Top 5 biserici din Roma

0 Shares

Roma a fost un loc sacru de o importanta internationala inca in timpuri stravechi. In prezent “Orasul Etern” adaposteste peste 900 de biserici , marea majoritatea a acestora fiind Romano-Catolice.

Bisericile din Roma nu sunt doar simple lacasuri sfinte. Tezaurul bogat al acestora este compus din picturi, sculpturi, mozaicuri si relicve de o valoare deosebita. Mai jos am alcatuit un top 5 al bisericilor vizitate de mine in Roma.

5.Biserica Sfantul Ignatio de Loyola a fost construita la jumatatea secolului al XVII-lea in stil baroc, si este dedicata fondatorului ordinului Iezuitilor – Ignatius de Loyola, a carui canonizare a avut loc in anul 1622.

Acesta a fost construita dupa planurile matematicianului Orazio Grassi, iar frescele grandioase pictate pe tavanul naosului, ce-l celebreaza pe Sfantul Ignatiu si pe iezuiti, au fost realizate de Andrea Pozzo.

biserici din roma ignatiu de  loyola 1biserici din roma ignatiu de  loyola 2

Tot acesta a realizat si domul (asa pare) care de fapt este o pictura plana cu efect 3D. Daca va aflati in biserica si priviti aceasta pictura din oricare unghi va lasa impresia ca este de fapt un dom.

Biserica Sfantul Ignatio de Loyola se afla aproape de Panteonul din Roma pe Via del Caravita 8a. Este deschisa de luni pana sambata intre orele 7.30 – 19, iar duminica si de sarbatori intre orele 9 -19; intrarea este gratuita.

4.Biserica Santa Maria Maggiore este cea mai mare biserica din Roma dedicata Fecioarei Maria. Aceasta dateaza din secolul V si este una din cele patru biserici papale aflate la Roma alaturi de Biserica Sfantului Petru, Biserica Sfantului Pavel si Biserica Sfantului Ioan Lateran.
Numere maggiore (mare) provine de la faptul ca este cea mai importanta dintre cele 8 biserici din Roma dedicate Fecioarei Maria.

Exteriorul bisericii Santa Maria Maggiore a fost modificat de multe ori de-a lungul timpului. Fatada actuala a fost adaugata in anul 1743 dupa planurile lui Ferdinando Fuga. Clopotnita, cea mai inalta din Roma cu inaltimea de 75 metri, a fost construita in anul 1377, iar turla piramidala a fost adaugata mai tarziu in secolul XVI.

biserici din roma santa maria maggiore 2

Interiorul bisericii Santa Maria Maggiore este somptuos, are lungimea de aproximativ 86 de metri si este divizat in 3 naosuri cu ajutorul celor 36 coloane ionice construite din marmura si granit. Deasupra coloanelor, chiar sub ferestre, pe ambele parti ale basilicii, se afla mozaicuri datand de la inceputul secolului V, ce infatiseaza 36 de scene din Vechiul Testament.

Tavanul bisericii Santa Maria Maggiore, construit in secolul XVI de Giuliano da Sangallo, este alcatuit din panouri ornamentale poleite cu aur.

biserici din roma santa maria maggiore 1

Altarul papal este acoperit de un baldachin bogat ornamentat. Acesta se sprijina pe 4 coloane antice luate din Vila lui Hadrian din Tivoli. Absida este decorata cu un mozaic grandios creat de calugarul franciscan Jacopo Toritti in anul 1295. El ilustreaza „Incoronarea Mariei” cu Isus si Maria stand pe un tron alaturi de sfinti. Papa Nicolae al VI-lea, care a comandat aceasta pictura, este infatisat ingenunchind alaturi de cardinalul Giacomo Colonna.

Biserica Santa Maria Magiore se afla in Piazza Santa Maria Maggiore nr. 42. Este deschisa zilnic de la 7 la 19, intrarea este gratuita. Se poate ajunge cu metroul A sau B statia Termini.

3.Biserica Sfantul Ioan Lateran este dedicata Sfantului Ioan Botezatorul si Sfantului Ioan Evanghelistul; este cea mai veche din cele 4 mari biserici papale din Roma.

Biserica a fost ridicata prima data in secolul IV, pe locul vechiului Palat Lateran. Infatisarea pe care o are astazi dateaza din secolul XVII cand Papa Inocent al X-lea a cerut arhitectului Borromini sa restaureze basilica initiala ce statea sa se prabuseasca.

biserici din roma sfantul ioan lateran 3

La exteriorul Bisericii Sfantul Ioan Lateran putem observa in partea superioara 15 statui construite din travertin, fiecare avand 7 metri inaltime. Statuia centrala este cea a lui Isus, iar cele din dreapta si stanga sa sunt ale Sfantului Ioan Botezatorul si Sfantului Ioan Evanghelistul. Celelalte statui sunt ale unor teologi importanti.

Biserica contine si capele ale diverselor familii nobile din Roma (Orsini, Torlonia, Massimo, etc.) realizate de cei mai buni artisti ai diferitelor epoci.
Fermecatorul baldachin in stil gotic realizat in secolul XIV, ce acopera altarul, este decorat cu picturi realizate de Barna din Siena.

biserici din roma sfantul ioan lateran 2

Stercoraria sau tronul din marmura rosie in care statea papa, se afla acum in Muzeele Vaticanului. Tronul Episcopal aflat astazi in biserica Sfantului Ioan Lateran dateaza din secolul XIX.

biserici din roma sfantul ioan lateran 1

Biserica Sfantul Ioan Lateran se afla in Piazza San Giovani in Laterano nr. 4 (se ajunge cu metrou A statia San Giovanni). Biserica Sfantul Ioan Lateran este deschisa zilnic de la 7 la 19, intrarea este gratuita.

2.Biserica Sfantul Pavel a fost fondata in secolul IV de catre Imparatul Constantin I, peste locul unde se credea ca a fost inmormantat Apostolul Pavel in jurul anului 67.

Curtea bisericii Sfantul Pavel are 70 de metri lungime si este compusa din 150 de coloane construite pe baza planurilor efectuate de arhitectii Poletti si Calderini. In centrul porticului se afla statuia Sfantului Pavel creata de Giuseppe Obici in 1850. Fatada bisericii este decorata cu mozaicuri infatisand Profetii la nivelul inferior, si pe Isus intre sfintii Petru si Pavel la nivelul superior.

biserici din roma biserica sfantul pavel 2

In interiorul bisericii s-au mai pastrat din basilica antica doar arcul triumfal si mozaicul din interiorul acestuia. Alte atractii ale bisericii Sfantul Pavel:

Mozaicul din absida ce il infatiseaza pe Isus flancat de apostolii Petru, Pavel, Andrei si Luca este realizat de artisti venetieni in secolul XIII.

Baldachinul gotic de marmura, de deasupra marelui altar, bogat ornamentat cu matase si aur a fost realizat de Arnolfo di Cambio in 1285. Sub altar se afla mormantul Sfantului Pavel.

biserici din roma biserica sfantul pavel 1

Sfesnicul de Pasti este o lucrare grandioasa realizata din marmura, cu o inaltime de aproximativ 5,5 metri, ce are pe intreaga suprafata sculptate scene din Biblie. Lucrarea este atribuita lui Nicola D’angelo si Pietro Vassaletto, cunoscuti lucratori in marmura de la sfarsitul secolul XII.

Biserica Sfantul Pavel se afla in Piazzale San Paolo 1 (metrou B statia San Paolo). Biserica se poate vizita zilnic intre orele 7 – 18.30, intrarea este gratuita.

1.Biserica Sfantul Petru
Construirea Bisericii Sfantul Petru din Roma, cel mai mare sediu al Crestinatatii, a durat mai multe secole.
Traditia spune ca Sfantul Petru, care a fost crucificat intre anii 64 si 67, a fost ingropat intr-o necropola aproape de Ager Vaticanus la nord de Circul lui Nero. In secolul II o mica capela a fost construita peste acest mormant, iar in 329 Imparatul Constantin cel Mare a ridicat o biserica ampla in acest loc.

biserici din roma biserica sfantul petru 1

La inceputul secolul XVI cladirea bisericii era in stare de ruina, ceea ce il determina pe Papa Iulius al II-lea sa construiasca o noua bazilica de mare amploare cu ajutorul arhitectului Donato Bramante. Astfel, construirea edificiului actual a fost inceputa in anul 1506 si terminata in 1612.
Fatata exterioara a Bisericii Sfantul Petru ce are o latime de 114,69 metri si o inaltime de 45,55 metri a fost realizata in stil baroc de Carlo Maderno.

