Castelul Chillon
Una din zilele vacantei de o saptamana petrecuta in Elvetia, ne-am “rezervat-o” pentru legendarul Castel Chillon, aflat intr-o regiune superba pe malul Lacului Geneva, chiar la poalele Alpilor.
Acest monument cu aproape 1.000 de ani vechime, a inspirat scriitori si artisti celebri de la Jean-Jacques Rousseau pana la Victor Hugo si Lordul Byron, sau de la Delacroix la Coubert.
Insula stancoasa pe care a fost construit castelul, a constituit o protectie naturala si o locatie strategica pentru a controla pasajul dintre nordul si sudul Europei.
Istoria castelului poate fin impartita in 3 perioade:
1. Perioada Savoia (1150 – 1536)
Cel mai vechi document ce mentioneza Castelul Chillon dateaza din anul 1150. Acesta atesta ca dinastia Savoia controla regiunile de-a lungul malurilor Lacului Geneva.
2. Perioada Berneza (1536 – 1798)
Bernezii au cucerit Pays de Vaud si au ocupat Castelul Chillon in 1536. In aceasta perioada Castelul Chillon si-a capatat rolul de fortareaza, arsenal si inchisoare pentru o perioada de peste 260 de ani.
3. Perioada Vaudois (1798 – prezent)
Bernezii au parasit Chillon-ul in 1798 in timpul Revolutiei Franceze. Castelul a devenit proprietatea Cantonului Vaud, atunci cand acesta a fost fondat in anul 1803. Restaurarea acestui monument istoric a inceput la sfarsitul secolului XIX si continua pana in prezent.
Dar, sa lasam istoria, si sa vedem care sunt cele mai importante atractii turistice ale acestui splendid castel medieval.
La subsolul castelului puteti admira pivnita ce dateaza din secolul XI, depozitul de grane si inchisoarea unde erau tinuti candva prizonierii.
Francois Bonivard este cel mai faimos prizonier al castelului Chillon. A fost capturat in 1530 datorita faptului ca era impotriva dinastiei Savoia. In 1536 Francois Bonivard a fost eliberat de Bernezi. La inceputul secolului XIX, poetul Byron a scris un poem dedicat acestuia numit “Prizonierul din Chillon”.
Curtile interioare (Curtea Inferioara, Curtea Castelanilor si Curtea de Onoare)
Holurile Mari (4 la numar) serveau drept sali pentru banchete in perioada Savoia a castelului, in schimb in perioada Berneza aici se pronuntau sentinte judecatoresti. Toate cele 4 holuri mari au ferestrele ce ofera spre privelisti fantastice cu Lacul Geneva si Alpii.
Aula Nova este cea mai mare sala din castel si era folosita drepta camera ceremoniala de catre cel ce o administra.
Camera Berneza era folosita drept dormitor. Ea este destul de simpla, contine un pat, o toaleta privata si chiar apa curenta.
Camera Domini apartinea Ducelui de Savoia; pereti de aici sunt decorati cu simboluri medievale din secolul al XIV-lea.
Sala Emblemelor servea drept sala de receptie in Evul Mediu. Se afla chiar deasupra Aulei Magna, iar semineul de aici si tavanul casetat dateaza din secolul XV.
Aula Magna era folosita in Evul Mediu drepta sala de receptii si banchete. Tot aici eau primiti vasalii si se judecau diverse spete. Coloanele din marmura neagra si ferestrele ce au vedere la lacul Geneva dateaza din secolul XIII.
Camera Nova este o camera evocatoare cu geamuri largi, ce ofera privelisti fantastice spre Lacul Geneva. Are un dulap superb din lemn de nuc produs in 1590, si o soba ceramica ce dateaza din anul 1620 decorata cu blazonul orasului Lutry.
Sala Petru al II-lea este dedicata lui Petru al II-lea de Savoia (1203 – 1268) si expune obiecte ce evoca puterea dinastiei de Savoia.
Sala Armelor expune cateva arme medievale interesante din secolele XIII-XV (muschete, arcuri, furci, sabii, etc.).
La intrarea in castel veti primi o brosura cu itinerariul pe care urmeza sa-l urmati pentru a descoperii castelul.
Castelul Chillon este deschis zilnic intre orele 9 – 19. Pretul unui bilet de intrare este de 12.5 CHF.
Cum ajungeti la Castelul Chillon
Din gara Lausanne exista in fiecare ora un tren direct (directia Villeneuve) care va duce la Veytaux – Chillon. Calatoria dureza in jur de o jumatate de ora, iar din gara Vaytaux – Chillon mai aveti de mers 200 metri pana la fabulosul castel. Un bilet de tren dus-intors Laussane – Veytaux Chillon costa 33.8 CHF/persoana.
Daca va achizitionati SWISS PASS, atat vizitarea castelului, cat si calatoria cu trenul sunt gratuite.