5 obiective turistice de vazut gratis in Viena
Frumosul oras imperial are multe atractii pentru turisti, insa cel mai adesea costul unui bilet de intrare la acestea depaseste 8 euro. De aceea mi-a fost greu sa gasesc mai mult de 5 obiective turistice de vazut gratis in Viena. Iata care sunt acestea:
1. Primaria din Viena
Cladirea grandioasa a Primariei din Viena aflata pe Ringstrasse a fost construita intre 1872 si 1883 conform planurilor lui Friedrich Schmidt. Aceasta are 152 metri latime, 127 metri lungime, si acopera o suprafata de 19.592 mp.
Fatata sa reprezinta un exemplu splendid al arhitecturii neo – Gotice, dar are si influente renascentiste. Parterul Primariei este insa construit in stil Baroc, deci ar fi gresit sa clasificam intreaga arhitectura a acestei cladiri doar strict in stil neo- Gotic.
Ce putem vizita in Primaria din Viena
Curtea interioara a Primariei din Viena, denumita Arkadenhof, are o suprafata de 2.804 mp si este una din cele mai mari curtii interioare din Europa. Datorita decorului fascinant aici se tin adesea diverse evenimente, iar acoperisul pliant protejeaza vizitatorii impotriva vantului si a ploii.
De aici putem admira turla Primariei pe care se afla un statuia unui cavaler medieval numit Rathausmann ce a fost modelata dupa armura imparatului Maximilian I. Realizat din copeici topite, are o inaltime de 5.4 metri si cantareste 650 kg. O sfera cu greutatea de aproximativ 800 kg actioneaza ca o contragreutate pentru a-l mentine in echilibru si pentru a-l apara in cazul unor furtuni.
In 1985 un atelier din Viena a reprodus o copie exacta a Rathausmann. Ea se afla expusa in Rathauspark, parcul aflat in fata Primariei prin care va puteti plimba dupa ce o vizitati pe aceasta. Parcul fost amplasat in 1872 pe locul unui fost teren al armatei din imperiul austro-ungar.
Cele 2 scari grandioase aflate in aripa de est si in aripa de vest a cladirii, cu deschidere spatioasa, sunt luminate de ferestre ce contin motive decorative colorate.
Holul de Festivitati, la vremea cand a fost construit la sfarsitul secolului XIX, era cel mai mare hol din intreaga tara, avand 71 metri lungime, 20 metri latime si 18.5 metri inaltime. Era folosit in special pentru evenimente importante precum: baluri, concerte, expozitii, etc. In centrul holului de festivitati se afla doua nise ale orchestrei ce concerta aici, iar acestea au colturile decorate cu portretele in relief a 4 mari compozitori: Mozart, Haydn, Gluck si Schubert. Lumina este asigurata de 16 candelabre, iar parchetul este facut dintr-un lemn de stejar special. Tot in holul de festivitati se afla si 10 statui reprezentand personaje istorice importante asezate in coloane boltite.
Deoarece Viena nu este numai capitala Austriei ci si una din provinciile federale cu drepturi depline, cei 100 de membri ai sai se intalnesc in Camera Consiliului si sunt alesi odata la cinci ani.
Cel mai frapant element al Camerii Consiliului este un candelabru imens ce are un diametru de 5 metri si o greutate totala de 3.200 de kg. Pe peretii camerei Consiliului se afla o serie de fresce ce ilustreaza evenimente din istoria Austriei si a Vienei, precum: ducele Rudolf al IV-lea punand piatra de temelie a catedralei Sf. Stefan si intemeirea Universitatii din Viena, imparateasa Maria-Tereza inconjurata de importanti oamnei politici, oameni de cultura sau de stiinta ( imparatul Joseph al II-lea, Mozart, van Swieten sau Haydn).
Cele doua Wappensale (holurile emblemelor ) au fost gazduite pana in 1959 in Muzeul orasului Viena. Cel mai mic hol (“Kleiner Wappensaal”) are dispuse pe pereti emblema celor 9 provincii federale si emblema Republici Austria.
Holul cel mare (“grosser Wappensaal”) este decorat cu emblemele capitalelor cele 9 provincii. Ambele holuri impresioneaza prin tavanele bogat ornamentate, candelabrele masive de cristal si prin tapiteriile fine consectionate din damasc.
Camera Senatului este una din cele mai impresionante sali ale Primariei din Viena si serveste drept camera pentru sedintele Senatului orasului. Cel mai mult ne atrage atentia semineul din majolica aflat pe peretele din fata intrarii, un dar din partea Breslei Sobelor si Semineelor ce dateaza din anul 1885.
Peretii sunt acoperiti cu tapet verde de matase, iar tavanul este bogat ornamentat cu mozaicuri. O alta caracteristica a acestei sali este galeria portretelor primarilor, ce a fost initiata in 1853 cu portretul lui Johann Kasper von Seiller.
Puteti vizita Primaria din Viena lunea, miercurea sau vinerea de la ora 13 (nu se tin tururi in zilele cand se intruneste Consiliul sau cu ocazia sarbatorilor legale). Tururile sunt cu ghid in limba germana, dar puteti inchiria un audioguide in limbile franceza, engleza, italiana si spaniola (va lasati ca si garantie cartea de identitate, iar la finalul turului cand inapoiati audioguid-ul veti primi inapoi actul de identitate). Vizitarea Primariei din Viena este gratuita.
2. Hundertwasser – Haus
Hundertwasser haus este o cladrire rezidentiala aflata pe strada Kegelgasse 36-38 din Viena. Ea a fost construita intre 1983-1985 sub indrumarea arhitectilor Friedensreich Hundertwasser si Peter Pelikan.
