Cele mai vizitate 15 obiective turistice din Londra

Londra are numeroase atractii turistice, pe care probabil nu le poti vedea in totalitate nici daca vizitezi capitala britanica de 10 ori. De aceea, am alcatuit mai jos un top 15 al celor mai vizitate si cunoscute obiective turistice din Londra, de la British Museum pana la Turnul Londrei.
Multe dintre acestea se pot vizita gratuit, iar la celelalte puteti beneficia de reduceri substantiale daca va achizitionati biletele online.

1. British Museum

British Museum, deschis oficial publicului pe 15 ianuarie 1759,  a fost primul muzeu national public din lume si totodata a avut de la inceput intrarea gratuita.

10 obiective turistice din Londra 5
British Museum cuprinde colectii impresionante ce practic descriu istoria omenirii. Desi l-am vizita de doua ori nu am reusit sa vad nici 20% din acest muzeu complex.
Printre cele mai cunoscute obiecte de aici se numera: Piatra Rosetta, vase canopice din Egipt, bustul lui Ramsessse al II-lea, colectia de ceasuri, etc.

10 obiective turistice din Londra 7
Colectiile permanente din British Museum se viziteaza gratuit, asa ca trebuie sa-i treceti pragul si sa fiti printre cei 6.000.000 de vizitatori anuali ai sai !

2. National Gallery

Proiectata pentru a fi accesibila tuturor, chiar si copiilor, National Gallery, cu cele peste doua mii trei sute de tablouri de colectie (“Floarea Soarelui” de van Gogh, “Autoportret” de Rembrendt, “Ambasadorii” de Hans Hobein”, “Venus la oglinda” de Velazquez, “Adoratia magilor” de Brughel, “Familia Vendramin” de Tiziano, etc.) reprezinta unul din cele mai valoroase muzee din lume fiind in acelasi timp si o exceptie printre marile pinacoteci europene. Astfel, spre deosebire de Luvru (Paris), Uffizi (Florenta), Muzeul de Istorie a Artei (Viena), Prado (Madrid) care au fost alcatuite din foste colectii regale sau princiare, la crearea National Gallery au contribuit oamenii de afaceri si colectionarii pasionati londonezi. National Gallery se afla in Trafalgar Square, iar intrarea este gratuita.

3. Madame Tussauds

Una din cele mai populare obiective turistice din Londra este Muzeul Figurilor de Ceara, cunoscut si sub denumirea de Madame Tussauds. Aici puteti sa va fotografiati langa figurile de ceara ale celor mai cunoscute personalitati de la Hollywood sau Bollywood, fotbalisti celebri, membrii ai familiei regale britanice, personalitati din cultura, stiinta, sau sefi de stat.

10 obiective turistice din Londra 4
Tot la Madame Tussauds puteti calatorii prin “Spiritul Londrei” – o cursa de neuitat cu taxiul prin istoria frumoasei capitale londoneze, sau puteti avea o experienta fabuloasa: vizionarea unui scurt-metraj 4D despre super-eroi in care veti simti la propriu impunsaturi, vant puternic, ploaie si alte efecte speciale.

10 obiective turistice din Londra 6
Sper ca v-am convins sa vizitati acest muzeu fantastic, si retineti: cel mai bine va cumparati biletele online, deoarece aveti doua avantaje: nu mai stati la cozile imense ce se formeaza la aceste muzeu, si plati cu 50% mai putin ! Pretul unui bilet pentru adulti este de 30 lire sterline (online 15 lire), iar pentru copiii inre 4 si 15 ani, 25.8 lire sterline (online 12.9 lire sterline). De asemenea puteti achizitiona online tichete combinate pentru mai multe atractii turistice (London Eye, Sea Life – Aquarium, Dungeon of London) la preturi mult mai accesibile (vezi aici)

4. London Eye

London Eye sau Roata Mileniului a fost construita pentru a celebra trecerea in noul mileniu, in anul 1999. Este cea mai inalta roata din Europa cu cei 135 metri inaltime ai sai, si ofera publicului o panorama splendida asupra Londrei.

10 obiective turistice din Londra 810 obiective turistice din Londra 9
Personal “m-am plimbat” cu London Eye atat ziua cat si noaptea, si fiecare a constituit o experienta aparte. Calatoria este destul de lenta (30 minute – o rotatie) avand insa avantajul ca puteti face poze in voie. Pretul unui bilet este de 29.5 lire sterline (online 26.55 lire sterline).

5. Turnul Londrei

Este una din cele mai cunoscute fortarete din lume si a fost atat palat regal, inchisoare, monetarie regala, depozit de arme, dar si zoo. Peretii vechi si grosi pastreaza secrete obscure, iar trezoreria acestuia este plina de bijuterii valoroase.

