Restaurante bune in Dublin
In capitala irlandeza intalnesti la tot pasul restaurante, pub-uri, mancare fast-food si cofetarii, care mai de care mai ademenitoare din punct de vedere al meniului oferit, insa mai putin seducatoare din punct de vedere al preturilor care sunt cam mari.
Mai jos va recomand cateva restaurante bune in Dublin unde am servit personal masa si pe care consider ca merita sa le treceti pragul daca ajungeti in capitala irlandeza .
1. Il Vicoletto
Il Vicoletto este un restaurant cu specific italian aflat in zona Temple Bar din Dublin. Mancarea este excelenta si preparata corespunzator – este printre putinele restaurante in care am fost, unde friptura este facuta „well done” si nu adusa in sange, cum se intampla de obicei, chiar daca ii accentuezi ospatarului sa-i transmita bucatarului ca vrei o friptura bine facuta nu in sange.
Noi am servit Pollo funghi porcini e taragon si Ribeye steak ambele cu garnitura de cartofi cu rozmarin. La desert ne-am indulcit cu un tiramisu savuros si o pana cotta ai frutti di bosco excelenta.
Vinurile de la Il Vicoletto sunt exceptionale, insa foarte scumpe, de aceea am preferat ca bauturi un Spritz Aperol si o bere italieneasca.
Preturile la Il Vicoletto sunt destul de mari, dar una peste alta nu veti regreta daca serviti masa aici.
2. Mongolian Barbeque
Mongolian Barbeque este un restaurant tip fast-food in centrul Dublinului, aflat in aproapiere de Trinity College.
Aici pentru o masa rapida, nu trebuie decat sa va alegeti intr-un castronel legume, verdeturi, sosuri, condimente, apoi sa va luati un castronel ce contine carne de porc, pui sau ceva peste, si dupa aceea le inmanati bucatarului, ce le va prepara in 5 minute pe gratar prin metoda stir-fry.
Castronelul rezultat va costa 5.90 euro si in acest pret primiti si un castron cu orez simplu fiert la abur. Este un pret foarte bun pentru Dublin, mai ales ca mancarea este proaspata, gustoasa si consistenta.
3. Taste of Brazil
Taste of Brazil se afla tot in zona Temple Bar, deci in centrul Dublinului, si este asa cum ii spune numele, un restaurant cu specific brazilian. Noua ne-am placut foarte mult acest restaurant, asa ca am mancat de doua ori aici in timpul vacantei petrecuta in Dublin.
Am servit cele mai cunoscute si savuroase mancaruri brazilene:
Ca si aperitiv:
- Pao de alho: felii de paine prajita cu maioneza, usturoi si branza rasa.
- Escondidinho de frago: o mini budinca cu fasii din carne de pui, piure de mandioca si branza rasa.
Ca fel principal:
- Feijoada nobre – o tocanita din fasole neagra cu carne de porc afumata, orez, farofa (faina de mandioca) si bacon.
- Bobo de camarao: o tocanita din creveti cu piure de mandioca (un fel de cartofi).
- Ragu de carne com pure de mandioca: o tocanita din carne de vita cu piure de mandioca, legume si branza.
- Parmegiana de franco: fasii din carne de pui combinate cu sos de rosii, branza rasa, si servita cu orez si piure de cartofi.
Desertul este si el savuros:
- Mousse de Maracuja: mousse din fructul pasiuni cu topping din sos de menta
- Bolo de cenoura: tort de morcovi cu sos de ciocolata si inghetata de vanilie
De baut am incercat cocktailul brazilian Caipirinha si bineinteles bere braziliana !
4. Hungry Mexican
O noua zi, un nou restaurant cu alt specific: de data aceasta mexican. Aici servirea este ireprosabila si mancarurile sunt divine.
Noi am optat pentru Mexican jerky chicken – adica o jumatate de pui la gratar marinat in diverse condimente (si aici puiul a fost preparat perfect, nu in sange !) servit cu cartofi prajiti si Chimichangas – adica o tortilla gigant umpluta cu fasole, orez, branza, smantana, carne (de pui, porc sau vita la alegere) si un sos la alegere.
La Hungry Mexican am baut o Margherita excelenta preparata din fructul pasiunii.
Nici deserturile de aici nu ne-au dezamagit: Churrros – un fel de gogoasa cu scortisoara si sos caramel, servita cu inghetata de vanilie si Key lime pie – un desert delicios din lime cu o crusta din biscuiti servita tot alaturi de inghetata de vanilie.
5. Boxty House
Bineinteles ca nu puteam sa plecam din Dublin fara sa trecem pragul unui restaurant cu specific irlandez, asa ca Boxty House, ce se afla de asemenea in zona Temple Bar a fost alegerea noastra pentru mancaruri specific irlandeze.
Restaurantul este destul de aglomerat seara, trebuie sa asteptati putin pana seful de sala va aseaza la o masa, dar merita tot efortul !
La Boxty House am servit tocanite specific irlandeze:
- Irish Stew – adica o tocanita din carne de miel cu legume (morcovi, cartofi, praz), orz si mult sos.
- Guinness Beef Stew – adica o tocanita din carne de vita (marinata in bere Guinness) cu cartofi si morcovi.
Tocanitele le-am servit alaturi de un vin alb sec de Bordeaux, iar la desert ne-am delectat cu Baileys Cheescake – un cheescake savuros cu sos de zmeura si ciocolata, si Fruit Crumble – adica un crumble cu mere si biscuti crocanti servit alaturi de o inghetata de vanilie.
Cam acestea au fost restaurantele in care ne-am rasfatat in vacanta petrecuta in Dublin, toate foarte curate, cu meniuri deosebite si cu chelneri foarte prietenosi.
Trebuie sa va mai spun ca in toate restaurantele din Dublin ti se aduce la masa o sticla de apa din partea casei.
Queen of Tarts
In final va povestesc si despre celebra patiserie/cafenea Queen of Tarts ce are doua locatii in Dublin, foarte apropiate una de cealalta. V-o recomand pe cea din Cows Lane pentru ca este mai mare decat cea de pe Cork Hill (meniul este acelasi).
La Queen of Tarts puteti servi micul dejun, pranzul, dar si dulciuri deosebite.
Noi am fost de doua ori la Queen of Tarts, pentru ca ne-am placut, si am servit:
- un Harty Breakfast ce contine: carne de porc afumata, carnat, bacon, o placinta din cartofi, un ou si paine prajita. In pretul acestuia intra si un ceai sau o cafea la alegere.
- Victoria sponge cake – o felie de tort gen pandispan cu fructe de padure
- Queen of chocolate fudge cake – o felie de tort de cacao
- Baileys Cheescake – un cheescake exceptional cu chipsuri de ciocolata
- New York Raspeberry Cheescake – un cheescake minunat cu zmeura
- Christmas Pie – o prajitura cu cafea irlandeza si cu topping de nuci
- Raspberry Scones – scones cu zmeura servit cu unt si gem de zmeura
Toate prajiturile, torturile, scones-uri se servesc la Queen of Tarts cu frisca alaturi. Cafeau este si ea delicioasa.
Voi pe unde ati mancat cand ati fost in Dublin ?
Dintre toate cel mai mult mi-ar placea restaurantul mexican. Sunt indragostita de bucataria lor si acum mi-e foarte pofta fiindca nu am mai trecut de cateva luni pe la ei.
Mie mi-au placut toate restaurantele la care am mancat in Dublin. Meniul este destul de complex, mancarurile sunt delicioase si bine facute, chelnerii sunt foarte amabili, in plus peste tot ti se ofera o sticla de apa din partea casei.