Muzeul Luvru – istorie, colectii, poze, informatii utile

0 Shares

Luvru a dominat centrul Parisului inca din sec. XII , din momentul in care a fost construit la ordinul lui Philippe-Auguste in anul 1190. Acesta pentru a apara capitala de amenintarea anglo-normanda a hotarat sa construiasca o fortareata in vestul orasului pe malul Senei, ce a devenit cunoscuta sub numele de Luvru.

Fortareata obscura din evul mediu s-a transformat treptat intr-o locuinta moderna a regelui Francois I, si mai tarziu in somptuosul palat al Regelui Soare, Ludovic al XIV-lea.

muzeul luvr iip1
De-a lungul timpului Luvru s-a aflat intr-o permanenta metamorfoza arhitecturala ce a continuat pana in sec XX.
La 10 august 1793, la aproape 4 ani de la Revolutia Franceza, frumosul palat a devenit muzeu. Intrarea era gratuita si artistii il puteau vizita oricand, insa restul publicului puteau admira colectiile muzeului Luvru doar sambata si duminica.

muzeul luvru iip2muzeul luvru iip3muzeul luvru iip4
Marea majoritatea a obiectelor, picturilor, sculpturilor proveneau din colectiile regale si aristocrate.
In prezent exista 3 aripi care se pot vizita la muzeul Luvru: aripa Richelieu, aripa Sully si aripa Denon. Principalele colectii ale muzeului Luvru sunt: Antichitati din Orientul Apropiat, Antichitati egiptene, Antichitati grecesti, etrusce, romane, Istoria Luvrului si Luvrul Medieval, Picturi, Sculpturi, Arte Decorative, Arta Islamica, Schite si Desene.

muzeul luvru iip5muzeul luvru iip6muzeul luvru iip7
Muzeul Luvru este deschis in fiecare zi, cu exceptia zilei de marti de la 9 la 18. Miercurea si vinerea are program prelungit pana la 21.45.
Pretul unui bilet de intrare la muzeul Luvru este de 12 euro sau puteti sa va cumparati un Museum Pass (cu care puteti vizita peste 60 de obiective turistice importante din Paris si din afara acestuia, printre care castelul Fontainebleau, palatul Versailles, muzeul Orsay, Arcul de Triumf, etc.) si atunci vizita la muzeul Luvru va fi gratuita.
Muzeul Luvru dipune si de un museum shop unde veti gasi carti, suveniruri, reproductii de tablouri celebre, etc. De asemenea exista cafenea, restaurant, bufet cu autoservire.
Cel mai usor se ajunge la muzeul Luvru cu metroul; coborati la statia Palais Royal-Musee du Louvre (liniile 1 si 7).
Muzeul Luvru a intrat in patrimoniul UNESCO in anul 1992 alaturi de alte monumente de pe malul Senei.

muzeul luvru iip8muzeul luvru iip9muzeul luvru iip10

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Tweet 20

3 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.