Prajitura cu mure si lemon curd

Prajiturile cu fructe sunt printre preferatele mele, asa ca weekend-ul trecut mi-am propus sa incerc un desert aromat, usor acrisor, cu mure, ce nu avea cum sa ma dezamageasca: Prajitura cu mure si lemon curd.

Prajitura cu mure si lemon curd

Ingrediente Prajitura cu mure si lemon curd:

Blat:

  • 200 g faina
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • Un praf de sare
  • 125 g zahar
  • 120 g unt moale
  • 3 oua mari
  • Coaja rasa si sucul de la o lamaie mica
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 120 g lapte batut
  • 200 g mure

Lemon curd:

  • 4 oua mici
  • 125 g zahar
  • 100 ml suc de lamaie
  • Coaja rasa de la 2 lamai
  • 80 g unt rece
  • 20 g amidon

Jeleu de mure:

  • 350 g mure
  • 75 g zahar
  • 5 g gelatina
  • 50 ml apa

Decor:

  • Mure proaspete

Preparare Prajitura cu mure si lemon curd:

Blat:

  • Faina cernuta se amesteca intr-un castronel cu bicarbonatul si sarea.
  • Intr-un alt castron mixam untul moale cu zaharul pana devine o crema spumoasa.
  • Se adauga ouale pe rand, coaja de lamaie, esenta de vanilie.
  • In laptele batut adaugam sucul de lamaie, apoi il incorporam alternativ cu faina, in mixul de unt-zahar-oua.
  • Mixam pana la omogenizare.
  • Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava de 20×28 cm in care am pus hartie de copt.
  • Murele spalate se sterg usor cu un prosop de hartie, apoi se aseaza uniform in aluatul din tava.
  • Tava se da in cuptorul preincalzit la 175 grade celsius cca. 30 minute (verificati cu scobitoarea).
  • Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca complet.

Intre timp preparam lemon curd-ul:

  • Intr-o craticioara antiaderenta dizolvam amidonul in sucul de lamaie.
  • Adaugam ouale, zaharul, coaja rasa de lamaie, mixam cu un tel pana la omogenizare.
  • Punem craticioara la foc mic, adaugam untul taiat in bucatele, amestecam continuu cu telul pana cand crema se ingroasa (cca. 10 minute).
  • Luam craticioara de pe foc, acoperim lemon curdul cu o folie de plastic pusa direct pe suprafata acestuia.
  • Lasam lemon curd-ul sa se raceasca complet.

Asamblare Prajitura cu mure si lemon curd:

  • Scoatem blatul racit pe un platou de prajituri.
  • Peste acesta intindem lemon curd-ul racit complet.
  • Deasupra se toarna uniform jeleul de mure cu ajutorul unei linguri, incepand din mijlocul prajiturii spre margini.
  • Decoram apoi cu cateva mure proaspete puse usor in jeleul partial inchegat.
  • Prajitura cu mure si lemon curd se lasa apoi la frigider minim 6 ore inainte de a o taia in bucati.

Jeleu de mure:

  • Gelatina se pune la inmuiat in cei 50 ml apa cca. 10 minute.
  • Murele se pun impreuna cu zaharul intr-o craticioara si se lasa sa fiarba la foc mic pana acestea se inmoaie si zaharul s-a topit.
  • Strecuram apoi murele fierte, obtinand un suc de cca. 100-150 ml.
  • Gelatina inmuiata se dizolva pe bain-marie, apoi se toarna in fir subtire in sucul de mure.
  • Se amesteca energic pana la omogenizare, se da compozitia obtinuta la frigider pana cand gelatina incepe sa se inchege si sa poata fi turnata peste lemon-curd (10-20 minute in functie de frigider si de cantitatea de suc obtinuta).
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.