Muzeul Napoleonic din Roma

Muzeul Napoleonic din Roma expune colectia contelui Giuseppe Primoli, stranepotul lui Joseph si Lucien Bonaparte (fratii lui Napoleon Bonaparte). Acesta a strans de-a lungul anilor lucrari de arta, relicve si suveniruri ce au apartinut familiei Bonaparte. Dupa moartea lui Giuseppe Primoli in 1927, intreaga sa colectie si Palatul Primoli au fost donate statului italian, infiintandu-se astfel Muzeul Napoleonic din Roma.

La parterul Palatului Primoli putem astazi vizita pretioasa colectie ce este aranajata in 12 sali conform muzeografiei secolului XIX.

Primele doua sali, impartite doar de o balustrada de marmura, formeza un perimetru unic dedicat splendorii Primului Imperiu (1804-1814). Aici se gasesc picturi ce-i ilustreaza pe numerosii membrii ai familei imperiale. Pe langa aceste portrete putem admira: cutii de tutun, bomboniere, camee realizate de Nicolo Morelli, portelanuri fine, un pendul Urania si doua candelabre somptuoase.

muzeul napoleonic din roma

Sala IV – Imparatul Romei, este o camera de dimensiuni mici, dedicata fiului lui Napoleon si a Mariei Luisa de Austria. Ea a fost deschisa in anul 1934, dupa ce muzeul a achizitionat relicve si autografe legate de Anton Prokesch-Osten, tutorele si prietenului tanarului Bonaparte. Camera si obiectele din ea pastreaza un caracter intim, ce reflecta viata scurta si oarecum ascunsa a fiului lui Napoleon. Inca de la nastere i se daduse titlul de Imparat al Romei, un oras in care nu a guvernat niciodata. El a fost obligat sa paraseasca Parisul in 1815 si sa traiasca la curtea din Viena. A murit la varsta de doar 21 de ani sub titulul de Duce de Reichstadt.
Cateva desene alegorice, celebrand nasterea Regelui Romei, de Bartolomeo Pinelli si Pierre-Paul Prud se afla pe perete din dreapta al camerei, in timp ce pe peretele din stanga, o pictura mare in acuarela prezinta mariajul lui Napoleon cu Maria Luisa.

muzeul napoleonic din roma 1
In una din vitrine este expus un joc denumit „Jeu de l’Hombre”. El este deosebit de pretios deoarece piesele din care este confectionat sunt realizate din sidef intr-o fabrica chinezeasca. Acest joc a fost primit de Napoleon in timp ce se afla exilat pe insula Sf. Elena, de la nobilul englez Mountstuart Elphinstone, si ar fi trebuit mostenit de catre fiul sau, insa datorita mortii sale premature acesta a ajuns in mainele lui Prokesch (tutorele acestuia).

In Sala V – Republica Romana sunt expuse printuri ce descriu intrarea trupelor franceze in Piazza del Popolo si declararea Republicii Romane la 15 februarie 1798.

Sala VI este dedicata lui Pauline Bonaparte Borghese (sora lui Napoleon), si se concentreaza in special pe sederea acesteia in Roma, din 1816 pana in 1825 in Villa Paolina. Multe din obiectele expuse in aceasta camera provin din vila amintita: oglinda portabila, carnetelul cu cheltuieli, dormouse din mahon, masuta de toaleta.

muzeul napoleonic din roma 3

Sala VII – Regele Neapolelui. In aceasta sala sunt expuse obiecte asociate cu Joseph si Carolina Bonaparte, fratele si sora lui Napoleon, care au fost succesiv pe tronul Neapolelui. Cateva din bijuteriile Carolinei sunt dispuse aici in vitrine, dar si o parte din volumele ce au apartinut bibliotecii personale a acesteia.

Sala VIII – Mit si Satira a fost rearanjata si contine in prezent (pana pe 16 februarie 2014) o mica expozitie dedicata bicentenarului Bataliei de la Lepanto (16-19 octombire 1813). Piesa de baza a colectiei o reprezinta un pian, ce dateaza din a doua jumatate a secolului XIX, care este decorat de austriacul Joachim Ehlers cu scene din batalia sus mintita, asa cum a fost ea reprezentata intr-o pictura pe acuarela realizata de pictorul german Johann Adam Klein. Expozitia despre Batalia de la Lepanto contine si o serie de lucrari grafice ce ilustreaza diverse momente ala bataliei, unele din ele apartinand colectionarilor de arta particulari.

muzeul napoleonic din roma 2

Sala IX Zenaide si Charlotte (fiicele lui Joseph Bonaparte), este decorata cu fresce in stil neo-gotic, stil artistic ce era in voga in jurul aniilor 1830-1840.

Sala X – Luciano Bonaparte este dedicata fratelui lui Napoleon ce a avut un rol politic important atat ca Ministru al Afacerilor Interne, cat si ca ambasador francez la Madrid.

Sala XI – Carlo Luciano si Zenaide Bonaparte. Camera gazduieste rafturi de carti decorate cu blazonul unui cardinal, ce contin volume variate din biblioteca lui Napoleon de pe insula Sf. Elena. In mijlocul salii se afla masa de lucru a Zenaidei, o piesa de mobilier multifunctionala: interiorul acesteia este impartit in mai multe compartimente ce contin instrumente de pictat, de cusut sau brodat, dar si diverse jocuri de societate.

Sala XII – Giuseppe Primoli si Matilda Bonaparte. Aceasta camera este dedicata fondatorului acestui muzeu, Giuseppe Primoli si matusei sale Matilda Bonaparte (cea care a avut o mare influenta in pasiunea sa pentru arta). In sala exista portretul acestuia facut de Jean-Alexandre Coaboeuf ce il infatiseaza pe acesta ca promotor al culturii, ca un colectionar elegant, dar si un bibliofil pasionat. Fotoliile si divanul provin din mobila ce a apartinut Augustei Bonaparte (budoarul verde) in Palatul Gabrielli (astazi Palatul Taverna).

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *