Ce obiective turistice poti vizita intr-o zi in Lausanne

10 Shares

Un alt orasel splendid care merita vazut in Elvetia este Lausanne. Capitala a cantonului Vaud si in acelasi timp sediul Comitetului Olimpic International, Lausanne este un burg extraordinar la care se poate ajunge foarte usor din Geneva – 40 minute cu trenul sau din Berna – o ora si zece minute cu trenul (bineinteles si din alte parti ale Elvetiei).

obiective turistice in Lausanne 5
Indiferent de unde veniti cu trenul, prima oprire pe care trebuie sa o faceti este la esplanada Montbenon aflata la aproximativ 1 km de gara. Aceasta se afla in centrul orasului intr-un cadru idilic natural, ce va ofera o panorama superba asupra lacului Geneva si a Alpilor. Doua cladiri superbe se afla aici: Cazinoul din Montbenon si impresionanta cladire a Palatului de Justitie construita in stil Renascentist.

obiective turistice in Lausanne 3obiective turistice in Lausanne 4
Dupa ce admirati si fotografiati tot ce se poate la Montbenon, mergeti la frumoasa Catedrala Notre Dame din centrul istoric al Lausanne-ului, construita in stil Gotic la sfarsitul secolulul XIII. In superba catedrala puteti admira vitralii deosebite, sculpturi, rozeta impresionanta cu 105 casete ce cuprinde imagini cu cele 4 anotimpuri, 4 elemente, 4 vanturi, 4 rauri ale Paradisului si cele 12 semne ale zodiacului, dar si superba orga cu cele 7.000 de tuburi, ce dateaza din anul 2003.

obiective turistice in Lausanne 9obiective turistice in Lausanne 8
Langa Catedrala se afla si celelalte obiective turistice pe care le-am vizitat in Lausanne:

MUDAC
Muzeul de Istorie
Palatul Rumini

MUDAC – Muzeul de Design si de Arta Aplicata Contemporana este un muzeu mic ce se poate vizita rapid. Aici se afla cateva obiecte interesante din sticla, dar si o colectie de obiecte egiptene.

obiective turistice in Lausanne 11obiective turistice in Lausanne 12

Muzeul de Istorie este mult mai interesant decat MUDAC prin colectiile pe care le detine: picturi, desene, fotografii, monezi, ceramica, vitralii, mobila, vase metalice, imbracaminte, arme, toate legate de viata si istoria orasului Lausanne.
Acesta a fost fondat in 1918 si cuprinde peste 550.000 de obiecte ce descriu istoria orasului prin industrie, economie, mestesuguri si arta.

obiective turistice in Lausanne 21obiective turistice in Lausanne 22

Palatul Rumini a fost construit din banii lui Gabriel de Rumine – un aristocrat din Lausanne de origine rusa, ce a lasat 1.500.000 de franci orasului Lausanne pentru a construi o cladire in scopuri publice. Palatul construt in stil arhitectural Florentin Renascentist, a fost terminat in 1906 cu ajutorul arhitectului Gaspard Andre. Astazi el gazduieste mai multe muzee interesante din Lausanne:
Muzeul cantonal de Arte Frumoase – aici sunt expuse expozitii temporare interesante, insa fotografiatul este interzis.
Muzeul cantonal de Arheologie si Istorie – cuprinde 15.000 de ani de istorie a regiunii din jurul lacului Geneva reflectate prin artefacte deosebite: obiecte de ceramica, lemn, cosuri impletite, etc.

obiective turistice in Lausanne 20
Muzeul cantonal de Monezi – este unul din principalele muzee de numismatica din Elvetia si cuprinde colectii de monezi, sigilii, insigne, bancnote, balante de analize si registre de schimb valutar, gasite in regiunea lacului Geneva.

obiective turistice in Lausanne 15obiective turistice in Lausanne 16
Muzeul cantonal de Geologie si Paleontologie – contine o colectie remarcabila de roci si cristale, dar si fosile si schelete de animale.

obiective turistice in Lausanne 19obiective turistice in Lausanne 17
Muzeul cantonal de Zoologie reuneste o colectie deosebita de insecte, vertebrate, pasari.

obiective turistice in Lausanne 18

Ar mai fi fost multe de vizitat in Lausanne, de exemplu Muzeul Olimpic, dar pentru ca timpul era limitat, am preferat sa mergem in Morges pentru a vedea splendidul castel de acolo.
Din Lausanne pana in Morges faceti doar 8 minute cu trenul.

Castelul din Morges se afla la aproximativ 500 metri de gara, chiar pe malul lacului Geneva in fata Mont-Blancului.
Castelul din Morges dateaza din secolul XIII, iar in prezent gazduieste 4 muzee interesante:

obiective turistice in Lausanne 14

Muzeul Elevetian al Figurinelor Istorice expune o colectie de 10.000 de figurine (ce au apartinut lui Raoul Gerard) dispuse in 50 de diorame, evocand momente istorice din antichitate pana la Razboaiele Napoloniene: Nefertiti, asediul Alesiei sau trecerea Berezinei, va vor incanta datorita figurinelor realizate cu o atentie deosebita si frumos colorate.

obiective turistice in Lausanne 1obiective turistice in Lausanne 2

Muzeul Militar Vaudois – detine o colectie impresionanta de arme, armuri, uniforme ale soldatilor elvetieni purtate in razboaie, dar si tunici purtate de politia locala.

obiective turistice in Lausanne 10

Muzeul de Artilerie expune 40 de piese de artilerie si o superba colectie de modele in miniatura ale acestora, relevand astfel artileria elevetiana din timpul razboielor Burgunice pana in prezent.

obiective turistice in Lausanne 6obiective turistice in Lausanne 7

Muzeul Jandarmeriei Vaudois reconstituie istoria Jandarmeriei elvetiene ce a fost creata in anul 1803.

obiective turistice in Lausanne 13

Castelul din Morges este deschis de marti pana duminica intre orele 10 – 12 si 13.30 – 17.
Toate obiectivele turistice de care v-am povestit mai sus se pot vizita gratuit daca va achizitionati SWISS PASS.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.