8 Obiective turistice interesante in Budapesta

Ultimele doua zile ale mini-vacantei din Budapesta le-am petrecut vizitand cateva obiective turistice interesante, pe care nu trebuie sa le ratati daca va aflati in frumoasa capitala ungara :

Hosok Ter este una din marile piete ale Budapestei, bogata in conotatii istorice si politice. Se afla la capatul bulevardului Andrassy, langa Parcul Orasului si este inconjurat de doua cladiri importante: Muzeul de Arte Frumoase si Palatul Artei.

obiective turistice interesante in budapesta hosok ter 1obiective turistice interesante in budapesta hosok ter 2

In partea centrala a Hosok Ter se afla Monumentul Mileniului ce reprezinta statui ale conducatorilor celor 7 triburi care au fondat Ungaria in secolul IX, dar si alte figuri reprezentative din istoria Ungariei. Constructia memorialului a inceput in 1896, anul sarbatoririi celor 1.000 de ani de la infiintarea Ungariei, dar a fost terminata in 1929. In momentul inceperii lucrarii, Ungaria facea parte din Imperiul Austro-Ungar si de aceea 5 statui de aici sunt ale membrilor dinastiei de Habsburg.: Ferdinand I, Leopold I, Charles al III-lea, Maria-Tereza, si Franz Joseph.

Muzeul de Arte Frumoase se afla in piata mai sus mentionata, Hosok Ter; el a fost construit in stil Eclectic-Neoclasic intre anii 1900-1906. Colectiile muzeului cuprind peste 100.000 obiecte de arta inetrnationala; acestea sunt:

Arta veche egipteana – reprezinta cea de-a doua mare colectie de arta egipteana din centrul Europei. Artefactele de aici au fost adunate de egiptologistul Eduard Mahler in anii 1930.

Antichitati clasice – colectia cuprinde lucrari din Grecia si Roma antica.

Picturi ale vechilor maestri (sec. XIII – XVIII) – cele mai importante picturi din cele peste 3.000 de tablouri ce alcatuiesc colectia sunt realizate de : Ghirlandaio, Giorgione, Raphael, Bronzino, El Greco, Tiepolo, Tintoretto, Velazquez si Goya.

obiective turistice interesante in budapesta m de arte frumoase 1obiective turistice interesante in budapesta m de arte frumoase 2obiective turistice interesante in budapesta m de arte frumoase 3

Sculpturi vechi – colectia cuprinde sculpturi din bronz si din lemn realizate din Evul Mediu pana in secolul XVII.

Schite si desene – cuprinde peste 10.000 de desene si schite, inclusiv cateva realizate de Leonardo da Vinci si Goya.

Colectia dupa 1800 – cuprinde tablouri ale unor pictori reprezentativi ai Scolii de la Barbizon: Corot, Coubert, dar si impresionisti: Manet, Monet, Pissarro, Renoir si Lautrec.

Muzeul Asiatic se afla pe bulevardul Andrassy la nr. 110, si este un muzeu privat alcatuit din artefacte ce provin din 11 state aflate in Asia de Sud-Est. Majoritatea obiectelor sunt din aur si dateaza din perioada preistorica pana in secolul XX, ilustrand astfel spectrul artelor frumoase din Sud-Estul Asiei pe parcursul ultimilor 3380 de ani.

obiective turistice interesante in budapesta m asiatic

Pentru ca am vizitat cladirile Operei din Viena, Barcelona, dar si a celei din Paris, am vrut sa vedem si cum arata Opera din Budapesta.

Constructia in stil neo- Renascentist cu elemente de Baroc a inceput in anul 1875, fiind finantata de imparatului Franz Joseph, insa ea a fost deschisa publicului la 27 septembrie 1884.

obiective turistice interesante in budapesta opera 1obiective turistice interesante in budapesta opera 2

Opera din Budapesta este bogat ornamentata cu picturi si sculpturi realizate de artisti maghiari. Desi nu are o marime impresionanta, acustica auditoriumului este considerata una din cele mai bune din lume, fiind pe locul trei dupa Scala din Milano si Opera Garnier din Paris.
Auditorium-ul are 1.261 de locuri, este in forma de potcoava, iar candelabrul superb aflat aici cantareste 3.050 kg si ilumineaza fresca splendida realizata de Karoly Lotz reprezentandu-i pe zei greci din Olimp.

Opera din Budapesta poate fi vizitata numai cu ghid in limbile: engleza, germana, spaniola, italiana si maghiara.

Muzeul National Ungar a fost fondat in anul 1802 de contele Ferenc Szechenyi si colectiile sale prezinta istoria Ungariei impartita in 2 perioade: din preistorie pana in anul 804, si din anul 804 pana in epoca moderna.

 obiective turistice interesante in budapesta m nat ungar 1obiective turistice interesante in budapesta m nat ungar 2obiective turistice interesante in budapesta m nat ungar 3

Obiectele expuse aici sunt deosebit de interesante si acopera perioade precum Era Arpad, ocupatia turca, Transilvania si Ungaria imperiala. (nu confundati Muzeul National Ungar cu Galeria Nationala Ungara aflata in Castelul Buda, despre care deja v-am povestit).

Basilica Sfantul Stefan este o biserica Romano-Catolica denumita asa in onoarea lui Stefan primul rege al Ungariei (975-1038), a carui mana dreapta se afla intr-o racla a bisericii. Basilica, construta in stil neo-Clasic, este unul din cele mai vizitate obiective turistice din Budapesta.

obiective turistice interesante in budapesta b sf stefan 2obiective turistice interesante in budapesta b sf stefan 1

Marea Sinagoga si Muzeul evreiesc

Este cea mai mare sinagoga din Europa si a doua ca marime din lume dupa cea din New York. A fost construita intre 1854 si 1859 in stil neo-Maur cu ornamente islamice, ce pot fi vazute si in nordul Africii sau la Palatul Alhambra din Granada, Spania.

Muzeul evreiesc se afla tot in complexul ce gazduieste sinagoga si contine arta religioasa evreiasca.

obiective turistice interesante in budapesta sinagoga 1obiective turistice interesante in budapesta sinagoga 3obiective turistice interesante in budapesta sinagoga 2

Zoo Budapesta este unul din cele mai populare obiective turistice din Budapesta avand peste 1.000.000 de vizitatori pe an.
Principala atractie pentru mine de aici au fost lenesii, acele mamifere simpatice pe care nu prea avem ocazia sa le vedem in Europa deoarece ei sunt originari din America Centrala si de Sud.

obiective turistice interesante in budapesta zoo 1obiective turistice interesante in budapesta zoo 2obiective turistice interesante in budapesta zoo 3

Alte animale haioase ce merita vazute aici sunt: un pui de elefant, furnicarul, ursi, gorile, tapiri.

Daca ati fost in Budapesta, spuneti si voi ce alte obiective turistice ati mai vizitat.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *