Budapesta ziua 2 – obiective turistice impresii

In mini-vacanta de 4 zile petrecuta la inceputul lunii iulie in Budapesta am vizitat in jur de 15 obiective turistice in frumoasa capitala maghiara. In prima zi am fost in afara Budapestei unde am admirat splendidul Palat Godollo, despre care deja am povestit.
Urmatoarea zi a fost “mai bogata” in atractii turistice, de data aceasta chiar in centrul Budapestei. Iata ce am vazut:

Parlamentul – cel mai cunoscut obiectiv turistic din Budapesta aflat chiar pe malul Dunarii. In cea mai mare cladire din Ungaria si cea mai inalta constructie din Budapesta isi are sediu Adunarea Nationala a Ungariei. Constructia acestei impresionante cladiri a inceput in anul 1885 si a fost inaugurata in 1896, la implinirea unui mileniu de la infiintarea Ungariei, insa terminata complet a fost in anul 1904.

budapesta obiective turistice impresii parlamentul 1

Turistii pot vizita Camera Superioara a Parlamentului, Scarile Ornamentale (aici puteti vedea embleme, vitralii deosebite si fresce pictate de Miksa Roth), Holul Central in forma hexadecagonala (16 colturi)– unde se poate admira interiorul faimosul dom de 96 metri inaltime pe exterior si 27 metri pe interior, dar si Coroana sfanta a regilor Ungariei.

budapesta obiective turistice impresii parlamentul 2budapesta obiective turistice impresii parlamentul 3budapesta obiective turistice impresii parlamentul 4

Vizitarea parlamentului ungar se poate face numai cu ghid in limbile: engleza, germana, spaniola, italiana si bineinteles maghiara. Pretul unui bilet de intrare pentru cetatenii U.E. este de 2.000 HUF.
Dupa vizitarea superbei cladiri a Parlamentului am lasat partea Pesta a Budapestei in urma, am traversat Podul cu Lanturi si am ajuns la frumoasa Biserica Matthias. Aceasta a fost construita in stil Romanesc in anul 1015, iar infatisarea actuala Gotica a fost realizata in mare parte la jumatatea secolului al XIV-lea si restaurata la sfarsitul secolului al XIX-lea.

budapesta obiective turistice impresii biserica mathas 3budapesta obiective turistice impresii biserica mathas 2budapesta obiective turistice impresii biserica mathas 1

In aceasta splendida biserica au fost incoronati multi dintre regii Ungariei, inclusiv Charles al IV-lea in anul 1916. La etaj puteti admira si un mic muzeu ecleziastic ce contine relicve sacre, dar si o copie a celebrei coroane sfinte a Ungariei, al carei original il puteti vedea in cladirea Parlamentului. Pretul unui bilet de intrare este 700 HUF/persoana.

Langa biserica Matthias se afla Bastionul Pescarilor, locul de unde puteti admira o frumoasa panorama a Budapestei. Costul este si el frumos: 1338 HUF/ persoana. A fost construit intre 1895 si 1902, iar cele 7 turnuri ale sale reprezinta cele 7 triburi unguresti ce au fondat natiunea ungara in anul 896.

budapesta obiective turistice impresii bastionul pescarilor 3budapesta obiective turistice impresii bastionul pescarilor 2

Muzeul Farmaciei –se afla la 3 minute de Bastionul Pescarilor si biserica Matthias. Acest mic muzeu a fost candva sediul primei farmacii din Budapesta (1681). In cele 3 sali ale muzeului puteti vedea carti, ustensile folosite in farmacie, dar si cateva animalute conservate in borcane. Pretul unui bilet de intrare este de 500 HUF.

budapesta obiective turistice impresii m farmacie 1budapesta obiective turistice impresii m farmacie 2

Ultimul obiectiv turistic din ziua a doua a mini-vacantei la Budapesta a fost la frumosul Castel Buda. Acesta a fost inaugurat in anul 1265, iar primul sau rezident a fost Regele Bela al IV-lea al Ungariei. De-a lungul timpului castelul s-a extins si a suferit numeroase modificari. In prezent in Castelul Buda se afla Galeria Nationala a Ungariei, ce adaposteste mai multe colectii de arta:

budapesta obiective turistice impresii castel buda 1budapesta obiective turistice impresii castel buda 2

  • – sculpturi in piatra medievale si Renascentiste
  • – picturi panel din perioada Gotica
  • – iconostase Gotice
  • – arta Baroca si Renascentista
  • – picturi din secolul XIX
  • – sculpturi
  • – arta din secolul XX

Pretul unui bilet de intrare este de 1400 HUF/persoana pentru expozitiile permanente.
Castelul Buda a intrat in patrimoniul mondial UNESCO in anul 1987.

Daca ati fost si voi la una din aceste obiective turistice din Budapesta si vreti sa adaugati ceva, lasati un comentariu mai jos.

Please follow and like us:

One comment

  • Andrei Popescu

    Biserica Mathias e un adevarat muzeu. Daca nu aveti prea mult timp sa vizitati multe in Budapesta, vedeti macar aceasta splendida biserica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *