Sagrada Familia cel mai cunoscut simbol al Barcelonei

6 Shares

Construirea bisericii Sagrada familia a fost (si este) o lucrare de anvergura care a inceput la data de 19 martie 1882 sub indrumarea arhitectului Francesco de Paula del Villar.

La sfarsitul anului 1883 Antonio Gaudi, celebrul arhitect al Barcelonei, a fost imputernicit sa continue lucrarile, si a facut acest lucru pana la sfarsitul vietii in 1926. De atunci numerosi alti arhitecti i-au continuat munca respectand planurile acestuia.
Sagrada Familia a fost ridicata in cartierul nou la acea vreme (1882) Eixample, construit dupa demolarea zidurilor medievale ale Barcelonei (1853).
Sagrada Familia are 4 fatade exterioare:
Fatada Nasterii – acesata celebreaza nasterea lui Isus. Este cunoscuta si sub denumirea de fatada Vietii sau a Bucuriei ori a Craciunului, iar sculpturile de aici sunt inspirate din capitolele din Biblie referitoare la copilaria lui Isus.
Fatada Patimii este denumita asa dupa Patimile lui Isus, respectiv, durerea, sacrificiul si moartea, acestea fiind reprezentate prin sculpturi dramatice pe aceasta fatada. Ca si celelalte fatade are trei intrari, ce reprezinta mila, speranta si credinta, si 4 turnuri.

sagrada familia 10Fatada Gloriei – este principala fatada a Sagrada Familia si aici va fi intrarea principala in celebra catedrala, atunci cand ea va fi complet terminata. Se numeste asa pentru ca sculpturile de aici simbolizeaza originile omului, problemele sale, drumurile pe care le va urma si scopul acestuia. Ca si celelalte fatade are trei intrari, una principala si doua laterale, dar si o galerie exterioara cu 7 coloane ce simbolizeaza cele 7 daruri ale Sfantului Duh.
Fatada Absidei este dedicata Fecioarei Maria deoarece Gaudi a simtit un devotament special pentru aceasta. Aici se afla sculpturi dedicate fondatorilor diverselor ordine religioase, precum Sf. Anton, Sf. Benedict, Sf. Francisc sau Sf. Clara.

Gaudi a proiectat Sagrada Familia cu 18 turnuri (12 simbolizand apostolii, 4 evanghelistii, iar celelalte doua sunt dedicate Fecioarei Maria si lui Isus), ale caror inaltimi difera in functie de ierarhia simbolica pe care o reprezinta.

Pana in prezent doar 8 turnuri s-au construit la Sagrada Familia, cate 4 pe fiecare fatada.
Interiorul Sagrada Familia este dedicat slavirii bisericii universale si are doua cai de parcurs: Calea Umanitatii simbolizata de linia ce porneste de la usa Fatadei Gloriei pana la absida, si Calea lui Isus, ce simbolizeaza viata lui Isus de la nastere pana la inviere, si porneste la la fatada Nasterii catre Fatada Patimii.

sagrada familia 11

sagrada familia 12

sagrada familia 13

Gaudi s-a inspirat dupa marile catedrala medievale cand a conceput Sagrada Familia, insa a venit si cu idei novatoare cum ar fi coloane inspirate dupa crengile copacilor, un sistem avangardist ce permite sustinereaa greutatatii boltei (tavanului). Astfel Gaudi a vrut sa transforme interiorul bisericii intr-o padure uriasa in care structura coloanelor, boltelor si tavanelor vor imita copacii, trunchiul si ramurile lor.

Solutia inovatoare a fost conceputa pentru a creea o atmosfera transcedentala pentru rugaciune si meditare si pentru a provoca un contrast cu podeaua bisericii, in care arhitectul a optat pentru o structura traditionala cu 5 naosuri, divizate de 4 randuri de coloane traversate de un transept, si un prezbiteriu unde se afla altarul, o arcada si sapte capele dispuse in forma de raza.

sagrada familia 9 sagrada familia 7

Sagrada Familia are ferestrele acoperite cu vitralii remarcabile confectionate de producatorul Joan Vila-Grau. Ele sunt realizate din placi de sticla de diferite culori lipite cu plumb si beton. Acestea simbolizeaza diverse teme religioase cu ajutorul multor culori: principala fereastra a fatadei Patimilor reprezinta Invierea, vitraliile naosului central si a celor laterale simbolizeaza sfintii si moastele sfintilor locali. Vitraliile superioare ale naosurilor laterale ilustreaza cuvintele lui Isus: „Eu sunt calea, adevarul si viata”.

sagrada familia 6

sagrada familia 5

sagrada familia 4

Vitraliile ferestrelor din naosul central nu vor fi colorate si vor fi confectionate din sticla neteda, opaca, translucida pentru a simboliza puritatea si pentru a permite ca o cantitatea cat mai mare de lumina sa intre in interior.
Cele 4 coloane aflate in fata altarului sunt ornate cu casete luminate in rosu, verde, albastru si galben, fiecare din ele evocand numele celor 4 evanghelisti (Matei, Marcu, Luca, Ioan) impreuna cu simbolurile animalelor ce-i reprezinta pe acestia.

sagrada familia 8

In cifre Sagrada Familia arata asa:

 • Interiorul bisericii are 90 de metri lungime si 60 de metri inaltime
 • Suprafata spatiului interior din Sagrada Familia are 4.500 metri patrati
 • Turnul lui Isus este cel mai inalt si masoara 172.5 metri
 • In Sagrada Familia pot incapea maximum 14.000 de credinciosi
 • Statuia lui Isus ce atarna din baldachinul Sagrada Familia masoara 190 metri

Din 2005 Sagrada Familia a intrat in patrimoniul universal UNESCO.
Sagrada Familia este deschisa publicului astfel: aprilie – septembrie intre 9 – 21, octombrie – martie intre 9 – 18. Pretul unui bilet de intrare este de 14.80 euro/persoana. Daca vreti sa vizitati si unul din cele doua turnuri deschise publicului pretul unui bilet este de 19.30 euro/persoana.
sagrada familia 3

sagrada familia 2

sagrada familia 1
La Sagrada Familia ajungeti cu metroul (L2 sau L5 statia Sagrada Familia).

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.