Reteta Sos Bechamel
Reteta Sos Bechamel este o reteta rapida de sos alb specific bucatariei franceze, dar adoptata cu succes si de alte bucatarii europene. Face parte din “Sosurile de baza” pe care orice bucatar ar trebui sa stie sa le prepare, alaturi de sosul olandez si sosul de rosii.
Exista 4 legende privind orginea sosului bechamel. Prima afirma ca sosul a fost inventat in sec. XIV de bucatarul sef al Catherinei de Medici. O alta poveste spune ca sosul a fost creat in sec. XVII de Ducele Phillipe de Mornay. Exista si povestea conform careia sosul a fost inventat de Marchizul Louis de Bechamel de la curtea Regelui Ludovic al XIV-lea, insa cea mai credibila legenda este aceea ca sosul Bechamel a fost creat prima data de bucatarul sef al regelui Ludovic al XIV-lea, Pierre de la Varenne. Oricum cert este ca acesta este primul care a mentionat acest faimos sos in cartea de bucate “Le Cuisinier Francois” scrisa in sec. XVII.
Ingrediente Reteta Sos Bechamel:
- 50 grame unt (grasime minim 60%)
- 1/3 cana faina
- 4 cani lapte rece
- 100 grame smantana de consistenta mai slaba
- Sare
- Piper
- Nucsoara macinata
Preparare Reteta Sos Bechamel:
- Topiti untul intr-o cratia antiaderenta la foc mic.
- Adaugati faina si mixati continuu 1-2 minute.
- Luati cratita de pe foc si adaugati 1 cana lapte rece; mixati pana cand se formaza un aluat de consistenta unei paste.
- Turnati apoi treptat restul de lapte, mixand dupa fiecare adaugare.
- Puneti cratita din nou pe aragaz, la foc mediu.
- Mixati continuu pana cand compozitia incepe sa se ingroase, apoi dati focul la mic si lasati-l sa mai dea 3-4 clocote.
- Luati cratita de pe foc si incorporati smantana.
- Condimentati sosul cu sare, piper, nucsoara.