Prajitura cu cocos mac si crema de vanilie
Prajitura cu cocos mac si crema de vanilie este perfecta pentru ocazii speciale. Blatul fin cu mac si cocos combinat cu crema delicata de vanilie, la care am folosit frisca, nu unt, si glazura de ciocolata, alcatuiesc un desert exceptional.
Ingrediente Prajitura cu cocos mac si crema de vanilie:
Blat:
- 10 albusuri
- 5 galbenusuri
- 1 cana zahar
- 1/2 plic budinca de vanilie
- 150 g fulgi de cocos
- 120 g seminte de mac
- 1 1/2 cana faina
Budinca de vanilie:
- 5 galbenusuri
- 2 1/2 cana lapte
- 1 cana smantana pentru frisca
- 4 linguri faina
- 1 plic budinca de vanilie
- 2/3 cana zahar
Crema de vanilie:
- Budinca de vanilie
- 300 ml smantana pentru frisca
- 2 lingurite gelatina
Sirop:
- 2/3 cana apa
- 1 lingurita esenta vanilie
- 1 lingura zahar
- Gem/magiun de prune
Preparare Prajitura cu cocos mac si crema de vanilie:
Blat:
- Faina cernuta se amesteca cu fulgii de cocos si semintele de mac.
- Bateti albusurile cu un praf de sare pana devin o spuma tare.
- Adaugati zaharul treptat, mixati pana cand obtineti o bezea tare.
- Incorporati galbenusurile pe rand, iar in final adaugati ingredientele uscate amestecate anterior (faina-cocos-mac).
- Compozitia obtinuta se imparte intr-o parte mare mare (2/3) si una mai mica (1/3).
- Se coc separat intr-o tava de aceleasi dimensiuni (20×28 cm) in care ati pus hartie de copt timp de 35-40 minute fiecare, in cuptorul preincalzit la 180 grade celsius.
- Blaturile coapte se lasa sa se raceasca.
Budinca de vanilie:
- Faina se amesteca cu praful de la budinca de vanilie.
- Laptele si smantana pentru frisca se pun intr-o craticioara antiaderenta la foc mic.
- Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana cand se obtine o crema spumoasa, apoi se incorporeaza in aceastea ingredientele uscate (faina+praful de budinca).
- Turnati compozitia obtinuta in laptele si smantana pentru frisca ce au inceput sa fiarba.
- Se amesteca continuu pana cand budinca se ingroasa (daca nu aveti cratita antiaderenta puteti pune la fiert pe bain-marie).
- Se toarna intr-un castron de sticla, se acopera cu folie alimentara (direct pe crema) se lasa sa se raceasca complet.
Crema de vanilie:
- Gelatina se lasa la inmuiat in 100 ml apa rece timp de 5 minute, apoi se pune pe bain-marie pentru dizolvare.
- Smantana pentru frisca se mixeaza pana obtineti o frisca de consistenta mai tare, apoi se adauga in aceasta gelatina dizolvata, se mixeaza pana la omogenizare.
- Adaugati treptat in frisca obtinuta, budinca de vanilie racita complet.
Sirop:
- Fierbeti apa cu zaharul, pana cand acesta se dizolva.
- Inchideti focul adaugati esenta de vanilie, lasati siropul obtinut sa se raceasca.
Asamblare Prajitura cu cocos mac si crema de vanilie:
- Insiropati blatul mare cu siropul obtinut.
- Ungeti-l cu gem de prune.
- Peste aceasta puneti crema de vanilie si frisca obtinuta anterior.
- Asezati cel de-al doilea blat peste crema (nu se insiropeaza !).
- Deasupra turnati glazura de ciocolata.
Glazura de ciocolata:
- 150 ml smantana pentru frisca
- 1/3 cana lapte
- 1 ciocolata cu lapte
- 2 linguri cacao
Glazura de ciocolata:
- Laptele se pune impreuna cu smantana pentru frisca la foc mic intr-o craticioara.
- Cand incepe sa clocoteasca, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta in bucatele si cacaua.
- Se mixeaza energic pana cand ciocolata se topeste si ingredientele se omogenizeaza.
- Se lasa sa se raceasca cca. 7-10 minute, apoi se toarna uniform pe intreaga suprafata a celui de-al doilea blat.
- Prajitura cu cocos mac si crema de vanilie se lasa la frigider cel putin 6 ore inainte de a o taia si servi.
Please follow and like us: