Ce sa vizitezi intr-un city break la Viena

Viena este un oras mare in care chiar nu te plictisesti indiferent cat de pretentios ai fi. V-am povestit deja despre ce puteti vizita gratis in Viena si despre cele 10 muzee interesante din Viena , insa iata si cateva idei pentru un city break la Viena. Ca sa nu va plictisiti, va propun sa vizitati „din toate” cate ceva: cea mai veche gradina zoologica, un palat luxos celebru, sali de concerte faimoase, o biserica superba, un aquarium ce captiveaza indiferent de varsta, si un muzeu plin de comori ale celebrilor cavaleri teutoni.

Zoo Schonbrunn

Zoo Schonbrunn ce facea parte din resedinta imperiala de vara a Habsburgilor – Schonbrunn, este cea mai veche gradina zoologica din lume (1752) si vizitarea ei reprezinta o experienta de neuitat pentru turisti, indiferent de varsta.

zoo 1 city break la viena

Pe langa complexul istoric al fostei „menajerii” al imparatului Francis Stephen din Lorraine, vizitatorii vor descoperii ca Zoo Schonbrunn este cea mai frumoasa gradina zoologica unde cultura se intalneste cu natura.
Mai mult de 500 de specii de animale, multe din ele amenintate cu disparitia, si-au gasit aici caminul si sansa de a supravietui ca specie.

zoo 2 city break la viena
De la A precum antilope la Z precum zebre, o vizita la zoo Schonbrunn reprezinta un tur de-a lungul fiecarui continent in fascinanta lume a animalelor. Puteti vedea ursi panda, tigrii siberieni, urangutani, elefanti sau va puteti afunda in Amazon si puteti experimenta o padure tropicala ploioasa.

zoo 3 city break la viena
O vizita la zoo Schonbrunn ofera atat copiilor cat si adultilor o experienta placuta intr-un cadru inegalabil si intr-o observare interesanta a naturii si a conservarii speciilor.

Palatul Schonbrunn

Uriasa resedinta de vara a Habsburgilor, ridicata in 1696 dupa planurile lui Johann Bernhard Fischer von Erlach, este situata intre limitele orasului, la doar cateva statii de metrou spre vest de Karsplatz.
Gradinile vaste si elegant amenajate sunt deschise zilnic, iar vizitele palatului, cu ghid in mai multe limbi, se pot face de asemenea zilnic.

palatul schonbrunn 1 city break la viena
Intrarea cea mai impresionanta in palat si gradini este prin poarta principala. Vasta curte interioara principala este amenajata dupa un plan de o impecabila ordine si simetrie: partile stau fata in fata, fatadele se oglindesc una in cealalta si fiecare element stilistic il completeaza pe celalalt.
Aleile pornesc in diagonala, cea din dreapta spre gradina zoologica, cea din stanga spre un obelisc urcat pe o stanca si spre o frumoasa imitatie a unor ruine romane.

palatul schonbrunn 2 city break la viena
In interiorul palatului, maiestoasele saloane oficiale se ridica la inaltimea splendorii gradinilor. Din cele 1400 de incaperi, 40 sunt deschise pentru public, iar doua merita un interes aparte: Sala Oglinzilor in care Mozart, in varsta de sase ani, a dat o reprezentatie in fata imparatesei Maria Tereza in 1762 si Marea Galerie, unde Congresul de la Viena (1815) a celebrat printr-o noapte de dans prabusirea imperiului napolonian. In timp ce vizitati palatul puteti arunca o privire si pe fereastra si veti fi rasplatiti cu o imagine fantastica gradinilor cu garduri vii si fantani.

Opera din Viena

Faimoasa Staatsoper de pe Ringstrasse, este un punct central al vietii vienezilor si unul dintre simbolurile principale ale renasterii orasului dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Cladirea operei a fost prima terminata in cadrul proiectului Ringstrasse in 1869. In ultimele zile ale celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost supusa unui bombardament distrugator in urma caruia au mai ramas doar peretii exteriori, fatada frontala si scara principala din spatele acesteia.

opera 1 city break la viena
Sala de spectacol este simpla prin comparatie cu Opera Garnier din Paris sau cu unele sali de opera italiene, dar are o individualitate eleganta care o avantajeaza in timpul marului Bal al Operei, cand scena se transforma in sala de bal.

opera 2 city break la viena
Opera din Viena face parte din primele sase cladiri de opera din lume, iar un spectacol urmarit aici ar putea fi cea mai mare bucurie a unei excursii la Viena. Vizitarea cladirii se organizeaza regulat, dar orele de incepere variaza in functie de programul repetitiilor.

Musikverein

In acest magnific teatru se afla sase sali de concert, dar cea pe care o cunoaste oricine , „Goldene Saal”, oficial numita Grosser Musikvereinsaal, gazduieste anual celebrul Concert de Anul Nou.
Superba sala, un „Partenon” al salilor de concert, a fost proiectata de Theophil Hansen (arhitectul danez din sec. al XIX-lea), un admirator pasionat de arhitectura Greciei antice.
Pentru proiectul sau din 1869, el a insirat o armata de cariatide aurite in principala sala de concerte, a inaltat coloane ionice in Brahmssaal cu 660 de locuri si a instalat figura lui Orfeu in frontonul cladirii.

musikvrein 1 city break la vienamusikvrein 2 city break la vienamusikvrein 3 city break la viena
Mica sala Brahmssall este mai somptuoasa – un veritabilo templu grec, cu mai multe cariatide, mult aur, marmura si malachit verde.

musikvrein 4 city break la viena
Cele patru sali nou construite (2004), situate sub teatrul principal, sunt decoruri potrivite pentru concertele de muzica contemporana – Glaserne Saal (Sala de sticla), Holzerne Saal (Sala de lemn) , Metallerne Saal (Sala de metal) si Steinerne Saal (Sala de piatra) . Musikverein nu gazduieste doar spectacolele ansamblurilor ca Wiener Philharmoniker si Wiener Symphoniker, ci si ale multora dintre cele mai bune orchestre ale lumii.

Karlskirche

Karlskirche, aflata vis-avis de Musikverein, a fost ridicata la inceputul sec. al XVIII-lea originea sa aflandu-se intr-un dezastru. In 1713, Viena a fost lovita de o epidemie severa de ciuma, iar imparatul Carol al VI-lea a fagaduit ca, daca ciuma va fi alungata, va construi o biserica dedicata sfantului omonim, Carlo Borromeo, episcopul italian din sec. al XVI-lea, faimos pentru ingrijirile acordate bolnavilor de ciuma din Milano.

karlskirke 1 city break la Viena
In 1715 a inceput constructia, folosindu-se un plan ambitios al lui Johann Bernhard Fischer von Erlach, care a combinat elemente arhitecturale din Grecia antica (porticul de la intrare), Roma antica (columnele traiane), Roma contemporana (cupola baroca) si Viena contemporana (turnurile baroce din parti).

karlskirke 2 city break la Vienakarlskirke 3 city break la Viena
Principalul interior al bisericii foloseste doar zona de sub cupola si este foarte conventional prin comparatie cu  fatada originala. Decorarea spatiului si detaliile arhitectonice sunt tipice apogeului stilului Baroc.
Frumoasele fresce de pe bolta, lucrate de J.M.Rottmayr, il infatiseaza pe Sfantul Carlo Borromeo implorand Sfanta Treime pentru alungarea plagii.

Aquarium

Aquarium din Viena expune peste 6.000 de animale marine din toata lumea. Veti vedea rechini si broaste testoase , pesti tropicali frumos colorati, faimosii Pirania, serpi veninosi, precum si animale din Marea Mediterana.

aquarium 1 city break la vienaaquarium 2 city break la viena
Una din atractiile Aquariumului o reprezinta „Tropenhaus” unde se poate merge pe carari din lemn respirand un aer umed-cald ca in regiunile tropicale. Dupa ce traversati un pod suspendat si veti trece de o cascada veti fi inconjurat de pasari frumos colorate si maimutele.
Alta atractie este parcul crocodililor, deschis din 2007. Ambele reprezinta adevarate aventuri in jungla, chiar in centrul Vienei!

Ordinul Cavalerilor Teutoni

Ordinului cavalerilor teutoni infiintat in timpul celei de-a treia cruciade , in Tara Sfanta (in 1190), a fost initial o simpla comunitate caritabila ce ii ajuta pe pelerinii crestini, insa din 1192 a devenit ordin cu caracter militar si a obtinut recunoasterea oficiala a Papei Inocentiu al III-lea in 1198. Ordinul teutonic insuma cavaleri germani (numai de origine nobila), capelani si calugari.

teutoni 1 city break la viena
Inca de la infiintare Ordinul a primit mostenire, nenumarate bogatii de la nobili si diversi monarhi.
Ordinul a avut sedii in mai multe orase de-a lungul timpului: Acre (1192-1291), Venetia (1291-1309), Marienburg (1309-1466), Konigsberg(1466-1525), Mergentheim (1525-1809).

teutoni 2 city break la viena
Din 1809 pana in prezent Ordinul Teutonilor are sediu in Viena, iar in 1996 aici s-a deschis un mic muzeu ce expune tezaurul cavalerilor teutoni.
In cele 5 camere, gasim colectii impresionante stranse timp de peste opt secole, ce acopera perioada artistica Gotica, Baroca, si Renasterea.
In prima camera sunt etalate monezi, sigilii, medalii si cruci.

teutoni 3 city break la viena
Cea de-a doua camera ne dezvaluie potire filigranate, vase confectionate din coaja de nuca de cocos, tacamuri din argint si un ceas de masa impresionant impodobit cu granate si turcoaze.

teutoni 4 city break la viena
Celelalte camere gazduiesc colectii de arme orientale, picturi medievale , pietre pretioase, si alte obiecte valoroase ce au apartinut teutonilor.
Pentru ca trebuie sa mai si mancati daca sunteti intr-un city break la Viena, in final, va propun si cateva restaurante grozave in frumosul oras imperial.

Please follow and like us:
fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.