Muzeul Crama 1777 din Valea Calugareasca

3 Shares

Crama 1777 din Valea Calugareasca este cea mai veche constructie taraneasca din lemn de pe teritoriul judetului Prahova, care s-a pastrat pana spre sfarsitul secolului XX (1985).

Ea a fost construita in anul 1777, conform inscriptiei existente pe portalul usii, iar amplasamentul original al acesteia se afla in centrul zonei viticole aferente comunei Valea Calugareasca, astazi teren retrocedat fostilor proprietari.

Muzeul Crama 1777  1Muzeul Crama 1777 2
In anii 1960 profesorul Nicolae Simache restaureaza sumar aceasta crama si in anul 1967 este declarata muzeu, fiind in administratia I.A.S. Valea Calugareasca, proprietarul terenului la acea data.
In perioada 1970-1980 Crama se afla intr-un stadiu avansat de degradare. In anul 1985 a fost demontata, recuperandu-se partial o serie de barne de lemn; acestea au fost depozitate si se aflau in proprietatea Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova.

Muzeul Crama 1777 4Muzeul Crama 1777 5

Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova a propus reconstructia Cramei si transformarea ei intr-un muzeu pe un alt amplasament. Astfel, dupa o munca asidua de aproape 5 ani a muzeologilor si constructorilor, Muzeul Crama 1777 s-a redeschis la 18 mai 2013 si este reamplasat tot in Valea Calugareasca cu acces din drumul national DN1B, in vecinatatea zonei centrale a localitatii.
Sala de la intrarea in muzeu gazduieste dosarul cu documentele necesare la crearea primului muzeu de catre profesorul Nicolae Simache, macheta cramei, iar pe unul dintre pereti este expusa harta judetului Prahova cu drumul vinului.
Incaperea cramei propriu-zise este facuta din lemn si cuprinde o serie de unelte si obiecte necesare intr-o crama, precum si unelte pentru viticultura, pentru prelucrarea strugurilor, dar si vase pentru pastrarea vinului. Dintre acestea se remarca in mod deosebit o presa de mari dimensiuni, o pompa de vin fabricata in Germania, un lin cioplit din lemn, precum si o colectie de etichete si sticle pentru vin. Tot in aceasta sala a fost reconstituit un atelier de dogarit cu banc de lucru si uneltele necesare pentru prelucrarea lemnului.
Muzeul Crama 1777 3
In beciul cramei, ce avea destinatia de sala de degustare a vinului, acum se gaseste o colectie de butoaie pentru vin si rachiu de tescovina, cu capacitatea ce variaza intre 300 si 500 litri, un cazan de tuica pentru procesarea tescovinei fermentate in vederea obtinerii rachiului, o colectie de ceramica, cu piese din secolele XIX-XX din diferite regiunei ale Romaniei, necesare la pastrarea si consumul vinului, cat si rachiului de tescovina.

Expozitia de la mansarda numita sugestiv Mladitele vietii isi propune sa aduca in fata privitorilor sacralitatea viei, a strugurilor si a vinului reprezentata atat de des in iconografia romaneasca, dar si decorul popular al costumelor traditionale si al tesaturilor de interior.

Muzeul Crama 1777 6Muzeul Crama 1777 7Muzeul Crama 1777 8
Crama 1777 din Valea Calugareasca reprezinta o mica parte din traditia cultivarii si prelucrarii vitei de vie si a strugurelui, un punct important pe traseul „Drumul vinului” in judetul Prahova si pe intreg teritoriul Romaniei.
Muzeul Crama 1777 din Valea Calugareasca este deschis de marti pana duminica intre orele 9 si 17, pretul unui bilet de intrare fiind de 8 lei/persoana.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
fb-share-icon0

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.