Muzeul Luxembourg din Paris
Initial gazduit in Palatul Luxembourg, care a fost construit in timpul Mariei de Medici intre 1615 si 1630, Muzeul Luxembourg a fost primul muzeul frantuzesc deschis publicului in anul 1750.
La acea vreme vizitatorii puteau admira in Muzeul Luxembourg doar 24 de picturi ale lui Rubens ce o infatisau pe Maria de Medici si in jur de 100 de picturi din colectia regala de: Leonardo da Vinci, Raphael, Veneronese, Titian, Poussin, van Dyck si Rembrandt.
Dupa ce aceste lucrari au fost mutate la Muzeul Luvru, Muzeul Luxembourg a fost desemnat in 1818 un “muzeu pentru artistii in viata”, cu alte cuvinte un muzeu pentru arta contemporana. David, Ingres si Delacroix, printre altii, au expus lucrarile lor aici.
In 1879 Senatul francez a hotarat construirea actualei cladiri in care se afla Muzeul Luxembourg, la una din iesirile din parcul Gradinile Luxembourg. Prima expozitie a artistilor impresionisti a avut loc in Muzeul Luxembourg si a cuprins lucrari de Pissarro, Manet, Cezanne, Sisley, Monet, Renoir. Colectia se afla acum in muzeul Orsay.
Muzeul Luxembourg a fost inchis dupa ce un muzeu national de arta moderna a fost construit in Palatul Tokyo in anul 1937, dar si-a redeschis portile publicului din nou in 1979.
Din anul 2000 Muzeul Luxembourg este unul din principalele locuri din Paris unde se tin expozitii temporare, permitand numerosilor vizitatori sa se bucure de capodoperele lui Botticelli, Raphael, Titan, Gauguin, Matisse, Modigliani. In prezent, intre 21 februarie 2013 si 21 iulie 2013, Muzeul Luxembourg gazduieste expozitia „Intre Razboi si Pace” ce cuprinde lucrari ale artistului Marc Chagall.
In functie de circumstante, Chagall revine in operele sale mereu la cateva teme, imbogatindu-le de fiecare data cu o dimensiune personala: orasul natal Vitebsk, traditiile evreiesti din copilarie, episoade din Biblie, inclusiv Rastignirea lui Hristos, viata de cuplu si de familie.
Incepand cu izbucnirea Primului Razboi Mondial, expozitia din Muzeul Luxembourg cauta sa ilustreze 4 perioade cheie in viata si opera lui Chagall:
1. Rusia in timpul Razboiului
2. Intre cele 2 Razboaie Mondiale
3. Exilul lui Chagall in S.U.A.
4. Anii de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial si intoarcearea lui Chagall in Franta
Dialectica dintre razboi si pace in mod clar subliniaza aspectele esentiale ale lucrarilor lui Chagall . Explorarea episoadelor decisive din viata pictorului din expozitia de la Muzeul Luxembourg, ne ajuta sa intelegem legatura dintre viziunea sa asupra conditiei umane si tehnicile sale precise, sensibile, care, la 30 de ani dupa moartea artistului sunt inca in mod surprinzator inovative.
foarte frumoasa expozitia Chagall!