Palatul Garnier – Opera din Paris

1 Shares

 opera din paris1Palatul Garnier este al treisprezecelea teatru ce adaposteste Opera din Paris de cand aceasta a fost fondata de Ludovic al XIV-lea in anul 1669. Palatul Garnier a fost construit la ordinul lui Napoleon al III-lea si a facut parte din marele proiect de reconstructie al Parisului realizat sub conducerea Baronului Haussmann. Constructia Palatului Garnier a fost efectuata cu ajutorul arhitectului Charles Garnier si a durat 15 ani, din 1860 pana in 1875.

opera din paris2opera din paris3palatul garnier opera din paris4Scara principala este una din cele mai frumoase trasaturi ale Palatului Garnier. Construita din marmura de diferite culori, aceasta scara dubla duce catre foaiere si diferite nivele ale salii de spectacol unde se tin operele lirice. Cele patru sectiuni ale tavanului pictat infatiseaza diferite alegorii ale muzicii.
Foaierele vaste si bogat decorate ale Palatului Garnier confera publicului locuri unde se poate plimba in timpul pauzelor operelelor lirice. Arcada foaierului principal este acoperita cu mozaicuri incantatoare de culori sclipitoare aflate pe un fundal aurit.

palatul garnier opera din paris6palatul garnier opera din paris7palatul garnier opera din paris8palatul garnier opera din paris9Marele Foaier al Palatului Garnier a fost restaurant in anul 2004; initial acesta fusese construit de Charles Garnier sa semene cu coridorul unui castel. Oglinzile si geamurile accentueaza dimensiunile sale vaste. Tavanul deosebit pictat de Paul Baudry infatiseaza teme din istoria muzicii. Lira, elementul decorativ dominant, se regaseste pe capitelii, grilele de incalzire si pe manerele de la usi. Un bust al lui Charles Garnier realizat de sculptorul Carpeaux sta in mijlocul foaierului , langa una din ferestele de unde se poate privi bulevardul ce duce de la Palatul Garnier la Muzeul Luvru.

palatul garnier opera din paris10palatul garnier opera din paris11Sala de spectacol – Auditorium din Palatul Garnier are forma unei potcoave si contine 1900 scaune invelite in catifea rosie. Tavanul intens colorat , pictat de Marc Chagall in 1964, ilustreaza scene din opere lirice scrise de 14 compozitori precum Wagner, Berlioz, Debussy, Ravel, Ceaikovski, etc.

palatul garnier opera din paris15palatul garnier opera din paris16palatul garnier opera din paris17Opera din Paris aflata in Palatul Garnier se poate vizita cu/fara ghid (tururile cu ghid in engleza sunt doar in zilele de miercuri, sambata si duminica la 11.30 si 14.30), pretul unui bilet fiind de 9 euro (mai 2013). Cel mai usor se ajunge cu metroul, statia Opera (liniile 3, 7 si 8). La iesirea din Palatul Garnier se afla un shop de unde puteti achizitiona CD-uri sau DVD-uri cu operele lirice ale unor compozitori celebri, carti despre viata acestora, dar si suveniruri deosebite.

palatul garnier opera din paris12palatul garnier opera din paris13palatul garnier opera din paris14

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.