Cele mai vizitate 20 de obiective turistice din Amsterdam
Desi este un oras mic, Amsterdam abunda in obiective turistice pentru toate gusturile: muzee grandioase gazduite in cladiri importante din punct de vedere istoric si arhitectural, parcuri impresionante, biserici frumoase. Spiritul orasului este intruchipat in canalele navigabile ce trec peste multe poduri frumoase si pe langa case de canal elegante, dar si de restaurante cu mancare savuroasa.
Mai jos va las sa descoperiti cele mai populare 20 de obiective turistice din acest oras fascinant pe care l-am vizitat de doua ori pana acum.
Multe din aceste obiective turistice se pot vizita gratuit daca va achizitionati I Amsterdam City Card ce exista in 4 variante: 24 ore – 55 euro, 48 ore – 65 euro, 72 ore – 75 euro, 96 ore – 85 euro (preturi valabile in 2016). Cu acest card beneficiati si de transport gratuit in Amsterdam fie ca ca mergeti cu autobuzul, tramvaiul sau metroul, si de asemenea aveti reduceri la diverse alte atractii din capitala olandeza.
1. Palatul regal
Superbul Palat Regal din Dam Square are un trecut bogat, lasat de ocupanti sai succesivi: a fost sediul al Primarie din Amsterdam pentru aproape 150 de ani (1655- 1806), Palat Regal in timpul Imperiului Napoleonian vreme de 5 ani (1808 -1813) si Palat al Casei de Orange in ultimele doua secole.
Din timpul primei perioade, cand Palatul Regal era sediul Primariei din Amsterdam, provin picturi si sculpturi realizate de unii din cei mai de seama artisti ai timpului.
Superba colectie de mobila, ceasuri si candelabre pe care le puteti vedea astazi in Palatul Regal, provin din perioada Imperiului Napoleonian, cand Louis Napoleon, fratele Imparatului Napoleon Bonaparte, a devenit rege al Olandei si a transformat Primaria in propriul sau Palat.
Din perioada Orange-Nassau puteti admira portrete ce infatiseaza membrii ai familiei regale de Orange.
In prezent cladirea apartine familiei Orange-Nassau ce conduce Olanda, iar aici familia regala gazduieste receptii, banchete regale sau primeste vizite oficiale.
Cele mai impresionante Sali din Palat sunt: Holul Cetatenilor, unde puteti admira statuia impresionanta a lui Atlas, Camera Magistratilor, Sala Trezoreriei, sau Camera Falimentului, unde printre altii a fost condamnat si celebrul Rembrandt.
Palatul Regal se poate vizita zilnic 10-17, insa verificati inainte pe site-ul oficial daca nu este inchis datorita evenimentelor ce au loc ocazional aici (receptii, banchete, vizite oficiale).
2. Rijks Museum
Fondat in anul 1800, Rijksmuseum Amsterdam este un muzeu consacrat artei, mestesugurilor si istoriei.
Dupa 10 ani de renovare si restaurare ce au costat 375 milioane de euro , Rijksmuseum si-a redeschis portile in aprilie 2013. Pentru prima data Rijksmuseum a suferit o transformare completa atat a cladirii, dar si in ceea ce priveste expunerea colectiilor.
In renovatul Rijksmuseum putem admira peste 8.000 de obiecte artistice si istorice (din cele peste 1.000.000 de obiecte, inclusiv desene, schite, fotografii, ce alcatuiesc intreaga colectie a muzeului) ce „spun” povestea a peste 800 ani de istorie olandeza, respectiv din anul 1200 pana in prezent, pe parcursul vizitarii celor 80 de sali.
Galeria de Onoare a Rijksmuseum este un coridor mare care are in fundal Galeria „Rondul de Noapte” ce a fost special conceputa pentru a etala faimoasa capodopera a lui Rembrandt, o lucrare ce i-a marcat intreaga cariera a artistului. De asemenea Galeria de Onoare gazduieste si lucrari ale altor artisti importanti olandezi precum: Frans Hals, Jan Steen, Johannes Vermeer.
Curtea interioara de odinioara a Rijksmuseum fost reproiectata pentru a crea o noua intrare impunatoare numita Atrium. Aceasta are tavanul alcatuit din sticla, iar podeaua confectionata din gresie portugheza reflecta lumina zilei, dandu-i Atriumului o infatisare spatioasa si luminoasa.
Exteriorul Rijksmuseum, realizat de o firma de arhitectura spaniola, a transformat cladirea intr-un muzeu somptuos al sec. XXI. El are o intrare mare, un hol luminos, un nou Pavilion Asiatic si galerii remobilate cu mult gust.
