Gradinile Luxembourg din Paris
Aflate chiar in centrul celui de-al saselea arondisment al Parisului, Gradinile Luxembourg acopera o suprafata de aproape 23 de hectare, atragand sute de mii de vizitatori pe an. Aceste gradini au apartinut initial Ducelui de Luxembourg, de aici si numele lor, insa in anul 1612 domeniul pe care se afla Gradinile Luxembourg a fost cumparat de Maria de Medici, regenta Frantei, mama lui Ludovic al XIII-lea. Aceasta fiind de origine italiana a dorit ca Gradinile Luxembourg sa semene cu Gradina Boboli din Florenta, asa ca initial acestea au fost proiectate precum gradinile italienesti. La jumatatea sec. al XIX-lea, insa parcul Gradinile Luxembourg a fost deschis publicului parizian si a fost reconfigurat astfel incat acum include gradini traditionale frantuzesti, dar si gradini in stil englezesc.
Gradinile Luxembourg sunt amenajate cu copaci si arbusti, straturi cu flori si fantani. O orangerie, construita in anul 1830, gazduieste peste 300 de vase mari continand palmieri, portocali, oleandrii si rodii. Gradina de fructe, o mostenire de la calugarii Carthusieni ai Parisului, contine 320 varietati de mere si 210 varietati de pere. Exista si o sera in Gradinile Luxembourg, deschisa publicului numai in anumite zile, ce gazduieste o colectie de orhidee tropicale. In centrul parcului Gradinile Luxembourg se afla un elesteu octogonal, cunoscut sub denumire de Grand Bassin. Aici copii pot inchiria barcute si se pot plimba pe acesta. Exista si alte atractii pentru copii precum: teatrul de marionete, plimbarea cu poneiul, caluseii, etc.
In jurul elesteului sunt alei si gazoane frumoase, distribuite in forma geometrica, dar si numeroase statui, inclusiv cea a Sfintei Genevieve, patroana Parisului , ce impodobesc parcul. Gradinile Luxembourg sunt de asemenea preferate de juctorii de tenis, sah si de cei care alearga. In Gradinile Luxembourg se afla si Palatul Luxembourg ce astazi este sediul Senatului Francez, dar si Muzeul Luxembourg ce gazduieste expozitii temporare.