Delft orasul portelanului olandez: obiective turistice

0 Shares

Oraselul Delft, ce se intinde pe malurile raului Schie intre Rotterdam si Haga, are un Centru Istoric pitoresc incercuit de canale, case vechi si multe biserici.
In afara faptului ca este un oras universitar, Delft-ul este asociat din secolul XVII, cu comertul si industria, in special cu producerea de „portelanuri de Delft”, un tip de ceramica recunoscut in intreaga lume.
Delft este de asemenea locul de nastere al cunoscutului pictor Jan Vermeer, a omului de stiinta Antoni van Leeuwenhoek si a carturarului Hugo Grotius.
Astazi, Delft-ul este un orasel turistic, ce gazduieste cateva obiective turistice interesante.
Noi am reusit sa vizitam urmatoarele obiective turistice pe parcursul unei singure zile in Delft:

Royal Delft – Portelanul de Delft a fost inventat in secolul XVII in incercarea de a imita faimoasele portelanuri alb-albastre chinezesti. Datorita spiritului antreprenorial olandez, acest „portelan copiat” a fost dezvoltat cu succes in Delft, si foarte rapid a devenit cunoscut pe plan mondial castigand un status independent si o piata de desfacere mare.

royal delft 1 obiective turistice Delft royal delft 2 obiective turistice Delft royal delft 3 obiective turistice Delft royal delft 4 obiective turistice Delft
Fabrica Regala de Portenaluri din Delft, ce fost infiintata in anul 1653, este singura fabrica de acest gen ramasa in Olanda, si poate fi vizitata de turisti. Astazi inca se mai produc aici celebrele portelanuri pictate manual.

O vizita la Royal Delft va poarta printr-o calatorie fascinanta in istoria portelanurilor alb-albastre de Delft. In timpul vizitei puteti vedea: un artist picteaza manual diverse obiecte, un muzeu ce contine obiecte vechi realizate in fabrica din Delft, sali construite din ceramica, cateva picturi deosebite ce infatiseaza portelanuri de Delft.

royal delft 5 obiective turistice Delft royal delft 6 obiective turistice Delft royal delft 7 obiective turistice Delft royal delft 8 obiective turistice Delft

Puteti de asemenea face o scurta vizita in fabrica ce inca produce portelanuri, iar in final opriti-va in magazinul de suveniruri ce contine o selectie vasta de suveniruri fabuloase.
Royal Delft se poate vizita zilnic intre orele 9—17, iar costul unui bilet de intrare este de 12,5 euro/persoana.

Muzeul Prinsenhof din Delft se afla intr-o cladire istorica care a fost sediul de guvernamant al Printilor de Orange, pana ce acesta a fost transferat in secolul XVI la Haga.
In Prinsenhof veti descoperi multe aspecte din istoria Olandei: in aceasta cladire a fost asasinat William de Orange (parintele natiunii olandeze) in 1584, majoritatea obiectelor expuse aici au legatura cu Razboiul de 80 de ani dintre Spania si Olanda (1568-1648), iar peretii sunt decorati cu portrete ale membrilor Casei de Orange.

prinsenhof 1 obiective turistice Delft prinsenhof 2 obiective turistice Delft prinsenhof 4 obiective turistice Delft prinsenhof 5 obiective turistice Delft prinsenhof 6 obiective turistice Delft

De asemenea colectiile muzeului contin si cateva vitralii interesante, precum si ilustratii cu istoria faimosului portelan de Delft.
Muzeul Prinsenhof este deschis de marti pana duminica intre 11—17, pretul unui bilet de intrare este de 10euro/persoana.

Muzeul Paul Tetar van Elven din Delft a fost resedinta pictorului cu acelasi nume in secolul XIX. Acesta a trait aici mai bine de treizeci de ani, intr-o casa impresionanta construita in secolul XVIII, situata pe unul din cele trei canale drepte ale Delft-ului.
Vizitand Muzeul Paul Tetar van Elven veti descoperi cum traia burghezia olandeza in secolul XIX.