Mai mult de 30 de galerii din Rijksmuseum sunt dedicate gloriei Epocii de Aur Olandeze (perioada din sec. XVII cand comertul si arta olandeza erau cele mai apreciate din lume).
Alte galerii ce alcatuiesc Rijksmuseum sunt: colectiile apartinand sec. XVIII, colectiile apartinand sec. XIX, colectiile apartinand sec. XX, colectiile apartinand Renasterii (1200-1600), colectiile speciale si Pavilionul Asiatic.
Colectiile speciale ale Rijksmuseum cuprind diverse obiecte neobisnuite precum: colectii in miniatura din argint, instrumente muzicale, relicve patriotice, cutii, pietre pretioase, moda, portelanuri, o sala de arme si un numar mare de modele de corabii.
Pavilionul Asiatic din Rijksmuseum a fost construit cu gresie portugheza, iar cladirea acestuia este inconjurata de apa si este caracterizata prin bogatia planelor diagonale si a aspectului neobisnuit. In interior, gazduieste o colectie bogata de arta asiatica adusa din China, Japonia, Indonezia, India, Vietnam, si Tailanda datand dintr-o perioada mare de timp: intre 2000 IC si 2000 DC.
Cu I Amsterdam City Card aveti o reducere de 2.5 euro din pretul biletului de intrare.
3. Hortus Botanicus
Hortus Botanicus este una dintre cele mai vechi gradini botanice din lume.
A fost intemeiata in 1638 de Consiliul Local al Amsterdamului si initial era o gradina unde se cultivau plantele medicinale.
La acea vreme plantele erau de o importanta vitala pentru medicina, mai ales ca in oras fusese epidemie de ciuma. Farmacistii si doctorii din acea perioada preparau si prescriau diverse leacuri la Hortus Botanicus.
Datorita vaselor societatii comerciale olandeze Indiile de Est, Hortus s–a extins mult in sec. XVII-XVIII. Acestia aduceau nu numai plante medicinale si condimente, ci si plante exotice.
Astazi exista peste 4.000 de specii de plante ce cresc in gradina si in cele 7 sere.
Fiecare sera reprezinta un climat diferit (temperatura si umiditatea sunt special reglate).
Acestea sunt: Orangeria, Sera palmierilor, Sera fluturilor, Sera celor 3 climate (tropical, subtropical si desert), Sera plantelor medicinale, Sera copaciilor, si Sera plantelor rare (aici exista un exemplar de cicas vechi de peste 300 de ani – posibil cea mai veche planta ce se afla intr-un ghiveci din lume).
Printre cele mai atragatoare specii din Hortus Botanicus intalnim: Aloe Dichotoma, Mocrocycas Calocoma, Encephalartos Altensteinii, Welwitschia Mirabilis, Victoria Amazonica, Elaeis Guineensis, Wollemia Nobilis.
Hortus Botanicus se viziteaza gratuit daca v-ati achizitionat I Amsterdam City Card.
4. Royal Artis Zoo
Zoo Amsterdam este una din cele mai vechi gradini zoologice din Europa.
Artis, gradina zoologica din Amsterdam, a fost infiintata la 1 mai 1838 de 3 cetateni bogati ai orasului. Numele complet este Natura Artis Magistra, ceea ce inseamna: natura este profesorul artei si al stiintei.
Pana in 1851 nu li se permitea accesul in zoo decat anumitor oameni. Cetatenilor obisnuiti le-a fost ingaduit sa vizite gradina zoologica numai dupa acest an si numai in luna septembrie. Abia din 1920 a fost permis accesul publicului larg fara restrictii si s-a pastrat traditia ca in luna septembrie sa se acorde un discount de 25% pentru vizitatori.
In Artis putem vizita: Aquarium – aici veti descoperi o minunata lume acvatica, Pavilionul fluturilor – este cel mai mare de acest gen din Olanda (exista un pavilion al fluturilor si in Hortus Botanicus), Planetarium- aici ruleza zilnic filmulete despre spatiul cosmic, Insectarium- Artis are peste 750.000 specii de insecte.
Primele animale aduse aici au fost niste maimute, cativa papagali si alte pasari, precum si si o pisica salbatica din Surinam.
Insa Artis s-a extins mult ca spatiu, au fost cumparate multe parcele de pamant si s-au adus diverse animale: girafe, zebre, lei, panda rosu, ursul cu ochelari, tapiri, lemuri, etc.
Artis este o gradina incantatoare unde natura intalneste cultura, iar cunostintele se imbina cu placerea.
Artis Zoo se viziteaza gratuit daca v-ati achizitionat I Amsterdam City Card.
5. Amsterdam Arena
Amsterdam Arena se afla cu siguranta pe lista de obiective turistice din Amsterdam a oricarui iubitor de fotbal.
Stadionul Amsterdam Arena, ce apartine echipei de fotbal Ajax Amsterdam, a fost inaugurat la 14 august 1996.
Primul meci jucat pe acest stadion faimos a fost intre Ajax si AC Milan.
Construit cu un buget de aproximativ 150 milioane de euro, Amsterdam Arena este primul stadion cu un pasaj subteran, si este de asemenea primul stadion cu acoperis glisant din Europa (ii trebuie 18 minute sa fie deschis sau inchis).
Suprafata stadionului este de 35.000 mp ceea ce reprezinta echivalentul a 4 gazoane. El dispune de 2 ecrane gigantice de 65 mp fiecare.
Amsterdam Arena nu este folosit numai pentru meciurile de fotbal, ci si in alte scopuri: prezentare de produse, reprezentatii teatrale, petreceri organizate de companii private, concerte (Rolling Stones a tinut aici 8 concerte, dar si Police, Genesis, George Michael, Justin Timberlake, Madonna, U2, Tina Turner, Celine Dion, etc.) si multe alte evenimente.
In Amsterdam Arena exista si doua restaurante, un bar si o cafenea. Asa ca inaintea unui meci, si nu numai, puteti servi aici un pranz sau o cina delicioasa (se face rezervare in prealabil !).
Amsterdam Arena se viziteaza gratuit daca v-ati achizitionat I Amsterdam City Card.
6. Muzeu de Genti si Posete
Cu o colectie ce cuprinde peste 4.000 de posete, genti, cufere, saculete, huse si accesorii datand din Evul Mediu pana in prezent, Muzeul de Genti si Posete din Amsterdam este cel mai mare muzeul din lume de acest fel.
Colectia muzeului scoate in evidenta geanta in diversitatea formelor, functiilor si materialelor sale, in acelasi timp punand accentul pe povestea fiecarui obiect din aceasta expozitie ca factor de stil si moda si efectele pe care le-a avut asupra dezvoltarii societatii.
Muzeul organizeaza de asemenea expozitii temporare unde se pot admira posete ale unor designeri contemporani din Olanda sau din alte tari.
Muzeul se afla pe malul unul canal din centrul Amsterdamului, intr-o casa uluitoare construita in anul 1664.
Obiectele sunt expuse in sali ce au tavane pictate si camine datand din sec. XVII-XVIII, salile fiind organizate pe epoci din care au facut parte respectivele genti.
Muzeul de Genti si Posete din Amsterdam este mai mult decat un muzeu extraordinar, datorita colectiilor sale remarcabile.
Aici se pot organiza si petreceri pentru copii, sarbatorirea zilei de nastere sau chiar casatorii.
Muzeul de Genti si Posete se viziteaza gratuit daca v-ati achizitionat I Amsterdam City Card.
7. Muzeul Van Gogh
O vizita la Muzeul Van Gogh este o experienta de neuitat.
El contine cea mai mare colectie de tablouri pictate de celebrul Vincent Van Gogh din lume.
Prin picturile sale muzeul „nareaza” calatoria sa din Olanda, unde lucrarile acestuia erau intunecate si sumbre, la Paris, unde sub influenta impresionistilor el a descoperit culorile stralucitoare.
Din Paris artistul a plecat la Arles unde a fost foarte productiv, adesea terminand un tablou pe zi.
Uluitorul Van Gogh a invatat singur sa picteze si a avut o cariera ce a tinut mai putin de un deceniu. Un personaj nestatornic, predispus sa-si schimbe in permanenta temperamentul, el si-a taiat urechea dupa o cearta cu Gauguin. In 1890, cand depresia i se adancise, s-a sinucis. El va deveni unul din marii artisti ai lumii, insa in timpul vietii nu a vandut decat un singur tablou: „Podgoria rosie”, cu toate ca pictase mai mult de 900 de tablouri si peste 1.200 desene intr-o perioada de zece ani.
Lucrarile sale celebre sunt: „Mancatorii de cartofi”, „Casa galbena din Arles”, „Noaptea instelata” , cateva autoportrete si picturi reprezentand natura moarta cu floarea soarelui.
In afara de tablourile pictorului olandez, Muzeul van Gogh din Amsterdam contine o colectie impresionanta si variata de picturi din sec. XIX.
Artisti prezentati sunt impresionisti, post-impresionisti si alti contemporani de-ai lui Van Gogh, ce l-au inspirat pe acesta sau de la care s-a inspirat el : Gaugain, Coubert, Monet, Pissarro, Seurat, Toulouse-Lautrec.
Muzeul van Gogh Amsterdam contine si expozitii pe teme diverse din istoria artei din sec. XIX.
Muzeul van Gogh se viziteaza gratuit daca v-ati achizitionat I Amsterdam City Card.
8. Muzeul Willet – Holthuysen
Una din cele mai splendide case de canal, aflata pe Herengracht 605, este resedinta ce a apartinut sotilor Abraham Willet si Louisa Holthuysen. Louisa a donat in 1895 casa statului olandez impreuna cu intreaga colectie de arta si tot continutul acesteia.
Astfel, in 1896 Muzeul Willet – Holthuysen si-a deschis usile publicului larg.
Muzeul gazduieste o colectie privata de mare valoare: articole de sticla venetiana, portelanuri germane, monezi, mobila frantuzeasca, tablouri.
In spatele casei se afla si o mica, dar superba, gradina construita in stil simetric frantuzesc.
Muzeul Willet – Holthuysen se viziteaza gratuit daca v-ati achizitionat I Amsterdam City Card.
9. Tropenmuseum
Tropenmuseum Amsterdam este unul din principalele muzee de etnografie din Europa, renumit pentru colectiile sale.
Frumoasa si istorica cladire ce adaposteste acest muzeu ofera spatiu pentru 8 expozitii permanente si pentru numeroase expozitii temporare ce sunt in continua desfasurare.
Expozitiile permanente cuprind: obiecte, fotografii, muzica si filmulete din Asia de Sud Est, Oceania, Asia de Vest si Africa de Nord, Africa, America Latina, Noua Guinee, in jurul si despre India, expozitia Omul si Mediul Inconjurator, Muzica, Dans si Teatru.
Refacerea atmosferei locale si expunerea atractiva a obiectelor ce compun imensa colectie a Tropenmuseum Amsterdam, prezinta vizitatorilor viata de zi cu zi a oamenilor ce traiesc in regiunea tropicelor si a subtropicelor.
Colectiile muzeului sunt dispuse de-a lungul a trei nivele, pe care puteti sa le vizitati de marti pana duminica intre orele 10-17.
Tropenmuseum se viziteaza gratuit daca v-ati achizitionat I Amsterdam City Card.
10. Muzeul Diamantelor
Muzeul Diamantelor din Amsterdam este un obiectiv turistic deosebit care nu trebuie ratat mai ales de doamne si domnisoare.
Muzeul Diamantelor din Amsterdam va poarta intr-o fascinanta calatorie care incepe acum 3 miliarde de ani, la 200 de km sub scoarta Pamantului si care se termina pe inelul pe care-l aveti pe deget sau poate la pandantivul pe care-l purtati la gat…..Este o poveste incantatoare pe care nu trebuie s-o ratati daca vizitati Amsterdamul.
Expozitia incepe cu un film de scurt metraj care va explica cum s-au format diamantele cu aproximativ 3 miliarde de ani in urma in interiorul pamantului, cum s-a inceput exploatarea , distributia, comertul si slefuirea acestor splendide bijuterii.
Sala urmatoare expune mai multe cristale de diamant , dar si celelalte noua minerale ce isi masoara duritatea pe scara Mohs. Tot aici se explica folosirea industriala a diamantelor.
In sala trei un mic film prezinta cum se slefuiesc diamantele si ce instrumente se folosesc pentru acest lucru.
Sala patru dezvaluie procesul si ustensilele cu care se pot monta diamante pe un inel.
In incaperea urmatoare se gasesc explicatii despre cum isi capata un diamant valoarea in functie de carat, claritate, culoare si de slefuirea acestuia.
In sala sase gasim replici alte catorva bijuterii importante si diamante ce apartin familiei regale olandeze.
Sala sapte sau „Sala Diamantelor Faimoase” dezvaluie replici a 22 de diamante celebre din toata lumea, insotite de istoria fiecaruia dintre ele.
Expozitia continua cu prezentarea celor mai mari companii din lume ce se ocupa de mineritul , distributia, comertul si slefuirea diamentelor.
Sala noua este denumita „Amsterdam, Orasul Diamantelor” deoarece timp de peste 400 de ani acest frumos oras a fost leader mondial in slefuirea acestor pietre pretioase. Se prezinta peste 400 de ani de istorie a diamantului si poze ale catorva diamante celebre slefuite aici.
In sala zece putem afla diverse metode prin care putem deosebi un diamant autentic de unul fals.
Sala unsprezece prezinta un program video interesant despre diverse jafuri celebre de diamante reale sau din filme.
Ultima sala din colectia permanenta este “Sala Opulentei” in care putem admira o oglinda in forma unui diamant.
Muzeul dispune si de o colectie temporara de coroane regale celebre (este temporara deoarece ansamblul coroanele regale detinute de muzeu nu sunt expuse in totalitate la un moment dat, ci sunt schimbate la un anumit interval de timp).
