Obiective turistice Florenta

29 Shares

Florenta este una dintre cele mai populare destinatii turistice din Italia ce ofera multe atractii pentru turisti. Minunatul un oras de pe raul Arno, aflat in centrul regiunii Toscana, s-a dezvoltat foarte mult in perioada Renasterii si are unele din cele mai bune muzee, catedrale si biserici splendide, strazi si poduri interesante, dar si piete cu cladiri elegante si magazine.

Lista obiective turistice Florenta

In minunatul oras – muzeu v-ar trebui minim 10 zile pentru a putea vedea cam tot ce are de oferit. Eu am stat 4 zile si am reusit sa vizitez urmatoarele obiective turistice din Florenta:

Basilica Santa Croce – este una din cele mai vechi biserici franciscane, iar in ceea ce priveste marimea este una din cele mai impozante. Construita in 1294 si proiectata de marele architect Arnolfo di Cambio, biserica a traversat sapte secole de istorie, timp in care patrimoniul sau si-a imbogatit averea prin contributii facute de familii aristocrate, in felul acesta devenind una dintre cele mai vizitate si iubite locuri din Florenta.

basilica santa croce florenta 1

Palatul Pitti – Vastul palat-muzeu Pitti situat in cartierului Oltrarno din Florenta, a fost construit pentru bancherul florentin Luca Pitti si se presupune ca a fost proiectat de Filippo Brunelleschi. A durat aproape patru sute de ani pentru a capata infatisarea actuala, facandu-se multe modificari si adaugari la cladirea initiala, care a fost construita pe doua nivele, dar istoria sa lunga ca palat al dinastiilor conducatoare din Florenta incepe cu achizitia acestuia de catre Cosimo I, ulterior Mare Duce de Toscana, la mijlocul sec. al XVI-lea.

obiective turistice florenta pitti

Gradina Boboli – cea mai pitoreasca gradina a Italiei, se intinde pe dealul din spatele palatului Pitti din Florenta ( fosta resedinta principala a familiei Medici – familia conducatoare a Toscanei sec. In XVI).

gradina boboli din florenta 1

Muzeul Bargello – are o colectie deosebita de sculpturi si lucrari de arta.  Din 1865 cladirea, ce a fost initial sediul Consiliului de Justitie, este gazda muzeului Bargello si adaposteste multe sculpturi din perioada Renasterii, inclusiv capodopere de Donatello, Luca della Robbia, Verrocchio, Michelangelo si Cellini. Muzeul Bargello a fost ulterior imbogatiti cu splendide colectii de lucrari din bronz, majolica, ceara, email, fildes, chihlimbar. De asemenea aici putem admira mobila si textile din colectia Medici , precum si din donatii private. Muzeul Bargello este deschis zilnic intre orele 8.15 si 17. Pretul unui bilet de intrare este de 4 euro/persoana, insa daca va cumparati Firenze Card (valabil numai in varianta 72 ore) – ce costa 72 euro, puteti vizita gratuit Muzeul Bargello alaturi de alte 59 de obiective turistice din Florenta. De asemenea pe perioada celor 72 de ore beneficiati si de transport gratuit pe mijloacele de transport in comun (autobuze si tramvaie) din Florenta.

obiective turistice florenta m bargello 1obiective turistice florenta m bargello 2

Baptisteriu San Giovanni – Baptisteriu este una din cele mai importante cladiri religioase din Florenta, dedicate patronului acesteia, Ioan Botezatorul. Inaltata pe fundatia unei cladiri romane, este un exemplu caracteristic stilului Romanesc din zona Toscanei, ce dateaza, conform unor autoritati locale, din secolul XI. Are forma octogonala, iar la exterior este acoperita cu marmura alba si verde. Domul baptiseriului este acoperit in intregime cu mozaicuri ce infatiseaza scene din Geneza, din viata Patriarhului Joseph , a lui Hristos, a Sfantului Ioan Botezatorul si scene din Judecata de Apoi.
Cele mai interesante si cunoscute insa, sunt usile din bronz ale Baptiseriului denumite „Portile Paradisului”. Baptisteriu se poate vizita de luni pana vineri intre orele 12 si 19. Pretul de intrare este de 4 euro, insa daca va cumparati Firenze Card puteti vizita baptisteriu gratuit.

obiective turistice florenta baptisteriu 1obiective turistice florenta baptisteriu 2

Casa Buonarotti – Casa muzeu Buonarotti este un loc de celebrare a geniului lui Michelangelo. Construita si decorata in stil Baroc casa a apartinut lui Michelangelo insa acesta nu a locuit niciodata in ea. In prezent casa a devenit muzeu si gazduieste sculpturi si desene realizate in tineretea marelui maestru. Casa Buonarotti este deschisa intre orele 10 si 17 (martea muzeul este inchis), iar pretul de intrare este de 6.5 euro/persoana, insa daca va cumparati Firenze Card puteti vizita muzeul gratuit.

obiective turistice florenta casa buonarotti 1obiective turistice florenta casa buonarotti 2

Muzeul National de Arheologie – este unul din cele mai interesante obiective turistice din Florenta. A fost inaugurat in anul 1870 de Victor Emanuel al II-lea si cuprinde numeroase colectii de artefacte (vase, statui, ceramica, amulete, papirusuri) ce au apartinut in principal familiilor Medici si Lorraine, dar exponatele provin si din alte surse . Colectiile principale ale muzeului sunt : colectia etrusca, colectia romana, colectia greceasca, colectia egipteana (cea mai mare din Italia). Muzeul este deschis marti, miercuri, joi si vineri intre orele 8.30 si 19, iar in restul saptamanii intre orele 8.30 si 14. Pretul unui bilet de intrare este de 4 euro/persoana, insa daca va cumparati Firenze Card puteti vizita muzeul gratuit.

obiective turistice florenta m arheologie 1obiective turistice florenta m arheologie 2

Palazzo Vecchio – a fost construit la sfasitul secolului XIII pentru a servi drept primarie a orasului. Initial se numea Palazzo del Popolo. Interiorul actual al Palazzo Vecchio a fost redecorat in timpul domniei lui Cosimo I de catre arhitectul Giorgio Vasari. Majoritatea frescelor din palat sunt realizate de acesta. Cea mai impresionanta sala din Palazzo vecchio este Salone dei Cinquecento aflat la etajul intai al cladirii. Aici se intalneau conducatorii Florentei pentru a lua decizii importante. O alta sala interesanta a palatului este Sala dei Gigli aflata la etajul al doilea din Palazzo Vecchio. Peretii acesteia sunt decorati cu ghiocei din aur si fresce reprezentand conducatori romani. Palazzo Vecchio este deschis zilnic intre 9 si 19 (exceptie joi de la 9 la 14), iar pretul de intrare este de 10 euro, insa daca va cumparati Firenze Card puteti vizita muzeul gratuit.

obiective turistice florenta p vecchio 1obiective turistice florenta p vecchio 2obiective turistice florenta p vecchio 3

Ponte Vecchio – este cel mai celebru si cel mai vechi pod al Florentei aflat peste raul Arno. Pe acesta se afla case construite. Coridorul Vasari, ce se afla deasupra caselor, leaga Galeria Uffizi de Palatul Pitti. Ponte Vecchio, pe care pot trece numai pietoni, este mereu plin de turisti , muzicieni, portretisti si alti animatori ce intretin o atmosfera vibranta. Pe vremuri casele ce se aflau pe pod gazduiau atelierele unor diversi mestesugari (tabacari, macelari, etc.), insa din 1593 ducele Ferdinand I a decis ca in aceste case sa isi desfasoare activitatea numai bijutierii, deoarece mestesugarii faceau prea multa mizerie si locul era plin de mirosuri urate. Astazi, in acele case se afla diverse magazine ce vand bijuterii de la cele mai moderne giuvaere la antichitati costisitoare.

obiective turistice florenta ponte vecchio 1obiective turistice florenta ponte vecchio 2

Catedrala Santa Maria dei Fiori – a fost construita pe locul vechii biserici Santa Reparata la sfarsitul secolului XIII . Noua catedrala simboliza cresterea importantei Florentei in timpul Renasterii. Celebrul dom al catedralei a fost construit de arhitectul Filippo Brunelleschi. Acoperirea fatadei exterioare a basilicii cu frumoasa marmura alb-verde-roz pe care o putem admira astazi, a fost realizata mai tarziu intre 1871 si 1877 in stil neo-gotic. Interiorul catedralei nu este la fel de colorat ca exteriorul, insa aici ne atrag atentia frescele realizate de Giorgio Vasari si Frederico Zuccari ce ilustreaza scene din Judecata de Apoi. Domul catedralei era cel mai mare dom la momentul in care a fost construit in 1436, si inca domina orasul. Catedrala se poate vizita zilnic intre orele 10-17, iar intrarea este gratuita.

obiective turistice florenta sm fiori 1obiective turistice florenta sm fiori 2

Basilica Santa Maria Novella – se afla in apropierea Garii din Florenta si din punct de vedere arhitectural este una din cele mai importante biserici construite in stil gotic din Toscana. Interiorul basilicii este vast si printre cele mai interesante lucrari de arta intalnim: multe fresce – cea mai cunoscuta fiind Trinita pictata de Masaccio , capele ce au apartinut diverselor famiili bogate din Florenta (Strozzi, Tornabuonni), un crucrifix realizat de Giotto in secolul XIII si un crucifix realizat de Brunelleschi la inceputul secolului XV. Basilica Santa Maria Novella se poate vizita zilnic intre orele 9 si 17.30, sambata 9 – 17, iar duminica si in alte sarbatori religioase intre orele 13 si 17. Pretul unui bilet de intrare este de 3.5 euro, insa daca va cumparati Firenze Card puteti vizita basilica gratuit.

obiective turistice florenta sm novella

Galeria Uffizi – gazduieste cea mai mare colectie de arta renascentista din lume, ce provine in special din colectia familiei Medici din secolele XVI – XVII. Francesco I de Medici a fost cel ce a avut ideea ca etajul I al cladirii Uffizi sa expuna colectiile de arta ale familiei sale, creind astfel cea mai veche galerie de arta din lume. Succesorii sai au largit colectia pana in 1737 cand Anna Maria Luisa de Medici , ultimul urmas la familei Medici, a decis sa doneze lucrarile de arta cetatenilor orasului Florenta. Cei mai importanti artisti toscani prezenti aici cu lucrarile lor sunt: Gioto, Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, dar  intalnim si alti maestri precum: Raphael, Caravaggio, Rubens, van Dick sau Rembrandt. Muzeul detine de asemenea o colectie impresionanta de sculpturi romane si picturi gotice cu influente bizantine din secolele XIII – XIV. Galeria Uffizi este deschisa de marti pana duminica intre orele 8.15 si 18.50 (lunea este inchis), iar pretul de intrare este de 6.5 euro, insa daca va cumparati Firenze Card puteti vizita Galeria Uffizi gratuit.

Dinastia Medici a condus Florenta cu intreruperi, timp de peste 300 de ani pana la mijlocul secolului XVIII. Acesteia i se datoreaza un alt obiectiv turistic din Florenta: superba Capela Medici. Ea a fost creata de Michelangelo in anii 1520.
Cupola este o minituara a celei pe care o putem vedea in Panteonul din Roma. Michelangelo a descris-o ca fiind o structura angelica. A fost comandata de Cardinalul Giuliano de Medici pentru a servi ca mausoleu pentru familia acestuia. Controland luminia si folosind culori stinse pentru a evidentia statuile, Michelangelo a definit stilul acestui sumbru lacas al mortii. Centrul de interes sunt cele 2 monumente ale lui Giuliano si Lorenzo Medici, denumite si “Sagrestia Nuova”.

obiective turistice florenta capela mediciCand a lucrat la ele artistul insusi avea o dilema periculoasa: Florenta era prinsa intr-o lupta de putere – republicanii din oras se rasculasera impotriva tiraniei familiei Medici. Michelangelo era si el un sustinator al republicii contra printilor de Medici. De fapt, lupta impotriva familie pentru care lucra. In cazul in care ar fi castigat ei, se temea ca acestia ar putea sa-l ucida. Iubirea pentru arta trebuie sa fi invins pentru ca Michelangelo a reusit sa finalizeze aceasta capodopera fara a avea de suferit de pe urma familiei Medici.

Capela Medici este parte a Basilicii San Lorenzo din Florenta, si se afla in Piazza Madonna degli Aldobrandini nr. 6; se poate vizita zilnic intre orele 8. 15 – 12.30.

Vila Medici de la Petraia – este una din cele mai frumoase vile ce a apartinut familiei Medici, atat din punct de vedere al pozitie sale in peisajul toscan, dar si din punct de vedere al decorarii acesteia, precum si a gradinii ce o inconjoara. Vila de la Petreia se afla la in afara Florentei si este o vila tipic toscana, unde marea familie Medici se retragea in afara orasului. Curtea interioara a vilei este decorata cu fresce de Volterrano si Cosimo Daddi. Interiorul vilei cuprinde camere de diferite dimensiuni, mobilate in functie de specificul camerei : camera de muzica detine un piano harmonium, sufrageria rosie este decorata cu tapiterii flamande din secolul XVII, sala de jocuri contine masa de biliard, etc. Asa ca daca va aflati in Florenta va recomand sa ajungeti si la aceasta frumoasa vila din Petraia. Se poate ajunge cu autobuzul 2 sau 28 luat din fata Garii din Florenta pana la statia „Sestese 03”. Vila se poate vizita zilnic intre orele 8.15 -17.30 numai cu ghid, iar intrarea este gratuita.

obiective turistice florenta petraia

Gradina Vilei Medici din Castello – la doar 10 minute de mers pe jos de vila Medici de la Petraia, se afla gradina vilei Medici din Castello. Aceasta a fost printre primele vile din afara Florentei detinute de familia Medici, ce dateaza din 1477. Vila nu este deschisa publicului, insa vizitatorii se pot bucura de splendida sa gradina, cu minunatii ei portocali si alte plante rare. De asemenea in gradina putem admira statui antice si renascentiste, precum si fascinanta „Grota” cu animale sculptate in diverse tipuri de piatra si marmura, ce initial formau o fantana cu jeturi de apa. Se poate vizita zilnic intre orele 8.15-17.30, iar intrarea este gratuita.

obiective turistice florenta gradina castello

Concluzionand, puteti admira multe obiective turistice din Florenta pe parcursul a numai 4 zile, iar procurandu-va Firenze Card puteti vizita majoritatea acestora gratuit.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Tweet 20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.