Prajitura cu foi jeleu de zmeura si crema mascarpone
Prajitura cu foi jeleu de zmeura si crema mascarpone este un desert fabulos, aromat si delicat. Foile fragede se combina perfect cu aroma fructelor si crema de frisca + mascarpone, alcatuind o prajitura excelenta.
Ingrediente Prajitura cu foi jeleu de zmeura si crema mascarpone:
Foi:
- 2 oua mari/ 3 mici
- 170 g zahar
- 8 linguri ulei
- 8 linguri lapte
- 1 lingurita amoniac stins cu zeama de lamaie sau otet
- Faina cat cuprinde (650-700 g)
- 1 praf de sare
Jeleu de zmeura:
- 550 g zmeura
- 70 g zahar
- 20 g amidon dizolvat in 75 ml apa rece
Crema de mascarpone si frisca:
- 300 ml smantana pentru frisca rece
- 250 g mascarpone rece
- 1 lingura zahar pudra
Preparare Prajitura cu foi jeleu de zmeura si crema mascarpone:
Foi:
- Intr-un vas se mixeaza ouale cu un praf de sare si zaharul pana compozitia devine cremoasa.
- Se adauga apoi uleiul si se mai mixeaza putin.
- Adaugam apoi laptele, amestecam, punem si amoniacul stins cu zeama de lamaie, iar la final adaugam faina in ploaie, putin cate putin.
- Cand se adauga faina, la inceput amestecam cu mixerul, mai adaugam faina si amestecam apoi cu o lingura de lemn, iar la final se framanta cu mana, adaugand treptat faina pana aluatul devine omogen, consistent, elastic, nelipicios.
- Se lasa 10 minute sa se odihneasca.
- Transferam aluatul din vas pe un blat de lucru presarat cu faina.
- Se imparte in patru bucati egale.
- Din fiecare bucata se intinde cate o foaie (direct pe fundul unei tavi, 34/36 cm pudrata cu putina faina).
- Se coace fiecare foaie cate 7-8 minute, la 180 grade Celsius.
- Foile obtinute se lasa sa se raceasca.
Jeleu de zmeura:
- Zmeura se pune impreuna cu zaharul intr-o craticioara la foc mic, se amesteca continuu.
- Cand zaharul s-a topit se adauga amidonul dizolvat in apa rece, se amesteca in continuare pana se ingroasa compozitia; se ia de pe foc se lasa sa se raceasca.
- Crema de mascarpone si frisca:
- Smantana pentru frisca rece se mixeaza cu zaharul pudra pana se obtine frisca.
- Se adauga branza mascarpone in 2-3 reprize, se mixeaza usor cu viteza mica a mixerului pana la omogenizare.
Asamblare Prajitura cu foi jeleu de zmeura si crema mascarpone:
- Asezati una din foile obtinute pe un platou de prajituri.
- Intindeti cca. 1/3 din jeleu de zmeura obtinut.
- Deasupra intindeti 1/4 din crema de mascarpone si frisca.
- Repetati cu urmatoarele doua foi (1/3 din jeleu, 1/4 din crema de mascarpone).
- Peste ultima foaie de blat se intinde restul de crema de mascarpone (1/4).
- Platoul se da la firgider minim 3-4 ore (pt. ca foile sa se fragezeasca, iar jeleul si crema sa se intareasca).
- Prajitura cu foi jeleu de zmeura si crema mascarpone se scoate apoi din frigider si se poate taia in bucatele; se decoreaza cu zmeura.