Obiective turistice Toledo

11 Shares

Toledo, oraselul medieval aflat la doar 70 de kilometri de Madrid, este o destinatie spaniola de top pentru turistii din toata lumea. Farmecul acestui vechi oras, candva capitala Spaniei, il puteti descoperii strabatand pe jos stradutele inguste dispuse ca intr-un labirint, pline de muzee, sinagogi si moschei.

Cum ajungem in Toledo

Din Gara Puerta de Atocha din Madrid trebuie sa luati trenul de mare viteza AVE, si intr-o jumatate de ora ajungeti in frumoasa gara construita in stil Neo-Maur din Toledo (un bilet dus-intors costa in jur de 21 de euro). Din fata garii mergeti cu autobuzul 5 sau 6 pana in centrul istoric al orasului, in Piata de Zocodover.

obiective turistice toledo zoocover
In aceasta piata veti gasi un punct de informare turistica ce va ofera harti, si brosuri gratuite despre oras. Exista puncte de informare turistice si la gara, vis-a-vis de Puerta de Bisagra sau langa Catedrala.

Ce obiective turistice putem vedea in Toledo

Puerta de Bisagra – este poarta de acces in centrul istoric al Toledo-ului. Are forma unui mic castel cu intrarea sub forma de arc, flancata de doua turnuri. Fatada are un basorelief ce infatiseaza emblema orasului: un vultur cu doua capete si un scut imperial, realizat la comanda regelui Charles al V-lea.

 obiective turistice toledo puerta bisagra

Catedrala din Toledo – a fost construita in secolul XIII si este una din cele mai frumoase catedrale Gotice din Europa.
Fatada catedralei este impresionanta si are trei intrari sculptate intre anii 1418 si 1450. Poarta principala, numita Poarta Iertarii (Puerta del Perdon), infatiseaza un basorelief sculptat de Juan Aleman ce o reprezinta pe Fecioara Maria inmanandu-i o mantie Sfantului Ildefonso, sfantul ce ocroteste Toledo.

obiective turistice toledo catedrala

Interiorul catedralei contine in jur de 20 de capele si peste 750 de vitralii construite intre secolele XIV-XVI. De asemenea aici se afla lucrari de arta exceptionale realizate de artisti celebri: Goya, Raphael sau El Greco.

Manastirea San Juan de los Reyes – a fost construita in 1476 pentru a comemora Batalia de la Toro, cea care a inlesnit unificarea Spaniei sub un singur rege. Arhitectura sa flamboaiant Gotica a fost realizata de Juan Guas.

obiective turistice toledo san juan reyes 1obiective turistice toledo san juan reyes 2

Biserica este superb decorata, iar altarul este sculptat in piatra. Lanturile ce atarna pe fatada nastirii sunt catusele crestinilor eliberati din sclavie in razboiul cu maurii.

Sinagoga El Transito si Muzeul Evreiesc – muzeul adaposteste obiecte, monezi, inscriptii din Mesopotamia, dar si bijuterii, pietre funerare si artefacte evreiesti.

obiective turistice toledo muzeul evreiescobiective turistice toledo sinagoga del transito

Muzeul Santa Cruz – cladirea ce adaposteste muzeul a fost construita in secolul XVI si initial gazduia un spital. Aceasta a fost restaurata in 1958 si astazi putem admira lucrari de arta religioasa din Evul Mediu pana in prezent, tapiterii si artefacte gasite in urma excavatiilor arheologice. De asemenea muzeul contine picturi, sculpturi, arme, sarcofage, si alte obiecte interesante.

obiective turistice toledo m santa cruz 1obiective turistice toledo m santa cruz 2
Curtea interioara impresioneza turistii prin pajistea frumos aranjata si prin arborii de portocal.

obiective turistice toledo m santa cruz 3

Spitalul Tavera – se afla in afara centrului istoric al orasului, vis-avis de spledida Puerta Bisagra. A fost construit in secolul XVI in stil Renascentist, avand doua scopuri: ca si spital pentru “cei bolnavi de diferite afectiuni”, dar ca si panteon pentru fondatorul sau, Cardinalul Juan Pardo Tavera. In 1940 cladirea a fost refacuta de Ducesa de Lerma pentru a expune lucrari de arta. In prezent muzeul recreaza atmosfera unui palat din secolele XVI-XVII, aici fiind expuse mobila si tapiterii flamande din aceasta perioada, dar si o impresionanta colectie de lucrari de arta realizate de El Greco, Luca Giordano, Zurbaran, sau Sanchez Coello. Tot in Spitalul Tavera se poate vizita si “Farmacia” – singura camera din complexul spitalicesc ce si-a pastrat structura originala. Aici se afla o colectie impresionanta de obiecte folosite in farmacia spitalului, precum: recipiente din ceramica lucioasa, mojare, spatule, instrumente de cantarit si masurat.

obiective turistice toledo spital tavera 2obiective turistice toledo spital tavera 1

Alcazar – este cea mai veche si cea mai impunatoare cladire din Toledo, construita pe culmea unui deal ce domina orasul. A fost fortareata si palat, iar astazi gazduieste un interesant Muzeu de Arme.

obiective turistice toledo alcazar

Daca v-ati plictisit de muzee, sinagogi si catedrale, puteti sa va opriti cateva clipe pentru a admira frumosul rau Tajo ce strabate orasul.

obiective turistice toledo raul tajo 1obiective turistice toledo raul tajo 2

De asemenea “vizita” la magazinele cu suveniruri interesante ce impanzesc orasul e obligatorie !

obiective turistice toledo suveniruriobiective turistice toledo suvenirurii

Toledo a intrat in patrimoniul UNESCO din 1986 datorita culturii, istoriei sale, si faptului ca aici religiile crestina, evreiasca si musulmana co-exista de cateva secole.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.