Muzeul Paul Tetar van Elven 1 obiective turistice Delft Muzeul Paul Tetar van Elven 2 obiective turistice Delft Muzeul Paul Tetar van Elven 3 obiective turistice Delft Muzeul Paul Tetar van Elven 4 obiective turistice Delft

In sufrageriile, studioul sau biblioteca artistului puteti admira o colectie de obiecte vechi si curiozitati, inclusiv portelanuri orientale si de Delft.
De asemenea in casa sunt expuse portrete si copii facute de Paul Tetar van Elvan (1832-1896) facute dupa lucrari ale marilor maestri precum Rembrandt ori Rubens, dar si dupa pictori contemporani acestuia.
Muzeul este deschis marti-duminica 13—17, iar costul unui bilet de intrare este de 6 euro/persoana.

Oude Kirk (Biserica Veche) se afla langa Muzeul Prinsehof si a fost construita in jurul anului 1250.
Turnul Oude Kirk este remarcabil deoarece este inclinat precum Turnul din Pisa, probabil datorita solului moale de sub acesta. Turnul se distinge si prin cele patru turle construite in jurul unui acoperis piramidal.
Interiorul Oude Kirk contine numeroase lucrari de arta, printre care si un amvon sculptat din 1548.

Old church 6 obiective turistice Delft Old church 5 obiective turistice Delft Old church 4obiective turistice Delft Old church 3 obiective turistice Delft

Vitraliile din Oude Kirk, frumos colorate, descriu fiecare care o poveste biblica. Cu cat le privesti mai mult, cu atat observi mai multe detalii, acest lucru datorandu-se faptului ca in Evul Mediu predicile din biserici se faceau in limba latina, pe care multi enoriasi nu o cunosteau – de aceea „ferestrele colorate” erau construite pentru a educa oamenii.
Interiorul bisericii contine si mormintele unor personalitati: pictorul Jan Vermeer sau amiralul Piet Hein.
Oude Kirk este deschisa zilnic 10—17, iar pretul de intrare este de 3,75 euro/persoana ( cu acest bilet puteti intra si la Nieuwe Kirk).

Nieuwe Kirk (Biserica Noua) se afla in Piata din Delft, la cativa metri de Primaria orasului.
De fapt, nu este noua deloc fiind constuita intre 1396-1496, insa este mai noua decat Oude Kirk.
Biserica are un turn Gotic spledid ce se inalta la 108 metri deasupra pietei din Delft, oferind o priveliste superba asupra orasului, celor ce au ambitia de a urca in el.

New church 1 obiective turistice Delft New church 2 obiective turistice Delft New church 3 obiective turistice Delft New church 4 obiective turistice Delft

Cel mai important monument din Nieuwe Kirk este mormantul fabulos al lui William I de Orange. Sculptura-capodopera a fost realizata de Hendrick de Keyser intre 1614-1621, iar sub cavoul lui William se afla mormintele a inca 41 de printi si printese din Casa de Orange (inclusiv Regina Wilhelmina, decedata in 1948).

Vis-a-vis de Nieuwe Kirk se afla Stadhuis – Primaria din Delft. Aceasta a fot reconstruita in secolul XVII pe site-ul Primariei originale din secolul XIII.
Turnul Primariei este bogat decorat cu pilastrii, sculpturi si un mic fronton cu imaginea Justitiei.

Delft 4 obiective turistice Delft Delft 3 obiective turistice Delft Delft 2 obiective turistice Delft Delft 1 obiective turistice Delft

In Piata din Delft in jurul Primariei si al Nieuwe Kirk veti gasi multe magazine cu suveniruri, dar si cafenele, restaurante si magazine Cheese & More by Henri Willig, ce vand celebra branza olandeza preparata cu diverse condimente si arome.

Atat am vizitat noi pe parcursul unei zile in Delft; ar mai fi fost de vazut Muzeul Lambert van Meerten, Oostpoort, Centrul de Stiinta din Delft sau Vermeer Centrum Delft.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.