Basilica Santa Croce din Florenta

3 Shares

Basilica Santa Croce din Florenta este una din cele mai vechi biserici franciscane, iar in ceea ce priveste marimea este una din cele mai impozante.

 Construita in 1294 si proiectata de marele architect Arnolfo di Cambio, biserica a traversat  sapte secole de istorie, timp  in care patrimoniul sau si-a imbogatit averea  prin contributii facute de familii aristocrate, in felul acesta devenind una dintre cele mai vizitate si iubite locuri din Florenta.

basilica santa croce florenta 1

Tot ce se afla in biserica are o calitate exceptionala : fresce executate Giotto, Maso di banco, Giovanni da Milano, Agnolo Gaddi; cruci si polipticuri impresionante, vitralii stralucitoare din sec.XIV, arhitectura renascentista creata de Michellozo si Brunelleschi , morminte, altare si amvoane sculptate din sec. XV  , opere realizate de mari maestrii florentini precum Donatello, Antonio si Bernardo Rossellino, Benedetto da Maiano.

basilica santa croce florenta 2basilica santa croce florenta 3

Mai tarziu, in a doua jumatate a secolului al XVI lea in Santa Croce s-au introdus principiile arhitecturale si iconografice inspirate din Contrareforma ( o perioada de reinitiere a Bisericii Romano-Catolice menita sa combata Reforma (miscare religioasa initiata de Martin Luther in sec. XVI pentru a reforma Biserica Romano-Catolica)), fapt ce a condus la cresterea numarului de altare cu picturi realizate de cei mai mari artisti toscani ai timpului.

O data cu constructia mormantului lui Michelangelo, Santa Croce si-a confirmat menirea de a  fi gazda pentru „urnele celor puternici” si a devenit  Pantheon al gloriei italiene. In sec. XIX a fost realizata fatada , turla mare si s-a ridicat statuia lui Dante Alighieri din piata  Santa Croce. Si piata Santa Croce reprezinta un nucleu  al vietii orasului, un simbol in istoria si designul urbanistic al Florentei, ce inca mai este locul unor evenimente publice si al unor reproduceri de scene istorice precum fotbalul in costume.

basilica santa croce florenta 4basilica santa croce florenta 5

Timp de secole Santa Croce si manastirea adiacenta au fost martorele evolutiei vietii religioase a comunitatii franciscane de la origini cand  devotamentul pentru Francisc de Assisi a favorizat dezvoltarea unui centru important de religie si studiu, si  pana in 1866 cand a  devenit proprietate publica .

Basilica Santa Croce este deschisa de luni pana sambata intre orele 9.30-17.30, iar duminica si cu ocazia sarbatorilor religioase de la 14 la 17.30. Pretul unui bilet de intrare este de 6 euro/persoana, insa daca va cumparati Firenze Card puteti vizita Basilica Santa Croce gratuit alaturi de multe alte obiective turistice Florenta .

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Tweet 20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.