10 obiective turistice din Londra 1610 obiective turistice din Londra 17
Turnul Londrei este situat in centrul orasului, chiar langa malul Tamisei, iar cele mai interesante obiecte ce pot fi vazute aici sunt: artefacte ce dateaza de la cucerirea normanda, coroanele regale dispuse intr-o expozitie interesanta, Turnul Alb ce gazduieste Capela Sf. Ioan sau copii ale instrumentelor de tortura folosite candva in Turnul Londrei. Costul unui bilet de intrare este de 22 lire sterline, iar online 20.90 lire sterline.

6. Muzeul de Stiintele Naturii

Cu peste 70 de milioane de specimene, de la lamele microscopice, la schelete de mamuti, muzeul adaposteste cea mai mare si cea mai importanta colectie de stiintele naturii din lume. Ea acopera aproape intreaga gama de animale, plante, minerale, fosile, cu dimensiuni de la lamele microscopice la animale intregi pastrate in alcool.

10 obiective turistice din Londra 1310 obiective turistice din Londra 12
In total, in Muzeul de Stiintele Naturii sunt:

  •  55 milioane de animale, din care 28 milioane sunt insecte
  •  9 milioane de fosile
  •  6 milioane mostre de plante
  •  Mai mult de 500.000 de minerale si roci
  •  3.200 meteoriti
  •  Colectia de pasari cuprinde 95% din pasarile cunoscute pana in prezent

Colectiile muzeului sunt impresionante nu numai prin cifre ci si prin exponate, daca va spun ca si vizitarea lui este gratuita, atunci cu siguranta merita din plin o vizita !

7. Victoria & Albert Museum

Muzeul a fost denumit asa in onoarea monarhilor britanici de la sfarsitul secolului XIX: Regina Victoria si Printul Albert.

10 obiective turistice din Londra 1410 obiective turistice din Londra 15
Colectiile acestuia cuprind exemplare de lucrari metalice, mobila, textile, si toate celelalte forme de arta decorativa din toate timpurile. De asemenea, muzeul contine lucrari de arte frumoase: picturi, desene, gravuri, sculpturi, dar si obiecte de ceramica, sticla, textile, rochii, bijuterii, lucrari din fier. Si acest minunat muzeu se viziteaza gratuit, deci trecetii pragul !

8. Manastirea Westminster

Westminster Abbey se afla chiar langa Parlamentul britanic, in centrul Londrei, deci este o atractie turistica pe care nici un turist nu trebuie sa o rateze.
Interiorul faimoasei manastiri Gotice prezinta o gama foarte variata de stiluri arhitecturale si sculpturale, de la austerul gotic francez al navei, pana la uluitoarea complexitate a capelei in stil Tudor a lui Henric al VII-lea si exuberantul stil al monumentelor sec. XVIII.

10 obiective turistice din Londra 1
In Manastirea Westminster sunt ingropati cei mai multi monarhi britanici: regina Elisabeta I, Eduard Confesorul, Eduard VI, etc., dar si personalitati din istoria Angliei: Charles Darwin, Rudyard Kipling, Charles Dickens, Thomas Hardy, Sir Isaac Newton, etc. (in total peste 3.000 de persoane sunt ingropate aici).

10 obiective turistice din Londra 2
Manastirea Westminster a fost cel mai potrivit si fastuos cadru pentru toate incoronarile regale, incepand cu anul 1066. Cel din urma ocupant al Tronului Incoronarii a fost actualul monarh, regina Elisabeta II, in 1953.
Pretul unui bilet de intrare in Westminter Abbey este de 18 lire sterline, insa vizitarea acestuia merita din plin fiecare banut !

9. Catedrala Sfantul Paul

Catedrala pe care o putem admira astazi este capodopera celui mai renumit architect englez Sir Cristopher Wren. A fost construita intre 1675-1710, dupa ce precursoarea ei a fost mistuita in incendiul ce a cuprins Londra in anul 1666.
Aici s-au tinut multe slujbe religioase importante din istoria Angliei, precum funeraliile Amiralului Nelson, a Ducelui de Wellington , a prim-ministrului Winston Churchill, sau casatoria Printului Charles cu Lady Diana Spencer.

10 obiective turistice din Londra 3
Catedrala este construita in forma de cruce si aici puteti admira printre altele: Monumentul Ducelui de Wellington, Capela Sfantului Mihai si a Sfantului George, Monumentul Amiralului Nelson, Marea Orga –un adevarat artefact al catedrelei Sfantul Paul ce a fost instalata in 1695 si a fost reconstruita de cateva ori, Marele Altar – cel prezent dateaza din 1958 si este confectionat din marmura si stejar aurit, statuia Sfantului Paul.
Catedrala Sfantul Paul are dom impresionant de 111,3 metri lungime ce cantareste 65.000 tone. Aici intalnim ca atractii Whispering Gallery (259 trepte), Stone Gallery (galeria de piatra – 378 trepte) si Golden Gallery (galeria de aur – 528 trepte) – de unde puteti admira o frumoasa panorama a Londrei. Pretul unui bilet de intrare este de 16.5 lire sterline (online 15 lire).

