Prajitura cu mure si lemon curd
Prajiturile cu fructe sunt printre preferatele mele, asa ca weekend-ul trecut mi-am propus sa incerc un desert aromat, usor acrisor, cu mure, ce nu avea cum sa ma dezamageasca: Prajitura cu mure si lemon curd.
Ingrediente Prajitura cu mure si lemon curd:
Blat:
- 200 g faina
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- Un praf de sare
- 125 g zahar
- 120 g unt moale
- 3 oua mari
- Coaja rasa si sucul de la o lamaie mica
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 120 g lapte batut
- 200 g mure
Lemon curd:
- 4 oua mici
- 125 g zahar
- 100 ml suc de lamaie
- Coaja rasa de la 2 lamai
- 80 g unt rece
- 20 g amidon
Jeleu de mure:
- 350 g mure
- 75 g zahar
- 5 g gelatina
- 50 ml apa
Decor:
- Mure proaspete
Preparare Prajitura cu mure si lemon curd:
Blat:
- Faina cernuta se amesteca intr-un castronel cu bicarbonatul si sarea.
- Intr-un alt castron mixam untul moale cu zaharul pana devine o crema spumoasa.
- Se adauga ouale pe rand, coaja de lamaie, esenta de vanilie.
- In laptele batut adaugam sucul de lamaie, apoi il incorporam alternativ cu faina, in mixul de unt-zahar-oua.
- Mixam pana la omogenizare.
- Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava de 20×28 cm in care am pus hartie de copt.
- Murele spalate se sterg usor cu un prosop de hartie, apoi se aseaza uniform in aluatul din tava.
- Tava se da in cuptorul preincalzit la 175 grade celsius cca. 30 minute (verificati cu scobitoarea).
- Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca complet.
Intre timp preparam lemon curd-ul:
- Intr-o craticioara antiaderenta dizolvam amidonul in sucul de lamaie.
- Adaugam ouale, zaharul, coaja rasa de lamaie, mixam cu un tel pana la omogenizare.
- Punem craticioara la foc mic, adaugam untul taiat in bucatele, amestecam continuu cu telul pana cand crema se ingroasa (cca. 10 minute).
- Luam craticioara de pe foc, acoperim lemon curdul cu o folie de plastic pusa direct pe suprafata acestuia.
- Lasam lemon curd-ul sa se raceasca complet.
Asamblare Prajitura cu mure si lemon curd:
- Scoatem blatul racit pe un platou de prajituri.
- Peste acesta intindem lemon curd-ul racit complet.
- Deasupra se toarna uniform jeleul de mure cu ajutorul unei linguri, incepand din mijlocul prajiturii spre margini.
- Decoram apoi cu cateva mure proaspete puse usor in jeleul partial inchegat.
- Prajitura cu mure si lemon curd se lasa apoi la frigider minim 6 ore inainte de a o taia in bucati.
Jeleu de mure:
- Gelatina se pune la inmuiat in cei 50 ml apa cca. 10 minute.
- Murele se pun impreuna cu zaharul intr-o craticioara si se lasa sa fiarba la foc mic pana acestea se inmoaie si zaharul s-a topit.
- Strecuram apoi murele fierte, obtinand un suc de cca. 100-150 ml.
- Gelatina inmuiata se dizolva pe bain-marie, apoi se toarna in fir subtire in sucul de mure.
- Se amesteca energic pana la omogenizare, se da compozitia obtinuta la frigider pana cand gelatina incepe sa se inchege si sa poata fi turnata peste lemon-curd (10-20 minute in functie de frigider si de cantitatea de suc obtinuta).
Please follow and like us:
Excelenta, foarte racoritoare, recomand !!!!
Ma bucur ca ti-a placut Mirela