De atunci milioane de oameni au venit sa viziteze acesta cladire extravaganta aflata in centrul Vienei.
Fiecare apartament din aceasta cladire moderna este colorat diferit pe fatada exterioara, astfel incat fiecare rezident isi poate recunoaste cu usurinta casa din afara. Finisajele exterioare sunt realizate din ipsos si sunt incadrate de o linie gri inchis.
Cei care locuitesc in Hundertwasser Haus au dreptul sa-si decoreze fatada exterioara dupa bunul plac. Astfel cei peste 200 de copaci si arbusti ornamentali aflati pe balconale rezidentilor si pe terase fac din Hundertwasser Haus o oaza de verdeata in centrul orasului. Aceasta poate fi vazuta doar la exterior, deci este un obiectiv turistic gratuit. Ca sa ajungeti aici luati tramvaiul 1 si coborati la statia Hetzgasse.
3. Peterskirche
Renumita Peterskirche este una din cele mai frumoase biserici din capitala Austriei. Ea a fost ridicata pe locul unde s-a construit prima biserica din Viena pe vremea cand aceasta era un castru roman cunoscut sub numele de Vindobonum. Mai tarziu biserica a fost inlocuita printr-o constructie romana cu trei nave de catre Carol cel Mare in anul 792, insa abia la inceputul secolului XVIII a aparut aceasta capodopera a lui Lukas von Hildebrandt (1668 – 1745) ce poate fi admirata azi in centrul Vienei.
In interiorul bisericii, decorul baroc este elaborat, cu cateva accente delicate, in special galeriile acoperite cu sticla din partea de sus a peretilor, de ambele parti ale altarului si uimitorul tablou care reprezinta martiriul Sfantului Ioan Nepomuk.
Splendida cupola a fost pictata de J.M. Rottmayr, iar altarul si amvonul sunt opera lui Matthias Steinl. Ferestrele bogat impodobite contin pandantive cu cei patru evanghelisti si patru din parintii latini ai bisericii. Peterskirche contine si numeroase tablouri al Fecioarei Maria care impodobesc biserica, precum: “Neprihanita Zamislire”, “Maica Bunului Sfat”, sau “Incoronareea Preasfintei Fecioare Maria”.
Peterskirche se afla in Petersplatz si este deschisa publicului astfel: luni- vineri: 7 – 20, sambata, duminca si de sarbatorile legale : 9 -21. Intrarea este gratuita.
4. Muzeul orasului Viena
Muzeul orasului Viena se afla in Karlsplatz, vis-avis- de Musikverein, si are urmatoarele colectii permanente:
– Arheologie – aici se afla peste 150.000 de obiecte (din secolul VI I.C. pana in prezent) ce au fost descoperite in perioada de reconstructie a Vienei, care a inceput la sfarsitul secolului XIX.
– Istoria si viata orasului – colectia contine obiecte ce reflecta istoria culturala, politica, sociala si economica a Vienei incepand cu secolul XVI si pana in prezent. Aceasta contine atat obiecte cat si imagini ale tuturor aspectelor vietii vieneze incepand cu Evul Mediu tarziu. Astfel, aici putem admira expozitii de imbracaminte, ceasuri, arme.
– Colectii biografice – muzeul orasului Viena detine cateva mii de portrete ale unor personalitati din viata publica a Vienei (din politica, arta, muzica, teatru, stiinta si sport). Alaturi de portrete, fotografii si masti funerare, vietile unor personaliatti vieneze sunt amintite prin obiecte de imbracaminte, ustensile de lucru si alte obiecte folosite in viata de zi cu zi.
– Arta – Muzeul orasului Viena poseda o colectie de arta de o calitate remarcabila, ce impresioneza prin marime si diversitate. Fundatia acesteia a fost pusa in 1894 cand Printul Johann II von und zu Liechtenstein a facut cadou muzeului cateva picturi de calitate din perioada Biedermeier. De atunci muzeul a colectionat multe lucrari de arta: picturi, gravuri, sculpturi, arte aplicate, obiecte de arta ce au fost realizate din secolul XV pana in prezent.
– Dezvoltarea topographica si urbana – certifica prin acte schimbarile ce au avut loc in dimensiunile si forma orasului Viena din ultimii 500 de ani. Aici se gasesc lucrari grafice, harti, fotografii si modele ale orasului ce ofera o perspectiva asupra vietii acestuia.
Muzeul orasului Viena se afla in Karsplatz nr. 8 si se poate vizita de marti pana duminica intre orele 10 -18. Pretul unui bilet de intrare este de 8 euro/persoana, insa in prima duminica a fiecarei luni se poate vizita gratuit.
5. Muzeul Ceasului din Viena
O vizita la splendidul Muzeu al Ceasului din Viena va ofera o plimbare caleidoscopica, ce va poarta de-a lungul timpului prin istoria fascinanta a cronometriei.
Colectia rara de ceasuri din acest muzeu, care a fost inaugurat in 1917, a avut la baza doua colectii private: cea a profesorului de scoala gimnaziala si in acelasi timp primul director al muzeului, Rudolf Kaftan, si colectia deosebit de valoaroasa a scriitoarei Marie von Ebner-Eschenbach.
Muzeul Ceasului din Vena se afla pe strada Schulhof, nr. 2. Este deschis de marti pana duminica intre orele 10 – 18. Pretul unui bilet de intrare este de 6 euro/persoana, iar in prima duminica a fiercarei luni, intrarea in muzeu este gratuita.