Biserici renumite in Venetia

2 Shares

In Venetia exista peste 250 de biserici ce nu sunt doar simple lacasuri de cult, vizitarea lor echivaland cu o calatorie prin secole de arta. Tezaurul bogat al acestora compus din picturi, sculpturi, mozaicuri, fresce, stucco-uri, monumente funerare luxoase si relicve de o valoare remarcabila, alcatuiesc impreuna o mostenire culturala si artistica deosebita.
Mai jos va propun cateva biserici renumite din Venetia pe care ar trebui sa le vizitati daca ajungeti in frumoasa „La Serenissima”.

Basilica San Marco – un giuvaier realizat dintr-un tezaur impresionant si mozaicuri luxuriante

Basilica San Marco, un lacas de cult si un monument unic prin istoria sa si prin maretia fatadei si a interiorului somptuos, este fara indoiala principalul simbol al Venetiei, atragand milioane de vizitatori din intreaga lume.
Mozaicurile bizantine ce ilustreaza viata Sfantului Marcu si scene din Noul si Vechiul Testament, alcatuiesc aceasta frumoasa biserica ce initial a fost construita in anul 832 pentru a adaposti moastele Sfantului Marcu aduse de venetieni din Alexandria in 828. Basilica a ars in 976 datorita focului izbucnit in Palatul Dogilor, in timpul unor revolte impotriva dogelui Candiano al IV-lea, care terorizase orasul. La reconstrutia ei s-a lucrat mai bine de 30 de ani intre 1063 si 1094;
Timp de aproape 1000 de ani basilica a servit drept Capela a Dogilor venetieni, iar din 1807 a devenit catedrala Venetiei.

biserici renumite in venetia san marco 1biserici renumite in venetia san marco 2biserici renumite in venetia san marco 3
In timpul celei de a patra Cruciade numita si “Cruciada venetienilor”, Venetia nu doar a castigat teritorii bizantine, ci a si jefuit aceste teritorii, multe dintre bogatiile lor regasindu-se in basilica San Marco.
Catedrala a fost de asemenea un punct de referinta pentru marinarii si comerciantii ce se aflau in trecere prin Venetia , ei au imbogatit basilica cu daruri pretioase, marmura si lucrari valoroase de arta, toti cu dorinta de a contribui la mentinerea bogatiei si importantei acestui frumos monument ce reprezinta o dovada de neconstestat a maretiei Venetiei. In impresionanta colectie ce alcatuieste tezaurul Basilicii San Marco se numara: cupe si pocale bizantine, lampi de cristal, vase din email si aur, obiecte filigranate, icoane cu Sfantul marcu si un relicvariu realizat din alabastru.

Biserica San Giovani e Paolo – monumente funerare impresionante

Biserica San Giovani e Paolo a fost intemeiata in anul 1430 de episcopul Antonio Corrario. Este construita in stil gotic venetian si reprezinta un adevarat Pantheon al Venetiei deoarece aici sunt inmormantati 25 de dogi, comandanti militari, cativa artisti si alti oameni importanti ce au trait in Venetia.

biserici renumite in venetia san giovani e paolo 3biserici renumite in venetia san giovani e paolo 1biserici renumite in venetia san giovani e paolo 2
Interiorul este maiestuos, iar dimensiunile sunt impresionanate 96 metri lungime x 40 metri latime. La intrare se afla monumentul funerar al Dogelui Mocenigo. Peretii si tavanele sunt decorate cu picturi realizate de mari artisti italieni: Tintoretto, Veronese, Tizian, Bellini, Lotto, etc. Tot aici sunt inmormantate si numeroase familii nobile italiene: Loredan , Morosini, Vendramin, Cavalli, Venier, Contarini, etc.

Chiesa San Zaccaria – contopire de stiluri arhitecturale

Numita dupa tatal lui Ioan Botezatorul, biserica San Zaccaria se afla intr-o piata linistita la est de Basilica San Marco . Se presupune ca basilica contine corpul neinsufletit al Sfantului Zaharia.
Din biserica initiala care a fost construita tot pe acest loc in sec. IX, mai exista o cripta in care sunt inmormantati 8 dogi din acea perioada. Ea a fost intemeiata de dogele Giustiniano Particiaco.
Aceasta a fost inlocuita de o biserica in stil Romanesque in sec XII, care la randul ei a fost substituita de o biserica in stil Gotic construita in sec. XIV.

biserici renumite in venetia san zaccaria 1biserici renumite in venetia san zaccaria 2biserici renumite in venetia san zaccaria 3
In cele din urma, actuala biserica San Zaccaria pe care o putem vedea azi in Venetia a fost construita intre 1444 si 1515 si a fost conceputa de arhitectii Antonio Gambello si Mauro Codussi. Basilica este considerata o importanta opera a Renasterii venetiene.
In interior sunt vitralii in stil gotic si foarte multe lucrari de arta executate de artisti precum: Tintoretto, Bellini, Tiepolo, van Dyck. Cea mai celebra pictura din biserica ii apartine lui Bellini „Madonna cu copilul si sfintii” (1505).

Basilica San Giorgio – arhitectura din Roma Antica

Basilica San Giorgio Maggiore se afla pe o insula cu acelasi nume si face parte dintr-un complex monumental construit de arhitectul Andrea Palladio. Cladirea impozanta reflecta arhitectura din Roma Antica realizata in stilul lui Palladio, iar interiorul acesteia este ornat cu fresce de Tintoretto, Jacopo Palma Giovane, Sebastiano Ricci, etc., cele mai importante lucrari fiind: „Cina cea de taina” de Tintoretto si „Adunarea de la Manna”, dar si lucrarea lui Carpaccio: „Sfantul Gheorghe ucigand balaurul”.

Atractii turistice in Venetia basilica san giorgio

biserici renumite in venetia san giorgio 1biserici renumite in venetia san giorgio 2
Clopotnita Bisericii San Giorgio refacuta in 1790, dupa prabusirea celei originale in 1774, a fost mereu in competitie cu clopotnita Bisericii San Marco pentru cea mai extraordinara priveliste pe care o ofera. Desi clopotnita din San Marco este mai inalta cu 20 de metri, multi prefera privelistea din San Giorgio deoarece ofera o imagine mai cuprinzatoare a Venetiei.

Basilica Santa Maria della Salute – un subiect indragit de pictori din toate timpurile

Basilica Santa Maria della Salute, pictata de generatii de artisti de-a lungul timpului (Canaletto, Guardi, Turner, Marieschi, Sickert), a fost construita de arhitectul Baldassarre Longhena la ordinul Senatului venetian in onoarea Fecioarei Maria. Aceasta ajutase Venetia sa scape de epidemia de ciuma ce se raspandise in laguna la jumatatea sec. al XVII-lea, ce cauzase peste 80.000 de victime in oras.
Basilica are o forma octogonala si sta pe o platforma de 100.000 de piloni de lemn. Este construita din piatra de Istria si dintr-o marmura speciala denumita marmorino. Desi are un design clasic, putem admira in interior numeroase elemente bizantine. Altarul este in stil baroc, iar statueta expusa in fata altarului ilustreaza “Imparateasa Cerului care inlatura ciuma”.

biserici renumite in venetia santa maria della salute 1biserici renumite in venetia santa maria della salute 2
In basilica intalnim si “Nunta din Cana” de Tintoretto, precum si numeroase lucrari de Tizian inclusiv pe splendidul tavan reprezentandu-i pe David si Goliat. Din pacate insa, unele dintre capodoperele de aici se afla in spatele altarului, neputand fi admirate de vizitatori.
Chiesa San Rocco – biserica protectorului Venetiei

Sfantul Rocco s-a nascut in Montpellier in 1295 intr-o familie de nobili si dupa ce a studiat medicina o scurta perioada de timp a plecat in Italia pentru a ajuta oamenii ce fusesera afectati de ciuma in Roma, Rimini, Forli sau Piacenza, unde s-a imbolnavit si el. Acesta s-a insanatosit miraculos cu ajutorul unui caine ce i-a adus paine in padure.
S-a intors in Montpellier dar nu a mai fost recunoscut de familia sa, si a murit in inchisoare la varsta de 32 de ani.
Pentru faptele si bunatatea sa, si-a castigat veneratia in Franta si a fost denumit protector impotriva ciumei care se dezlantuise in Europa.
Idolatrizarea acestuia s-a simtit si in Venetia unde au fost adus ramasitele sale pamantesti in 1485, iar din 1520 acestea se afla in Chiesa San Rocco. Din 1576 San Rocco a devenit unul din sfintii protectori ai Venetiei, iar biserica sa devenise un loc de pelerinaj pentru doge, nobili si multimea de credinciosi.

biserici renumite in venetia san rocco 1biserici renumite in venetia san rocco 2
Biserica San Rocco a fost construita intre 1489 si 1508 sub supravegherea arhitectului Bartolomeo Bon. Din cladirea originala au mai ramas in prezent absida si usa de la intrare, restul a fost reconstruit in 1725 de arhitectul Giovanni Scalfarotto.
Interiorul bisericii are numeroase picturi de Tintoretto, Schiavone sau Fumiani, iar in altar se gaseste urna cu ramasitele Sfantului Rocco.

Daca ati vizitat si alte biserici in Venetia ce v-au impresionat, povestiti despre acestea intr-un comentariu, mai jos.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.