Interiorul impresionant si vast al Bisericii Sfantul Petru a inceput a fi realizat ajutorul lui Bramante in 1512, a continuat cu Michelangelo in 1547, iar naosul a fost extins de Maderno la inceputul secolului XVII.
Spatiul interior imens este decorat cu lucrari de stucatura in stil baroc, mozaicuri si statui ce te coplesesc de la prima vedere.

biserici din roma biserica sfantul petru 2

La intrarea in Biserica Sfantul Petru, pe partea dreapta puteti admira sculptura „Pieta” a lui Michelangelo protejata cu sticla, realizata in anul 1499 cand artistul avea doar 24 de ani.

Naosul bisericii are pilastri canelati colosali, fiecare avand nise ce contin 39 de statui ale diferitilor sfinti ce au fondat diverse ordine religioase de-a lungul timpului.

Altarul papal este surmontat de faimosul baldachin poleit cu bronz, realizat de Gian Lorenzo Bernini intre 1624 si 1632. Acesta are o inaltime de 29 de metri si a fost comandat de papa Urban al VIII-lea pentru a umple spatiu gol de sub cupola si pentru a crea o senzatie de miscare ascendenta.

In Biserica Sfantul Petru din Roma putem admira multe alte sculpturi prntre care: Monumentul lui Clement al XIII-lea relizat in 1784 de sculptorul neo-clasic Antonio Canova, – Monumentul lui Alexandru al VII-lea realizat de Bernini sau Monumentul dedicat celor trei descendenti ai Stuart care au renuntat la tronul Angliei in favoarea Bisericii Catolice, realizat de Canova.

Basilica Sfantul Petru se afla in Piazza San Pietro la Vatican. Aici se poate ajunge cu metroul A statia Ottaviano. Intrarea este gratuita, insa inainte de a intra sunteti supusi unui control ca la aeroport, asa ca puteti sta la coada in jur de 15 – 30 minute. Biserica se poate vizita zilnic astfel: aprilie – septembrie intre orele 7 -19, octombrie martie 7 – 18 .
Daca ati fost la Roma spuneti si voi care este topul vostru personal al bisericilor din Roma.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

9 comments

  • Biserica Santa Maria Maggiore e preferata mea din lista ta! Ma impresionat tavanul, armonia culorilor si a formelor, atmosfera linistitoare. E foarte frumoasa, chiar merita vazuta.
    Biserica Sfantul Petru e enorma, parca nu a fost chiar pe gustul meu desi poate ca atunci mi-a placut 🙂

    • admin

      Din cate stiu eu Biserica Sf. Petru este cea mai mare din lume. Nu ma impresioneza atat marimea ei, ci lucrarile de arta ce se afla aici realizate de mari maestri italieni de-a lungul timpului.

  • Am avut norocul să le vizitez pe toate. De mică aveam o iconiță/fotografie cu Pieta și m-a impresionat atât de tare încât am jurat că am să merg s-o văd „live” într-o zi. Și-am văzut-o. Am căzut în adorație.
    Foarte detaliat articolul! Mulțumesc!

    • admin

      Pieta este poate cea mai valoroasa, cea mai cunoscuta si cea mai frumoasa dintre sculpturile lui Michelangelo. Eu am vizitat Basilica San Pietro de doua ori, si de fiecare data la Pieta am stat “la coada” ca sa o pot vedea…

  • Şi eu îmi doresc din copilărie să o văd. De când am citit “Agonie şi extaz”. Foarte cuprinzător articol şi frumoase fotografii.

  • Frumoase opere, ma gandesc ca peste 1000 de ani acestea nu ar mai putea din diferite cauze.
    Totusi ma intreb cate stiluri arhitecturale exista in Roma avand in vedere ca a fost floarea civizlizatiei candva…

  • lubita

    Felicitari pentru articol,foarte frumos prezentate aceste monumente pe care eu le-am vizitat si nu numai pe acestea;am ramas si raman in continuare uimita de grija pe care o au aceste popoare (si in Franta e la fel)fata de cultura,fata de arhitectura si nu numai,in comparatie cu noi romanii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.