Muzeul Diamantelor se viziteaza gratuit daca v-ati achizitionat I Amsterdam City Card.
11. Muzeul Amsterdam
Colectia bogata de lucrari de arta, obiecte si artetefacte din Muzeul Amsterdam (fostul Muzeul de Istorie din Amsterdam) aminteste de viata locuitorilor din Amsterdam din timpuri medievale pana in prezent.
De la pantoful unui copil si mapa lui Cornelis Antonisz intocmita in anul 1538 ce infatisa orasul la acea vreme, pana la picturi impresionante din Epoca de Aur a Olandei. Fotografii si fimulete prezinta atat aspectele fericite, dar si dramele locuitorilor din Amsterdam.
Veti fi martofii saraciei din tinutul Jordaan in sec XIX, dar si ai idealismul anilor ’60.
Un oras minunat international precum Amsterdam-ul merita un muzeu interesant, asa ca aici in prezentare colectiilor sunt folosite multe gadgeturi interesante multimedia.
Colectiile principale ale muzeului sunt:
Povestea Amsterdamului – sunt prezentati cei peste 1000 de ani de istorie ai orasului de pe canale, unde curajul, spiritul creativ, valorile civile si libertatea sunt tot ceea ce conteaza. Veti vedea povestea unor oameni carore le pasa de semenii lor mai putin norocosi ce aveau nevoie de sprijin, corabii ce navigau spre Asia si America, libertatea de constiinta, arta din abundenta, dar si opresiune, sclavie si razboi. Toate acestea sunt prezentate in mai putin de o ora cu ajutorul unor imagini interactive, sunete si miscare. Turul acestei expozitii este valabil in mai multe limbi de circulatie internationala.
Micul Orfelinat – in aceasta expozitie veti patrunde intr-o cu totul alta atmosfera. Cladirea ce adaposteste astazi Muzeul Amsterdam gazduia in sec. XVII un Orfelinat Civil. De aceea acum aici veti afla lumea din spatele usilor unui orfelinat ce avea o sala de mese, sali de clasa, bucatarie, toalete si un sopron pentru vite.
Epoca de Aur – secolul XVII a fost o perioada din istoria Olandei de prosperitate economica si inflorire culturala, de aceea olandezii o numesc mandrii Epoca de Aur. Muzeul Amsterdam ofera o expozitie interesanta a acelei perioade istorice folosindu-se tot de mijloace multimedia avansate. Aici veti gasi lucrari ale unor mari artisti ale acelei perioade precum Rembrand van Rijn, Pieter de Hooch, Maerten de Vos, Dirrck Hals si Melchior d’Hondecoeter.
In afara expozitiilor temporare Muzeul Amsterdam prezinta si diverse colectii temporare.
Muzeul Amsterdam se viziteaza gratuit daca v-ati achizitionat I Amsterdam City Card.
12. Muzeul Van Loon
In centrul Amsterdamului, in zona canalelor, se afla Muzeul Van Loon, o cladire privata construita in 1672 de arhitectul Adriaen Dortsman.
Casa ce poate fi astazi vizitata pe Keizersgracht 672, a fost cumparata in 1884 de Hendrik Van Loon, unul din membrii familiei Van Loon, o familie interconectata pe parcursul a patru secole cu orasul Amsterdam.
Interiorul casei renovat in 1973, este in mare parte intact si evoca splendoarea Epocii de Aur a Olandei.
Casa se poate vizita pe tot parcursul saptamanii, si in interiorul acesteia veti descoperi o colectie impresionanta de tablouri, mobila de calitate, argintarie valoroasa si portelanuri fine din diverse perioade de timp.
In spatele casei se afla o mica gradina frumoasa, o adevarata oaza de liniste in mijlocul unui oras palpitant.
Muzeul Van Loon se viziteaza gratuit daca v-ati achizitionat I Amsterdam City Card.
13. Hermitage Amsterdam
Hermitage Amsterdam se inspira in diversele sale expozitii temporare, din legaturile istorice intre Amsterdam si St. Petersburg si intre Casa de Orange-Nassau si Romanovi.
Astfel, interesantul muzeu are o colectie permanenta cu obiecte ce aduc aminte de celebrul Muzeu Ermitaj, insa cele ce va vor retine atentia sunt cu siguranta expozitiile temporare: Galeria Portretelor din Epoca de Aur a Olandei si Maestri Spanioli.
Galeria Portretelor din Epoca de aur cuprinde 30 de portrete de grup din secolul XVII ce fac parte din colectia Rijksmuseum si Amsterdam Museum.
Aceste portrete sunt unice in lume si sunt rar vazute datorita marimii lor impresionante.
Ele contin portrete ale unor comercianti, regenti, garzi civile, toti stand laolalta, indiferent de clasa sociala sau religie.
Impreuna ele ilustreaza povestea cetateniei colective, atat de specifica Olandei.
Expozitia Maestri Spanioli este cea mai mare colectie de arta spaniola din afara Spaniei expusa in Olanda. Ea cuprinde capodopere de El Greco, Ribera, Zurbaran, Velazquez, Goya.
Hermitage Amsterdam se viziteaza gratuit daca v-ati achizitionat I Amsterdam City Card.
14. Rembrandt huis
Cum era viata lui Rembrandt? Unde si-a schitat si pictat capodoperele cel mai cunoscut artist al Olandei? Unde au avut loc cele mai dramatice momente din viata sa? Rembrandthuis saluta cu bucurie pe oricine doreste sa vada cu ochii sai aceste lucruri.
Rembrandt si-a cumparat casa in anul 1639, cand era la apogeul carierei sale. In 1656 insa, coplesit de datoriile mari pe care le avea, este nevoit ca toate lucrurile de valoare din casa sa le scoata la licitatie, inclusiv o colectie considerabila de obiecte rare de arta. Un notar a intocmit o lista cu bunurile sale, de aceea stim astazi cum a fost decorata casa in timpul lui Rembrandt.
Interiorul istoric al Rembrandthuis a fost de curand refacut la splendoarea sa de odinioara si mobilat cu lucrari de arta din timpul marelui maestru. Hoinarind prin camerele sec. al XVII-lea, vizitatorii se pot imagina ei insasi in epoca lui Rembrandt..
Rembrandthuis detine aproape colectia completa de gravuri celebre ale lui Rembrandt. Tot aici sunt si expozitii speciale dedicate lui Rembrandt si artistilor trecuti si prezenti care s-au inspirat dupa operele acestuia.
In camera de lucru a lui Rembrandt sunt tinute mereu demonstratii ale modului in care se imprima gravurile, iar in atelierul lui Rembrand puteti vedea cum se obtinea vopseaua in secolul XVII. Sunt de asemenea si activitati pentru copii, inclusiv completarea de chestionare despre casa lui Rembrandt.
Rembrandt Huis se viziteaza gratuit daca v-ati achizitionat I Amsterdam City Card.
15. Muzeul Lalelelor
Amplasat convenabil in centrul Amsterdamului, langa magazine de lux, galerii si cafenele, muzeul Lalelelor prezinta exponate si filme dedicate lalelei, floarea nationala (neoficiala) a Olandei.
De la sultanii Imperiului Otoman la comerciantii Epocii de Aur, laleaua a captivat oamenii din intreaga lume de-a lungul secolelor. Aceasta fascinanta floare a inspirat artisti si a adus bogatie, dar si saracie oamenilor care au cazut sub vraja sa.
Aici puteti explora istoria lalelei si descoperi calatoria ei extraordinara de la salbaticia platoului Himalayei pana intr-o gradina ca cea pe care o aveti acasa.
Atractia principala a muzeului o reprezinta cateva picturi din sec. XVII ce infatiseaza lalele create de artista Judith Leijster o studenta a pictorului Frans Hals.
Muzeul Lalelelor din Amsterdam se viziteaza gratuit daca v-ati achizitionat I Amsterdam City Card.
16. Muzeul Alard Pierson
Muzeul Allard Pierson este muzeul de arheologie al Universitatii din Amsterdam. Civilizatiile antice din Egipt , Orientul Apropiat, Grecia, Etruria si Imperiul Roman sunt readuse la viata in acest muzeu.
Obiectele de arta si ustensilele ce dateaza din anul 4.000 IC pana in anul 500 DC pe care le veti vedea aici, reflecta modul de viata, mitologia si religia acelor vremuri antice.
Colectia de obiecte egiptene ce se afla la primul etaj al muzeului Allard Pierson, detine obiecte funerare din toate perioadele Egiptului antic. Una din sali este dedicata procesului de mumificare.
Aici putem vedea un model de corabie din perioada Regatul Mijlociu. Aceste modele erau puse in mormantul celui decedat pentru a transporta sufletul celui decedat in „Lumea de dincolo”. Din perioada Noului Regat putem admira un basorelief al scribului Ta ce ingenuncheaza pentru a-l venera pe zeul Anubis, care in mitologia egipteaza acompanieza mortii in „Lumea de dincolo”. Printre alte artfacte prezente in colectia egipteana se afla si masti funerare sau statuiete din bronz ce apartin unor zeite.
La etajul doi se afla celelalte colectii ale muzeului Allard Pierson.
Colectia de obiecte apartinand Oprientului Apropiat cuprinde artefacte apartinand mai multor culturi din zona cuprinsa intre Turcia si Iran: Mesopotamia, Siria, Iran, Selenkahiye, Anatolia.
Colectia de artefacte gasite in Cipru cuprinde obiecte din cupru si bronz (vase, statuiete, etc.).
Colectiile de obiecte apartinand culturii grecesti, romane si etrure cuprind artefacte diverse din ceramica, bronz, bijuterii, dar si monumente funerare.
Muzeul Allard Pierson se viziteaza gratuit daca v-ati achizitionat I Amsterdam City Card.
17. Muzeul Instrumentelor Medievale de Tortura
Muzeul Instrumentelor Medievale de Tortura din Amsterdam expune peste 100 de instrumente folosite pentru a tortura oameni in timpul Evului Mediu.
In Evul Mediu tortura era folosita pentru a pedepsi aproape toate infractiunile comise, de la viol la crima, si in special pentru erezie. Tipul de pedeapsa varia in functie de delictul comis de o persoana si de statutul social al acesteia.
Muzeul Instrumentelor Medievale de Tortura din Amsterdam expune intr-o colectie unica peste 100 de instrumente folosite pentru a tortura oameni in timpul Evului Mediu.
Colectia este recreata si cu ajutorul picturilor si desenelor, se vrea a fi un aspru memento al felului in care oamenii se tratau reciproc in acele timpuri. Cand veti privi instrumentele de tortura si veti citi modul in care acestea erau folosite, veti fi fericit ca traim intr-o societate ce a lasat in urma aceste obiceiuri.
Termenul tortura provine din limba latina, unde cuvantul torquere insemna „contorsionare” sau „denaturare”. Timp de 3000 de ani tortura a fost o modalitate legitima de a pedepsi , aplicata de autoritati judiciare sau de diverse persoane. Din anul 1816 Biserica Catolica a interzis oficial orice tip de tortura.
Cele mai reprezentative exponate ale Muzeului Instrumentelor Medievale de Tortura sunt:
Scaunul de interogare – acestea se presupune ca era folosit in timpul Inchizitiei, ca un mod foarte riguros de a interoga „oameni taciturni”: ereticii si vrajitorii.
Instrumentul de tortura era folosit in Europa Centrala , in special in Nuremberg si Regensburg. Aceste „scaune” de diverse marimi si forme, erau acoperite in totalitate de cuie, si aveau diverse mecanisme prin care fixau victima de scaun intr-un mod dureros. Tortura dura de obicei cateva ore, dar se putea prelungi si la cateva saptamani.
Furca eretica arata ca o furculita de otel cu doi dinti foarte ascutiti, ce avea doua capete, unul ce intra in barbie, iar altul in stern. Aceasta se prindea de gatul infractorului cu ajutorul unei curele din piele. Ea se folosea mai ales in cazul celor acuzati de erezie si vrajitorie, dar si pentru persoanele invinovatite de delicte comune.
Carcasa (Cusca) de fier Acest instrument de tortura avea suporturi speciale ce strangeau picioarele victimei astfel incat aceasta era imobilizata total, iar cei ce doreau puteau rani prizonierul, fara sa le fie teama ca acesta ar putea riposta in vreun fel.
Presa pentru cap se pare ca a fost adusa in Europa medievala tocmai din estul continentului. Contemporanii rusi de la acea vreme descriau astfel aceast instrument de executie: “Punand o franghie pe cap, infingand un calus, ei il intorc (pe prizonier), astfel incat acesta va fi surprins”. Principiul era simplu: barbia victimei era pusa pe un suport plat, un arc metalic inconjura partea superioara a capului, apoi acesta era coborat cu ajutorul unor suruburi.
18. Plimbare pe raul Amstel
Daca v-ati plictisit de muzee, parcuri frumoase sau de minunata Gradina Zoologica din capitala Olandei, si doriti sa va relaxati si sa surprindeti imagini superbe din Amsterdam cu ajutorul aparatului de fotografiat sau de filmat, cel mai potrivit este sa faceti o croaziera pe raul Amstel.
Incantatorul oras are 160 de canale si 1000 de poduri , iar o plimbare cu vaporasul va fi o experienta de neuitat indiferent de varsta pe care o aveti. De-a lungul plimbarii veti admira cele mai frumoase cladiri, biserici, precum si faimoasele poduri Herengracht, Prinsengracht si Kaizergracht.
Cea mai cunoscuta companie ce ofera astfel de croaziere este Blue Boat.
Aceasta ofera croaziere obisnuite pe Amstel de la inceputul lunii aprilie pana la sfarsitul lunii septembrie, zilnic intre orele 10 si 18. Pretul unui bilet este de 14 euro/copii 7 euro insa daca va cumparati I Amsterdam City Card aceasta frumoasa croaziera este gratuita. Durata unei croaziere obisnuite este de 75 minute.
