Villa Romane del Casale un must see in Sicilia

15 Shares

Italia este un adevarat muzeu in aer liber, de aceea poate, are cele mai multe site-uri intrate in patrimoniul UNESCO pana in prezent (50).
Superba insula Sicilia ce apartine Italiei, cea mai mare insula din Marea Mediterana, are ea insasi 6 site-uri UNESCO. Unul dintre acestia este splendida Villa Romane del Casale intrata in patrimoniul universal in anul 1997, de aceea am sa va povestesc astazi despre ea la rubrica „Locuri de vizitat”.

Villa Romane del Casale 1

Villa Romana del Casale din Piazza Armerina (Provincia Enna, Sicilia) este considerata una din cele mai importante modele de rezidenta oficiala guvernamentala din perioada Imperiului Roman, datorita arhitecturii sale deosebite si a elementelor decorative exceptionale.
Expertii au stabilit ca aceasta dateaza din perioada 320 – 350 DC, si probabil a apartinut unui membru important al clasei senatoriale romane, un guvernator al Orasului Etern din acea perioada.
Superba vila a fost acoperita de o alunecare de teren in secolul XII, fiind apoi redescoperita partial de arheologi la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Abia in anii 1950-1960 excavatiile efectuate de Paolo Orsi si Giuseppe Curlela au facut posibila scoaterea in evidenta a importantei si luxului Villei Romana del Casale.
Acestia, in urma lucrarilor efectuate, au gasit 3.500 metri patrati de mozaicuri de podea, mozaicuri murale, capiteluri, coloane, statui si monezi.

Villa Romane del Casale 2

Mozaicurile de podea sunt cele mai importante elemente decorative din Villa Romana del Casale, deoarece majoritatea au fost gasite intacte in toate camerele, datorita lor putem admira iconografia tipica inceputului de secol IV, si totodata sunt cele mai mari si mai complexe mozaicuri romane din lume.
Printre subiectele reprezentate in mozaicurile de podea se afla scene mitologice, precum Hercules invingandu-i pe giganti, Orpheus dominand lumea animalelor, sau mitul lui Arion.
Alte mozaicuri infatiseaza scene de vanatoare, unele ce se refera la natura, precum cele 4 anotimpuri, sau la scene din viata aristocratiei romane din acea vreme, precum fetele imbracate in costume de baie ce fac sport, cunoscute si sub numele „fetele in bikini”.
Villa Romane del Casale 4Ruinele splendidei vile au fost impartite de experti in patru zone:

  •  intrarea monumentala ce are curtea in forma de potcoava
  • peristilul tetragonal construit in jurul unei alte curti si camerele din jurul sau
  •  o sala imensa cu 3 apse (trichora), precedata de un peristil oval aliniata cu cateva nise
  •  complexul de bai termale

Lucrarile de restaurare la mozaicuri si ziduri au inceput din anul 2006 si continua si in ziua de azi.
Villa Romana del Casale se poate vizita, si cei care ii trec pragul pot admira multe sectiuni ale sale: complexul spa, intrarea principala si arcul onorific, vestibului si curtea peristil, apartamentele servitorilor ce includ Piccola Caccia si Grande Caccia (locurile de contin mozaicurile cu scenele de vanatoare) si sala Palestrite.
De asemenea se pot vizita apartamentele din nord ce contin mozaicuri reprezentandu-i pe Ulise si Polyphems, si camera lui Amore si Psiche. Aparatementele din sud incanta vizitatorii cu mozaicuri despre mitul lui Arion si camerele lui Eros si Pan.
Villa Romane del Casale 3Triclinium (sufrageria romana), portico si Basilica pot fi si ele vizitate in Villa Romana del Casale.
Avand in vedere importanta istorica si splendoarea Villei Romana del Casele, recomand celor ce viziteaza Sicilia sa-si faca timp si pentru aceasta frumoasa marturie a maretiei Imperiului Roman.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.