Albertina Camerele Habsburgice

Una din cele mai minunate colectii de arta din lume este gazduita din anul 1805 in Albertina, un splendid palat vienez construit in stil Neo-Clasic. Numele sau provine de la Ducele Albert de Saxonia – Teschen, fondatorul colectiei, ginerele imparatesei Maria Tereza.

fatada fatatda1

Albertina a fost construita in 1744 pentru contele Emanual Teles Silva – Tarouca, iar in anul 1794 ducele Albert a primit cadou acest fabulos palat de la impartul Franz al II-lea.
In prezent Albertina gazduieste un muzeu impresionant unde puteti vizita: somptuoasele Camere Habsburgice, colectia de picturi „de la Monet la Picasso”, dar si expozitii temporare (in prezent expozitia „Matisse si fauvistii” pana pe 12 ianuarie 2014).
Camerele Habsburgice sunt alcatuite din 21 de sali ce au fost complet restaurate intre anii 2000 – 2003. De asemenea a fost refacuta fatada impresionanta a cladirii, iar intrarea in muzeu a fost acoperita cu un tavan spectaculos confectionat din titan, lung de 64 de metri.
Camerel Habsburgice sunt accesibile prin Curtea Harriet Hartmann, Holul oval Minerva ce contine o statuie impresionanta a zeitei realizata de Joseph Klieber in 1823.
Colonada duce catre saloanele de la etaj. Trecand prin primul si al doilea Vestibul, ajungeti in Sala Caminului „Kaminzimmer”.

 colonade private cabinet
Camera de lucru privata decorata elegant si mobilata minutios duce catre dormitorul arhiducelui Carl.

bedroom bedroom1
Camera de lucru aurita si sala de studiu contin mobila de calitate si dezvaluie luxul extrordinar in care traia ducele Albert.

 goldcabinetgoldcabinet2 study study1
Salonul de ceai cu draperiile sale rosu carmin si sala galbena adiacenta de biliard au o poveste fascinanta: in 1867 arhiducele Albrecht a dispus mutarea mobilei dintr-un salon in celalalt. Peretele ce le separa a fost mutat pentru a include inca un geam, iar apoi toate elementele decorative, lambriurile de pe pereti, ferestrele si podelele, au fost schimbate. Sala de biliard servea drept loc de intalnire al aristocratilor pentru a se recrea seara. In special ducele Albert si arhiducele Carl preferau biliardul in locul jocurilor de carti care li se pareau riscante.

 tee salon1 biliard biliard1 biliard2
Holul Muzelor , aflat centrul camerelor habsburgice din Albertina, era folosit ca sala de bal si era decorat festiv pentru seri incantatoare si baluri fermecatoare.
Numele provine de la statuile ce compun aceasta sala, respectiv Apollo si cele noua muze (Klio, Melpomene, Thalia, Kalliope, Terpsichore, Euterpe, Erato, Urania, Polymnia). Aceastea sunt realizate din gresie insa suprafata lor slefuita simuleaza marmura si au fost realizate de Josef Klieber care s-a inspirat din lucrarile sculptorului Antonio Canova.

 muze1albertina muze2albertina muze3albertina muze4albertina muze5
Sala de Receptii si Sala Audientelor erau sali de ceremonii ale printesei Henriette din Nassau-Weilburg, si inca exprima stilul autentic al Imperiului Austriac, deoarece acestea sunt decorate aproape exact asa cum erau in anul 1823. Mobila istorica, parchetul splendid din lemn de lamai, mahon si trandafir, dar si tablourile delicate ori tavanele splendide, atesta gustul rafinat al decoratorilor acelei epoci.

albertina reception1 reception2albertina audience 3albertina audience 4albertina audience1albertina audience2albertina audience5
Sala Rococo este singura sala din Albertina decorata in asa – zisul stil „ al doilea rococo” si a fost folosita drept sala de studiu de catre Printesa Henriette.

albertina rococo1albertina rococo2albertina rococo3
Biroul Wedgwood – acest birou mic este special datorita celor 4 lambriuri din lemn incastrate in pereti pe care sunt pictate minutios, naturalist si extravagant cele 4 elemente: pamantul, apa, focul si aerul. Decoratia include si incrustatii din portelan ce dezvaluie scene mitologice remarcabile. Ele au fost realizate in Anglia la fabrica Josiah Wedgwood si au impodobit initial Temple du Soleil in parcul palatului Laeken aflat langa Bruxelles, fosta resedinta a ducelui Albert. Acesta le-a luat cu el atunci cand a venit la Viena in 1792.

albertina wedgwood2albertina wedgwoodalbertina wedgwood1albertina wedgwood3
Peretii salonului oval nu sunt acoperiti cu matase ci cu un tapet culoarea „verde Schweinfurt” ce a fost realizat manual dupa un model original din 1829. Langa aceasta se afla camera mortuara a arhiducelui Carl.

albertina ovalalbertina oval1albertina cmalbertina cm1
Apartamentele spaniole au fost construite in 1895 sub ducele Frederick, si inital erau in numar de sapte insa datorita unui raid din al Doilea Razboi Mondial ce a distrus mare parte din ele, au ramas doar doua apartamente spaniole.

albertina spanishalbertina spanish2albertina spanish3albertina spanish4albertina spanish5
Albertina se in centrul Vienei in Albertinaplatz nr.1 (metrou U1, U2, U4 Karsplatz/Opera) , programul de vizitare este zilnic 10 – 18 (miercurea este deschis pana la ora 21), iar pretul unui bilet de intrare este de 11.9 euro.

Please follow and like us:
fb-share-icon0

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.