10. Zoo Londra

Deschisa publicului in anul 1847, Zoo Londra este una dintre cele mai vechi gradini zoologice din Europa. Este amplasata chiar in centrul orasului, in nordul Parcului Regent si cuprinde peste 720 de specii de animale printre care: lei, camile, girafe, pinguini, tigrii, maimute, suricate, etc.

10 obiective turistice din Londra 1010 obiective turistice din Londra 11
Este impartita in cateva zone, pe care daca le veti descoperii veti avea parte de o experienta placuta si veti intelege de ce este una dintre cele mai preferate atractii turistice ale Londrei: Regatul Gorilei, Paradisul Fluturilor, Lei si Tigri, Aquarium, Plaja Pinguinilor, Padurea Tropicala, Casa Reptilelor, etc. Costul unui bilet de intrare este de 21.8 lire sterline.

11. Superba Courtauld Gallery ce isi etaleaza comorile in eleganta Somerset House, nu egaleaza ca marime muzeele Tate sau National Gallery, insa cu siguranta gazduieste printre cele mai impresionante colectii de arta din Marea Britanie.
Inzestrata initial cu o superba colectie de picturi Impresioninste si Post-Impresionste de catre fondatorul acesteia Samuel Courtauld, in zilele noastre galeria gazduieste si colectia de picturi din secolul XX a lui Roger Fry, dar si cea de Maestri Vechi a Lordului Lee.
Majoritatea lucrarilor sunt din secolul XIX si XX, insa in Galeria Courtauld puteti vedea si obiecte de arta decorativa, sculpturi, printuri si obiecte din perioada Renasterii.

courtauld gallery 4 15 obiective turistice din Londracourtauld gallery 1 15 obiective turistice din Londracourtauld gallery 2 15 obiective turistice din Londracourtauld gallery 3 15 obiective turistice din Londra

In centrul colectiei ce a apartinut lui Samuel Courtauld se afla picturi Impresioniste si Post-Impresioniste, ce includ capodopere de Manet, Renoir, Van Gogh, Monet, Pissaro, Cezanne, Gauguin, Matisse, Derain sau Degas.
Colectia de obiecte medievale, gotice si renascentiste contine piese de altar de Fra Angelico si Botticelli, picturi de Cranah si Bruegel, dar si de maestri venetieni Lotto si Tintoretto.

Tate a fost deschisa in 1897 si continea o singura galerie cu 65 de picturi realizate doar de artisti britanici.
Astazi Tate are peste 70.000 de lucrari de arta cuprinse in patru muzee ce pot fi vizitate gratuit: Tate Modern si Tate Britain in Londra, Tate Liverpool si Tate St. Ives.
12. Tate Modern a fost deschis in anul 2000 si contine cele mai multe colectii de arta moderna si contemporana din Londra, iar capodoperele de aici sunt semnate de Picasso, Mondrian, Dali, Matisse, Miro sau Magritte.

tate modern 1 15 obiective turistice din Londratate modern 2 15 obiective turistice din Londra

13. Colectia de la Tate Britain se focuseaza pe obiectivul initial al galeriei Tate, acela de a detine lucrari de arta britanica din 1500 pana in prezent. Astfel, aici puteti admira picturi de John Constable, George Stubbs, J.M.M. Turner sau Francis Bacon.

tate britain 1 15 obiective turistice din Londratate britain 2 15 obiective turistice din Londratate britain 3 15 obiective turistice din Londra

14. Despre Wallace Collection v-am mai povestit atunci cand am scris despre 10 Palate si Case grandioase din Londra.
Superba Hertford House, ce gazduieste nepretuita colectie ce a apartinut familiei Wallace, se afla in apropiere de Oxford Street in centrul Londrei, si se poate vizita gratuit.

wallace collection 2 15 obiective turistice din Londra 1

wallace collection 2 15 obiective turistice din Londra

Printre atractiile principale din Wallace Colection se afla picturi de Titian, Rembrandt, Hals sau Velazquez, o colectie fabuloasa de arta franceza, obiecte medievale si Renascentiste, dar si arme si armuri europene si orientale.

15. Guidhall Art Gallery se afla in apropiere de Catedrala St. Paul si se poate vizita de asemenea gratuit.
Superba si mica galerie deschisa in 1886, contine picturi ce infatiseaza Londra asa cum era vazuta acesta in ochii artistilor din secolele XVII – XIX, dar si tablouri cu peisaje sau portrete din Marea Britanie.

guidhall 4 15 obiective turistice din Londraguidhall 3 15 obiective turistice din Londraguidhall 1 15 obiective turistice din Londracourtauld gallery 2 15 obiective turistice din Londra

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.