15 Atractii de top in Roma

Desi se afla doar pe locul 14 in topul Forbes al celor mai vizitate orase din lume in anul 2014, Roma nu si-a pierdut din farmecul Cetatii Eterne, ce odinioara a fost centrul unei mari civilizatii care a influentat lumea.
Cu palate luxoase, muzee impresionante, biserici si monumente antice, statui ornamentate si fantani elegante, Roma detine un patrimoniu istoric deosebit de bogat si o atmosfera cosmopolita, ce merita explorate din plin.
Lista obiectivelor turistice din Orasul Etern este foarte lunga, insa mai jos va propun cateva atractii de top vizitate de mine in Roma, pe care nu ar trebui sa le ocoliti daca va aflati aici.

1.Superbul Palazzo Colonna, aflat cumva ascuns in centrul Romei pe via dei SS Apostoli, este un adevarat muzeu de arta. Toate salile palatului sunt bogat ornamentate cu fresce, tablouri realizate de mari artisti precum Tintoretto, Andrea del Sarto ori Dughet, podele din marmura, oglinzi pictate. Se poate vizita numai sambata intre 9—14, deoarece membri actuali ai familiei Colonna inca locuiesc in splendidul palat construit in secolul XIV.

atractii de top in roma
2.Un alt palat luxos si splendid aflat in centrul Romei pe Via del Corso este Palazzo Doria Pamphilj. El gazduieste o valoroasa galerie de arta cu lucrari realizate de mari artisti precum: Caravaggio, Pieter si Jan Breughel, etc.

palazzo doria pamphilj 4
3.O vacanta la Roma nu este completa daca nu vizitati Muzeele Vaticanului, cel mai mare complex muzeal din lume. Cititi articolul scris de mine despre acestea, pentru a vedea ce puteti admira acolo, iar daca nu aveti prea mult timp la dispozitie vizitati macar : Galeria Hartilor, Galeria Tapiteriilor, Camerele lui Raphael si Capela Sixtina, pentru ca sunt cele mai impresionante din complexul muzeal.

atractii de top in roma 2
4.In apropiere de Muzeele Vaticanului se afla Basilica San Pietro, cel mai mare centru al Crestinatatii din lume. Este un “must see” in Roma, asa ca nu uitati sa-i treceti pragul si sa-i admirati intreaga splendoare. Daca aveti timp vizitati si alte lacasuri sfinte din Orasul Etern pentru ca sunt impresionante.

atractii de top in roma 3
5.Un monument antic de o importanta istorica deosebita este Panteonul din Roma. Considerat predecesorul lacaselor moderne de cult, in prezent este mausoleu pentru diverse personalitati din Italia.

panteonul din roma 1
6.Construit in jurul anului 123 DC ca mormant pentru imparatul Hadrian si familia sa, Castelul Sant’Angelo are o importanta istorica deosebita. De-a lungul secolelor a suferit o serie de evolutii si schimbari de la monument funarar la avanpost fortificat, de la carcera obscura la splendida resedinta renascentista, de la inchisoare renascentista la muzeu. Astazi in Castelul Sant’Angelo putem admira pe cel sase nivele ale sale, sculpturi, tablouri, o splendida colectie de ceramica si o interesanta colectie de arme.

atractii de top in roma castel sant angelo 1atractii de top in roma castel sant angelo 2

7.Un muzeu aparte aflat in apropierea Castelului Sant’Angelo, este Muzeul Napoleonic. El este gazduit de Palatul Primoli si expune lucrari de arta, relicve si suveniruri ce au apartinut familiei Bonaparte.

atractii de top in roma muzeul napoleonic din roma
8.Daca va aflati in vacanta si cu copiii, nu ratati Bioparco – Gradina Zoologica din Roma. Elefanti, hipopotami, canguri, suricate, sunt doar cateva din animalele simpatice pe care le veti intalni aici.

atractii de top in roma Gradina Zoologica din Roma 4
9.Iubitorii de arta nu trebuie sa rateze in Roma valoroasa galerie de picturi si sculpturi gazduita de Vila Borghese. Primele lucrari de arta de aici au fost adunate de Cardinalul Scipione, fiul Ortansiei Borghese in urma cu aproape trei secole. Interiorul vilei nu se poate fotografia, insa puteti poza superba gradina ce o inconjoara.

atractii de top in roma vila borghese
10.Muzeul de Ceara din Roma nu este la fel de incantator precum cel din Londra, insa aici puteti admira personalitati italiene si internationale precum: Dante Alighieri, Garibaldi, Verdi, Alberto Sordi, Winston Churchill, Napoleon Bonaparte.

