Palatul Versailles – o minune a artei franceze din secolul XVII

4 Shares

Palatul Versailles este unul din cele mai prestigioase monumente ale patrimoniului universal si cu siguranta cea mai frumoasa si cea mai completa realizare a artei franceze din sec. XVII.

Fosta cabana de vanatoare a regelui Ludovic al XIII-lea a fost transformata si extinsa de catre fiul sau Ludovic al XIV-lea, care si-a stabilit palatul regal si guvernarea aici. Palatul Versailles a fost imfrumusetat cu noi apartamente in sec al XVIII-lea, in timpul domniei lui Ludovic al XV-lea si Ludovic al XVI-lea.

Palatul Versailles9Palatul Versailles8Palatul Versailles7
Familia regala si toti cei ce locuiau aici au fost obligati sa paraseasca Palatul Versailles pe 6 octombrie 1789, imediat dupa primele zile ale Revolutiei Franceze.
Orasul ce s-a construit in jurul Palatului Versailles ofera multe exemple al trecutului sau bogat (biserici, locuinte urbane, piete si strazi vechi).
In anul 1837 , regele Ludovic-Phillippe a transformat in muzeu Palatul Versailles, muzeu ce este dedicat evenimentelor glorioase din istoria Frantei.
La Versailles puteti vizita: Palatul Versailles, proprietatile ce au apartinut Mariei-Antoinette (Marele Trianon, Micul Trianon, Gradinile), Versailles ascuns – un tur doar cu ghid unde veti descoperi Apartamentele lui Ludovic al XV-lea si Ludovic al XVI-lea, Opera regala si Capela regala. De asemenea puteti vizita frumoasele Fantani si Gradini muzicale, dar numai in weekend-uri de la sfasitul lui martie pana la sfarsitul lui octombrie.

Palatul Versailles6Palatul Versailles5Palatul Versailles4

In Palatul Versailles puteti admira: Apartamentele regale (Sala Oglinzilor, camera regelui), Galeria istoriei palatului, Camerele ce au apartinut lui Ludovic al XIV-lea, Apartamentele mostenitorului tronului Frantei, Galeria Bataliilor si Apartamentele Doamnelor – fiicele lui Ludovic al XV-lea.

Palatul Versailles se poate vizita in fiecare zi intre 9 si 18.30, mai putin lunea si cu ocazia sarbatorilor legale. Pretul unui bilet este 15 euro – doar pentru vizitarea Palatului Versailles, 10 euro – doar vizitarea proprietatilor ce au apartinut Mariei-Antoinette. Exista si un bilet de 18 euro pentru ambele tururi (Palatul Versailles si proprietatile Mariei-Antoinette) sau puteti sa va cumparati un Museum Pass (cu care puteti vizita peste 60 de obiective turistice importante din Paris si din afara acestuia, printre care castelul Fontainebleau, muzeul Luvru, muzeul Orsay, Arcul de Triumf, etc.) si atunci vizita la Palatul Versailles va fi gratuita.
Palatul Versailles3Palatul Versailles2Palatul Versailles1
Cel mai usor se ajunge din Paris la Vesailles cu RER C – trebuie sa va cumparati un bilet Paris-Versailles Rive Gauche (zone 1-4). Se poate ajunge si cu trenul din gara Montparnasse, dar nu este un tren direct, va trebui sa schimbati la un moment dat si sa luati tot RER C pana la Versailles Rive Gauche ! Cu RER C din centrul Parisului pana la Versailles Rive Gauche faceti aproximativ 30 minute, iar de la gara pana la Palatul Versailles mai faceti pe jos 5 minute.
Palatul Versailles se afla in patrimoniul universal UNESCO din anul 1989.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Tweet 20

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.