orasului si pentru a oferi spatii de gazduire pentru aristocrati. Multe din acestea si-au pastrat structura originala intacta si sunt in prezent sedii ale unor institutii sau muzee deschise publicului.

Astfel, din cele 42 de Palazzi dei Rolli, doar 5 sunt muzee si se pot vizita pe tot parcursul anului. Trei dintre acestea sunt muzeele din Strada Nuova, despre care deja am povestit, iar celelalte doua sunt Palazzo Reale si Palazzo Spinola di Pelliceria.

Celelalte palate, sunt sediile unor institutii si se pot vizita doar in doua weekenduri din an (de obicei la sfarsitul lunii martie si la sfarsitul lunii septembrie).

Palazzo Reale

Palazzo Reale, construit in anul 1679 la comanda bancherului Stefano Balbi, a fost cumparat in 1832 de familia de Savoya si transformat intr-o resedinta regala, iar din 1919 apartine statului Italian.

Palazzi dei Rolli din Genova reale 5

Aici puteti admira picturi de Van Dyck, Strozzi, Tintoretto, Luca Giordano si Guercino. Salile imense expun fresce rococo si baroce realizate de Giovan Battista Carleone si Valeria Castello alaturi de mobila genoveza din secolele XVII-XVIII perfect pastrata.

Palazzi dei Rolli din Genova reale 1 Palazzi dei Rolli din Genova reale 2

Alte atractii ale Palazzo Reale includ Sala Tronului, Sala de Bal,  si Holul Oglinzilor, inspirat dupa Palatul Versailles.

Palazzi dei Rolli din Genova reale 3 Palazzi dei Rolli din Genova reale 6

Palazzo Reale se afla pe Via Balbi nr. 10 si este deschis astfel: joi – sambata 9 – 19, duminica 13.30 – 19, iar pretul unui bilet de intrare este de 4 euro/persoana; daca va achizitionati MUSEI CARD il puteti vizita gratuit.

Palazzo Spinola di Pellicceria

Palazzo Spinola a fost construita in secolul XVI, si de-a lungul timpului a apartinut diversilor aristocrati ai Genovei: Grimaldi, Pallavicini, Doria si in final Spinola. Familia Spinola a donat acest palat opulent, impreuna cu colectia sa de mobila si lucrari de arta, in 1959 statului italian.

Palazzi dei Rolli din Genova spinola 2 Palazzi dei Rolli din Genova spinola 4

Palazzi dei Rolli din Genova spinola 5

Acum acesta gazduieste Galeria Spinola ce ofera vizitatorilor sai picturi de Rubens, Messina, Van Dick, Grechetto, dar si colectii de textile, ceramica, portelanuri si argintarie, ce au apartinut tuturor familiilor ce au stat la un moment dat aici.

Palazzi dei Rolli din Genova spinola 1

Palazzi dei Rolli din Genova spinola 6

Palazzi dei Rolli din Genova spinola 3

Galeria Spinola se afla in Piazza Pellicceria nr. 1 si se poate vizita astfel: marti – sambata 8.30 – 19.30, duminica 13.30 – 19.30 . Pretul unui bilet de intrare este de 4 euro/persoana; ; daca  achizitionati MUSEI CARD il puteti vizita gratuit.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.