5 Castele medievale de poveste din Tara Galilor

63 Shares

Tara Galilor are o populatie relativ mica in compartie cu restul Marii Britanii, dar cu siguranta are o colectie bogata de locuri cu o valoare culturala si istorica deosebita.
Oriunde veti calatorii in aceasta superba tara, nu veti fi prea departe in a intalni un castel medieval pitoresc, ce va evoca istoria acestor frumoase locuri.
In Tara Galilor sunt peste 500 de castele, multe din ele mentinute intr-o stare buna si aflate intr-un mediu inconjurator fascinant.
Unele din aceste superbe castele sunt intrate in patrimoniul UNESCO din anul 1986, si de aceea astazi, pentru articolul de calatorii din categoria „Locuri de vizitat”, am ales sa va povestesc despre 5 castele medievale de poveste din Tara Galilor.
Puteti sa le treceti pragul gratuit de ziua Sfantului David (sfantul protector al Tarii Galilor) – 1 martie, iar in restul zilelor, pretul de intrare la aceste castele-muzeu variaza intre 4.25 si 6.75 lire.
Primele patru castele despre care am sa va povestesc, au fost realizate sub domnia regelui Edward I la sfarsitul secolui XIII si inceputul secolului XIV, pentru a apara controlul sau asupra Tarii Galilor, cu ajutorul unui arhitect de exceptie al vremii, Jacques de Saint-Georges din Savoia (1230-1309).
Pe acestea Edward I le-a denumite generic „iron ring” (cercul de neclintit) ele inconjurand marginile de coasta ale Parcului National Snowdonia.

1. Castelul Caernarfon

Superbul Castel Caernarfon, pe care multi in considera cel mai impozant din Tara Galilor, a fost construit intre 1284 si 1330 la cererea regelui Edward I (1272- 1307).
Castelul Caernarfon a fost realizat in stil Gotic dupa planurile unuia dintre cei mai faimosi artisti medievali – Jacques de Saint-Georges din Savoia (1230-1309), pe malul raului Seiont si a stramtorii Menai.

5 Castele medievale de poveste din Tara Galilor caerfarfon
Cele opt turnuri: Turnul Reginei, Turnul Vulturului, Turnul Negru, Turnul Chamberlaine, Turnul Fantanii, Turnul Granar, Turnul Rezervor, Turnul Nord-Est, realizate in forma poligonala (nu rotunda, asa cum au majoritatea castelelor) au avut ca reper stilul arhitectural al maretului oras Roman de atunci, Constantinopole.
Castelul Caernarfon nu impresioneaza doar prin forma turnurilor, ci si prin peretii masivi decorati cu straturi colorate de calcar si gresie.

2. Castelul Conwy

O alta fortificatie mareata medievala construita in timpul domniei lui Edward I, realizata tot de artistul Jacques de Saint-Georges din Savoia, este magnificul Castel Conwy.
Castelul Conwy se afla in oraselul medieval fortificat cu acelasi nume din nordul Tarii Galilor. El a fost construit intr-o perioada relativ scurta (1283 – 1289) cu suma impresionanta, la acea vreme, de 15.000 de lire.

5 Castele medievale de poveste din Tara Galilor conwy
Inaltat intr-o locatie de vis pe malurile raului Conwy, frumosul castel ne impresioneaza prin cele doua porti de acces, cele opt turnuri (de data aceasta rotunde) si prin sala principala a fortaretei, realizata in forma de arc ce are o lungime de 3,8 metri.

3. Castelul Beaumaris

Regele Edward I a comandat si construirea superbului Castel Beaumaris, din pacate neterminat datorita lipsei fondurilor.
Castelul a fost inaltat pe insula Anglesey, in nordul Tarii Galilor, sub indrumarea aceluiasi eminent arhitect militar Jacques de Saint-Georges din Savoia.

5 Castele medievale de poveste din Tara Galilor beaumaris

Aceasta a construit un castel concentric perfect simetric, dupa planul „ziduri in ziduri”, ce implica nu mai putin de patru lanturi de fortificatii succesive, ceea ce reprezenta o tehnica de arhitectura moderna pentru sfarsitul secolului al XIII-lea.
Fortareata impunatoare este strans legata de istoria orasului. Aceasta a fost ridicata pe „beau marais” (mlastina frumoasa), pe care Edward I a ales-o pentru a construit un castel si un oras de garnizoana.
Magnificul Castel Beaumarais are 16 turnuri de aparare, doua porti, si este inconjurat de un sant cu apa.
Curtea interiorara imensa se desfasoara pe o suprafata de 3.000 metri patrati si este inconjurata de 6 turnuri.

4. Castelul Harlech

Un alt castel concentric construit la comanda regelui Edward I si realizat dupa planurile genialului arhitect militar Jacques de Saint-Georges din Savoia este splendidul Castel Harlech.

Frumoasa citadela cu patru turnuri rotunde la fiecare colt se afla in mica asezare Harlech ce are doar 2.000 de locuitori.
Castelul a fost construit in acest loc datorita puternicului sau potential defensiv: a fost ridicat pe o stanca abrupta, partea posterioara se afla catre Marea Irlandei, iar casa portarului domina intrarea in castel, ceea ce impiedica majoritatea pradatorilor sa intre in fortareata.

5 Castele medievale de poveste din Tara Galilor harlech

Impunatoarea casa a portarului este perfect simetrica, ce la momentul inaltarii (1295), avea parapetii construiti in zigzag.
Scarile din lemn, ce se gasesc astazi la intrarea in castel, inlocuiesc un podet de piatra construit in secolul XIV pentru a intari posibilitatea de aparare in fata jefuitorilor ce doreau sa patrunda in Castelul Harlech.

5. Castelul Caerphilly

Castelul Caerphilly este fara indoiala unul din cele mai grandioase fortarete din Tara Galilor si probabil unul din cele mai solemne cladiri medievale din vestul Europei.
Acest superb castel, inconjurat de doua lacuri imense, se afla in centrul orasului Caerphilly (aflat la doar 25 minute de nordul capitalei Tarii Galilor – Cardiff).
Splendidul castel din Caerphilly a fost construit foarte rapid intre anii 1268-1271 de Contele Gilbert de Clare pentru a-l impiedica de Llewelyn, printul de Wales de la acea vreme, sa se lupte cu normanzii in sudul Tarii Galilor.

5 Castele medievale de poveste din Tara Galilor Caerphilly
Superba fortareata a fost folosita apoi ca model pentru castelele construite sub domnia lui Edward I in nordul Tarii Galilor (printre care cele de mai sus), acesta fiind un castel concentric (castel cu doua sau mai multe ziduri de aparare ce au acelasi centru, adica concentrice).
Castelul Caerphilly a fost folosit ca decor in serialul BBC „Merlin”.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Tweet 20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.