atractii de top in roma museo della cere 1
11.Pentru ca imi place foarte mult arta asiatica, incerc ca peste tot unde ma duc sa vizitez un muzeu de acest gen. In Roma exista Muzeul de Arta Orientala Giuseppe Tucci ce este gazduit de Palazzo Brancaccio din anul 1958. Colectiile muzeului expun artefacte si obiecte din Orientul Apropiat si Orientul Mijlociu, picturi, textile, statuiete din metal confectionate in Nepal si Tibet, arta grafica si printuri din Orientul Indepartat, ceramica, obiecte ritualice din bronz, statui budiste, portelanuri, obiecte din lac, textile si tablouri din China, Japonia.

atractii de top in roma muzeul de arta orientala 1atractii de top in roma muzeul de arta orientala 2
12.Capitoliu este cea mai mica dintre cele 7 coline ale Romei. Se afla intre Forum si Campus Martius si este considerat cea mai sacra colina a Romei. In varful acestei coline se afla Piata Capitoliului construita de Michelangelo, iar in centrul acesteia se afla o copie a statuii ecvestre din bronz a imparatului Marcus Aurelius (originalul se afla in muzeu Capitoliului).

Lungile si frumoasele scari ce duc catre Piata Capitoliului se numesc Cordonata. Ele sunt impodobite la baza cu statui din granit ale unor lei egipteni , iar in celalalt capat se afla statuile lui Castor si Polux.

atractii de top in roma capitoliu 1

In piata exista 3 cladiri importante:
Palazzo Nouvo se afla pe partea stanga cand urci Cordonata. Cladirea a fost proiectata de Michalengelo, dar a fost terminata de fratii Carlo si Girolamo Rainaldi in 1654. In 1734 Papa Clement XII a deschis portile acestuia publicului larg pentru a vedea colectiile importante de arta ce se afla aici. Acum el reprezinta unul dintre Muzeele Capitoliului si contine sculpturi si picturi clasice.

atractii de top in roma capitoliu 2
Palazzo Senatorio se afla in partea centrala a pietei, iar Palazzo dei Conservatori se afla fata in fata cu Palazzo Nouvo. El face parte din Muzeele Capitoliului si detine o colectie considerabila de picturi si sculpturi. Unele din piesele centrale ale acestuia sunt lupoaica ce-i alapteaza pe Romulus si Remus , dar si o statuie imensa a imparatului Constantin al II-lea.

13.Treptele Spaniole sunt un ansamblu de 138 de scari din centrul Romei, ce leaga Piata Spaniei cu dealul Pincio si biserica Trinita dei Monti din varful acestuia. Aflandu-se langa importante muzee, biserici si monumente in stil baroc, scarile spaniole au devenit o destinatie preferata a turistilor inca de la construirea lor.

Treptele au fost edificate cu banii oferiti orasului de Etiene Gueffier – un reprezentant al regelui Frantei, la sfarsitul sec. XVII, dar construirea acestora a fost amanata cateva decenii datorita unor dispute aparute. In 1725 insa, arhitectul Francesco de Sanctis a terminat zidirea lor.

atractii de top in roma treptele spaniole
Scarile Spaniole sunt preferate de locuitorii Romei, dar in special de turisti. La baza scarilor se afla o mica piata de flori; primavara azalee si alte tipuri de flori decoreaza in mod placut treptele. Scarile au aparut in multe filme si au fost subiectul a nenumarate tablouri si studii fotografice.

14.Oricine viziteaza Roma mai devreme sau mai tarziu ajunge in Piata Venetia. De aici puteti ajunge imediat la Colina Capitoliului, la Forumul Roman sau la Pantheon.
In Piata Venetia se afla doua repere turistice importante: Palatul Venetia si Monumentul lui Victor Emmanuel .
Palatul Venetia a fost construit intre 1455 si 1464 de Cardinalul Pietro Barbo si a fost una din primele cladiri Renascentiste din Roma. In prezent Palatul Venezia adaposteste un muzeu ce contine o colectie de picturi, sculpturi si ceramica din Renasterea timpurie.

atractii de top in roma piazza venetia
Monumentul lui Victor Emmanuel denumit si Il Vittoriano este o constructie gigantica realizata din marmura alba ce domina Piata Venetia, dedicata memoriei primului rege al Italiei – Victor Emmanuel al II-lea. A fost terminat in 1911, iar statuia din bronz a regelui impodobeste fatada monumentului.

15. Palazzo Barberini aflat pe Via delle Quattro Fontane, gazduieste Galeria Nationala de Arta Antica din Roma, ce contine una din cele mai importante colectii de picturi (secolele XIII – XVI) din Italia.

atractii de top in roma palazzo barberini
Daca ati vizitat si voi Roma, lasati intr-un comentariu atractiile de top pe care le-ati vazut aici.

Please follow and like us:

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *