Atractii turistice de top in Dublin

64 Shares

Primavara aceasta am ales ca destinatie turistica capitala irlandeza pentru ca Dublinul este un oras ce se mandreste cu istoria si cultura sa, cu muzica specifica inconfundabila, dar si cu faptul ca din 2010 este Oras UNESCO al Literaturii (probabil pentru ca are o bogata mostenire literara, fiind caminul unor scriitori recunoscuti international precum James Joice, Samuel Beckett, George Bernard Shaw sau Jonathan Swift).

dublin1Despre obiectivele turistice ce pot fi vizitate gratis in Dublin v-am povestit deja, asa ca astazi o sa va spun ce alte atractii turistice de top puteti vizita in Dublin si preturile acestora (cam „piparate” dupa parerea mea).
Un tur cu ghid in Vechea Distilarie Jameson este mai mult decat o lectie de istorie. Este o calatorie romantica ce va poarta prin intregul proces de fabricare al whisky-ului irlandez, o experienta de neuitat ce ne duce inapoi in timp in zilele cand unul din marii antreprenori ai Irlandei, John Jameson, a produs primul whisky ce astazi reprezinta o mandrie al Irlandei.

jameson 1 atractii turistice de top in dublinjameson 2 atractii turistice de top in dublin
Turul cu ghid costa 15 euro/persoana, iar la finalul acesteia veti fi poftiti sa degustati 3 tipuri de whisky: cel american – distilat o singura data, cel scotian – distilat de doua ori, si evident, cel irlandez produs de Jameson, distilat de trei ori. Veti observa imediat diferenta intre ele si veti constata ca cel irlandez are o aroma unica desavarsita.

Apoi, veti fi invitati la bar pentru a servi un minunat cocktail Jameson&Ginger preparat din gheata multa si o masura de Jameson. Apoi, se umple paharul cu Ginger Ale, se stoarce o felie de lime peste cocktail, se amesteca bine, dupa care, se serveste cu placere ! Nu ratati shop-ul de la Jameson Distilery, unde cu siguranta veti gasi un suvenir potrivit pentru fiecare prieten sau membru al familiei dvs.

jameson 3 atractii turistice de top in dublinjameson 4 atractii turistice de top in dublin
O alta experienta de neuitat o veti avea la Guinness Storehouse, atractia numarul unu din Dublin.
Productia de bere fabricata aici a inceput in anul 1759 cand Arthur Guinness a semnat un contract de inchiriere pe 9.000 de ani pentru suma de 45 de lire/an, in momentul in care a preluat o berarie scoasa din uz aflata la Poarta James din Dublin.

guinness 1 atractii turistice de top in dublin
Guinness Storehouse a fost deschisa publicului in anul 2000 pe locul unei foste instalatii de fermentare a berariei, cu scopul ca vizitatorii ce-i calca pragul sa aiba parte de o calatorie magica, de neuitat, pe cele sapte niveluri ale sale, de-a lungul careia vor descoperii istoria producerii faimoasei beri Guinness.

guinness 2 atractii turistice de top in dublin
La utimul nivel al Guinness Storehouse se afla Gravity Bar de unde puteti admira o superba panorama a Dublinului. Tot aici in baza biletului de intrare de 18 euro/persoana veti primi un pint de bere Guinness.

guinness 3 atractii turistice de top in dublinguinness 4 atractii turistice de top in dublin
Nu ratati imensul shop Guinness aflat la primul nivel al cladirii, unde veti gasi multe suveniruri interesante.
O alta atractie turistica de top a Dublinului este Catedrala Sfantului Patrick. Normanzii au construit in 1191 o biserica din piatra pe locul actual al catedralei. Aceasta a fost reconstruita la inceputul secolului al XIII-lea si este cladirea pe care o putem vizita astazi.

catedrala st patrick 4 atractii turistice de top in dublincatedrala st patrick 2 atractii turistice de top in dublin
Celebra catedrala, cea mai mare din Irlanda, adaposteste printre altele: frumoasa Capela a Maicii Domnului, epitaful si mormantul lui Jonathan Swift ce a fost si preot paroh in acesta catedrala (intre 1713-1745), un clopot ce a apartinut hughenotilor, o superba scara ce duce catre orga si cateva placi de piatra celtice. Pretul de intrare este de 6 euro/persoana.

catedrala st patrick 3 atractii turistice de top in dublincatedrala st patrick 1 atractii turistice de top in dublin
Superbul Castel din Dublin, construit la ordinul Regelui John al Angliei in anul 1204, a devenit de-a lungul timpului cea mai importanta fortificatie din Irlanda, deoarece pe parcursul urmatoarelor opt secole de existenta a functionat ca centru al puterii politice si militare, dar si ca o stralucitoare tribuna sociala a clasei conducatoare irlandeze.

dublin castle 1 atractii turistice de top in dublin
In ianuarie 1922, la sase ani dupa Revolta de Pasti (1916) si sfarsitul Razboiului Irlandez de Independenta (1919-1921), Castelul din Dublin a fost cedat primului presedinte la noului Stat Irlandez Independent, Michael Collins. De atunci castelul gzduieste evenimente nationale, inclusiv investirea presedintelui irlandez ce are loc o data la sapte ani.
Astazi puteti vizita cateva saloane din interiorul castelului: Coridorul Statal, Salonul de Receptii, Sala Tronului, Galeria Portretelor, Sala Wedgwood, Sala Rotunda si Sala Sfantului Patrick.

dublin castle 2 atractii turistice de top in dublin
Cea mai interesanta este Sala Sfantului Patrick deoarece este una din cele mai vechi camere din castel si este cel mai impresionant decorata. Tavanul superb a fost pictat de Vincenzo Waldre in 1790, iar peretii contin diverse steaguri ale ordinului Cavalerilor Sfantului Patrick.

dublin castle 3 atractii turistice de top in dublin
Astazi in Sala Sfantului Patrick, cea mai importanta sala de ceremonii din Irlanda, este folosita la evenimente statale importante precum banchete ale demnitarilor straini sau investirea Presedintelui Irlandei ce are loc o data la sapte ani.
Pretul unui bilet de intrare la Dublin Castle este de 6.5 euro/persoana daca vizita singuri castelul, daca vizitari cu tur ghidat pretul este de 8.5 euro/de persoana (vizitati in plus Capela si Undercroft-ul).
O alta atractie de top a Dublinului este Trinity College ce adaposteste faimoasa Book of Kells.
Book of Kells este un exemplar scris in latina, bogat ornamentat, a celor 4 evanghelii. Se considera ca aceasta a fost scrisa in secolul IX de catre calugarii din Iona (o mica insula in vestul Scotiei). Ea a fost mutata in 806 la Kells (o localitate la 40 de mile de Dublin) deoarece Iona fusese atacata de vikingi. Cartea a fost trimisa in 1653 la Dublin cand trupele lui Cronwell au invadat oraselul Kell, iar din 1661 cartea se afla in Trinity College.

trinity college 1 atractii turistice de top in dublin
Astazi la Trinity College sunt expuse pagini detaliate, la scara mare, din aceste manuscrise ale Book of Kells, dar si a altor manuscrise precum: Book of Armagh, Book of Durrow, Book of Mulling si Book of Dimma.

trinity college 2 atractii turistice de top in dublin
La sfarsitul expozitiei urcati la principala sala a Vechi Biblioteci din Trinity College: Long Room. In cei 65 de metri lungime, maiestuoasa biblioteca gazduieste peste 200.000 de carti puse in dulapuri construite din lemn de stejar.

trinity college 3 atractii turistice de top in dublin
Pretul unui bilet de intrare este de 10 euro/persoana.
O atractie de top, mai ales pentru copii, o reprezinta Zoo Dublin.
Aflat in frumosul Parc Phoenix, Zoo Dublin este una din cele mai populare obiective turistice din capitala irlandeza cu cei peste un milion de vizitatori anuali ai sai.

zoo dublin 1 atractii turistice de top in dublinzoo dublin 2 atractii turistice de top in dublinzoo dublin 3 atractii turistice de top in dublin

Cele 28 de hectare gazduiesc peste 400 de animale intr-un mediu sigur unde educatia si intretinerea animalelor fuzioneaza pentru a va oferi o experienta captivanta de neuitat.
Printre vedele gradinii zoologice din Dublin se afla panda rosu, pui de elefanti, gorile cu spate argintiu, tapiri si lenesi.
Pretul unui bilet este de 16.8 euro/persoana.
Catedrala Christ Church, cea mai veche cladire din Dublin, este o atractie de top a capitalei irlandeze si un loc de pelegrinaj de peste 1.000 de ani.

christ church 1 atractii turistice de top in dublinchrist church 2 atractii turistice de top in dublin
Frumoasa cladire construita in anul 1030 contine mozaicuri superbe si vitralii deosebite. In cripta puteti admira cateva artefacte de mare valoare istorica.

christ church 3 atractii turistice de top in dublinchrist church 4 atractii turistice de top in dublin
Pretul unui bilet de intrare este de 6 euro.
Langa Catedrala Christ Church se afla Dublinia, cel mai important muzeu din punct de vedere istoric al Dublinului.
In Dublinia sunt trei expozitii interesante ce va dezvaluie Dublinul printr-o alta perspectiva.
La primul nivel se afla expozitia Dublin Viking unde veti afla cum aratau casele si strazile in vremea vikingilor, dar si despre armele si bataliile acestora. Tot aici veti afla cu ce indeletniciri se ocupau vikingi.

dublinia 1 atractii turistice de top in dublindublinia 2 atractii turistice de top in dublin
Urmatorul nivel, Medieval Dublin, va prezinta cum aratau targurile medievale, casele si strazile in acea perioada, dar si cate ceva despre bolile medievale. In centrul expozitiei se afla o macheta a Dublinului asa cum arata in anul 1500.

dublinia 3 atractii turistice de top in dublindublinia 4 atractii turistice de top in dublin
Ultimul nivel, Vanatorii de Istorie, dezvaluie cateva tehnici practicate de arheologi si descoperirile acestora in jurul Dublinului.
Pretul unui bilet de intrare la Dublinia este de 8.5 euro, daca va luati bilet combinat cu Christ Church, pretul este de 13.25 euro.
Voi ati mai vizitat si alte atractii de top in Dublin ?

Please follow and like us:
fb-share-icon0
fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.