Blue Boat oganizeaza si croaziere speciale pentru grupuri de minim 20 de persoane, ce pot inchiria aceste vaporase pentru ocazii deosebite la pranz sau la cina. Preturile biletelor variaza intre 35 euro/persoana si 75 euro/persoana in functie de tipul de croaziera ales, si trebuie rezervate din timp online.
19. Moara din Van Sloten
Daca ajungeti in Amsterdam si doriti sa vizitati si o moara autentica, treceti pe la Moara din van Sloten! Se poate ajunge destul de usor din Amsterdam cu transportul in comun, aproximativ 35-40 de minute din centrul orasului. Cu siguranta va fi o vizita de neuitat!
Moara din van Sloten face parte din cele mai vizitate obiective turistice din apropiere de Amsterdam.
Moara din van Sloten se regaseste pe lista celor peste 1.000 de mori de vant care inca mai functioneaza in Olanda. A fost construita in anul 1847, si este singura moara care poate fi vizitata in apropiere de Amsterdam.
Unul dintre ghizii de acolo este foarte amabil, gata sa-ti ofere informatii si explicatii in timpului turului organizat aici.
In mansarda, sub niste grinzi vechi de cateva secole puteti viziona un film despre viata si opera lui Rembrandt, care a fost fiu de morar. Sculpturile in marime naturala desprinse din picturile lui Rembrandt intregesc atmosfera din secolul XVII.
La parter se afla si un muzeu al dogarilor – este unic in Olanda si este singurul loc in care mai puteti vedea obiecte confectionate din doage: butoaie, folosite pentru ambalarea, transportul si depozitarea unor produse precum pestele sarat, branza, carnea, berea si ceapa. In ziua de azi numai vinul si coniacul se mai pastreaza in aceste butoiase de lemn.
Podul, este special amenajat de municipalitate astfel incat acolo sa se poata organiza casatorii civile.
Moara din van Sloten se viziteaza gratuit daca v-ati achizitionat I Amsterdam City Card.
20. Keukenhof
In apropiere de Amsterdam se afla si superba gradina Keukenhof pe care o puteti vedea daca vizitati primavara Olanda.
Locul in care este situat acum Keukenhof, a fost un teren de vanatoare in secolul al XV-lea.
Plantele folosite in bucataria castelului Ducesei Jacoba van Bereien se culegeau de aici; numele Keukenhof , care in olandeza inseamna „curtea bucatariei” , provine de la acest fapt.
Dupa moartea Ducesei Jacoba van Bereien, Keukenhof a ajuns in stapanirea unor familii bogate de negustori. Baronul si baroneaza van Pallandt au invitat arhitecti peisagisti precum J.D. si L.P. Zocher, cei care au conceput si Vondelpark din Amsterdam, sa schiteze un design pentru gradina din jurul palatului. Designul, in stil englezesc al gradinilor a caracterizat mereu Keukenhof.
In momentul actual proprietatea apartine unei Fundatii. La initiativa primarului din Lisse de la acel moment si a unui numar mare de cultivatori si exportatori de bulbi de flori, o expozitie in aer liber a fost organizata pentru prima data la Keukenhof in anul 1949. Aceasta a devenit apoi un eveniment anual recurent care intotdeauna a adus un numar impresionant de vizitatori din toata lumea.
Parcul Keukenhof are 32 de hectare si poteci ce insumeaza 15 km. In fiecare ani gradinarii planteaza peste 7 milioane de bulbi de flori in parcul Keukenhof. Aici putem putem admira lalele, narcise, zambile si alti bulbi de primavara. In aceasta minunata gradina puteti respira un aer curat si va puteti relaxa in niste imprejurimi minunate!
In fiecare saptamana in Keukenhof se schimba modul de expunere al florilor, iar zilnic se tin demonstratii despre arta aranjarii acestora. Sfaturile utile pe care le veti primi aici le puteti urma acasa pentru a crea cele mai frumoase aranjamente florale.
In ultimi 66 de ani, peste 50 de milioane de vizitatori din toate colturile lumii au descoperit minunatul parc Keukenhof un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat daca ajungeti in Olanda! Asa ca nu e de mirare ca aceasta este considerat cea mai frumoasa gradina de primavara din lume!
In anul 2016 parcul Keukenhof va fi dechis intre 24 martie si 16 mai.
Acestea au fost cele mai vizitate 20 de obiective turistice din Amsterdam, daca mai stiti si alte atractii populare in capitala olandeza, adaugati-le pe lista !
Mai adauga la lista:
Muzeul sexului
Muzeul cannabisului
Muzeul Africii
Muzeul tehnologiilor