Hampton Court Palace si Strawberry Hill House

0 Shares

Superba capitala britanica se mandreste cu numeroase cladiri impresionante ce apartin de multe secole aristocratilor sau familiei regale. Despre cele 10 palate si case din Londra pe care le-am vizitat anul acesta v-am povestit deja, asa ca in aceasta postare o sa va relatez despre doua constructii aflate in imprejurimile Londrei, respectiv in sud-vestul acesteia, un palat magnific pe care trebuie sa-l vizitati daca stati mai multe zile in Londra: Hampton Court Palace si o casa gotica cum nu ati mai vazut: Strawberry Hill House.

Hampton Court Palace

Aceasta fosta resedinta regala, candva camin al monahilor din dinastia Tudor, Stuard si a celor ce au purtat numele de George, isi aniverseaza in acest an cea de-a 500 aniversare.
Vizitand Hampton Court Palace veti afla povestea a doua palate: unul ce a apartinut Tudorilor, construit sub indrumarea cardinalului Wolsey, iar apoi a regelui Henric al VIII-lea, si un al doilea palat Baroc construit la sfarsitul secolul al XVII-lea sub comanda regelui William al III-lea si a reginei Mary a II-a. De asemenea veti afla povestea fascinanta si plina de intriga a regilor Georgieni.
Hampton Court Palace 1Hampton Court Palace 2
Complexul de la Hampton Court Palace (inclusiv gradinile) a fost deschis publicului inca din 1838 de catre regina Victoria, la acel moment vizitarea acestuia fiind gratuia.

Astazi puteti vizita la Hampton Court:

  • Apartamentele lui Henric al VIII-lea
  • Bucatariile lui Henric al VIII-lea
  • Apartamentele lui William al III-lea
  • Povestea Georgiana
  • Galeria de Arta Cumberland
  • Povestea tanarului Henric al VIII-lea
  • Holul Mantegna – Triumful lui Caesar
  • Gradinile din Hampton Court

Apartamentele lui Henric al VIII-lea

Turul apartamentelor lui Henric al VIII-lea incepe cu Holul cel Mare – un hol medieval imens decorat cu barne din lemn si tapiserii religioase – cea mai splendida fiind Povestea lui Avraam.
Turul continua cu Camera de Supraveghere, Camera Sfatului si camera unde se afla coroana regala ce a apartinut lui Henric al VIII-lea (aceasta nu se poate fotografia). De aici puteti admira de sus somptuoasa Capela Regala bogat colorata si decorata.

Hampton Court Palace Ap Henric 2Hampton Court Palace Ap Henric 1
Apartamentele lui William al III-lea

Trebuie sa recunosc ca aceasta cladire m-a impresionat mai mult decat cea in care se afla Apartamentele lui Henric al VIII-lea.
In primul rand, scara grandioasa ce duce catre apartamentele regale impresioneaza atat prin marime cat si prin pictura murala realizata de artistul italian Verri: Victoria lui Alexandru asupra lui Caesar.
Urmeaza Camera de Supraveghere care impresioneza prin colectia de arme ce „decoreaza” peretii acestei incaperi, apoi Camera Tronului, Camera Privata – decorata cu sculpturi din lemn, Dormitorul cel Mare – ce nu era folosit pentru dormit ci ca spatiu unde regele isi schimba hainele.

Hampton Court Palace Ap William 5Hampton Court Palace Ap William 4

Hampton Court Palace Ap William 3Hampton Court Palace Ap William 1

La parterul cladirii se afla Apartamentele private ale regelui William al III-lea, locul unde acesta traia, si Orangeria – ce pe timp de iarna adapostea portocalii si laurii regelui.

Povestea Georgiana

In 2014 britanicii au sarbatorit cea de-a 300 aniversare a ascensiunii pe tron a regelui George I (Georg Ludwig de Hanovra ) ce provenea din dinastia de Hanovra.
In salile dedicate Erei Georgiene veti invata despre viata si traseul istoric al regilor George I, George al II-lea si George al III-lea, si veti admira obiectele si lucrarile de arta splendide de aici ce au apartinut acestei epoci.

Hampton Court Palace PG 1Hampton Court Palace PG 2

Hampton Court Palace PG 3Hampton Court Palace PG 4
Galeria de Arta Cumberland

Adaposteste picturi valoroase ce fac parte din colectia de arta regala, realizate de maestrii celebrii: Holbein, van Dyck, Rembrandt, Caravaggio, Bassano, Canaletto si Gainsborough (nici aici nu este permis fotografiatul).

Holul Mantegna – Triumful lui Caesar

In acest hol se afla noua picturi de Andrea Mantegna ce sunt considerate printre cele mai importante picturi italiene Renascentiste din lume.
Hampton Court Palace TM 1Hampton Court Palace TM 2
Seria celor noua picturi, infatiseaza o procesiune imaginara a lui Iulius Caesar intr-un car triumfal ce se intoarce victorios din campaniile sale. El este insotit de soldati, muzicieni, animale exotice si prizonieri. Picturile au fost cumparate in 1629 de regele Charles I care le-a achizitionat prin intermediul agentului de arta Daniel Nys, ce calatorea in Italia pentru a cumpara lucrari de arta de Titian, Raphael si Caravaggio, dar si Triumful lui Caesar de Mantegna. La scurt timp dupa ce au ajuns in colectia regala de arta acestea au fost aduse la Hampton Court Palace si au ramas pana in ziua de astazi aici.

Gradinile din Hampton Court

La sfarsitul vizitei in impresionantul complex de la Hampton Court Palace, relaxati-va in frumoasele gradini ce inconjoara cladirile palatului, construite pe malul Tamisei, si avand in total o suprafata de peste 60 de acrii.

Hampton Court Palace gradini 1Hampton Court Palace gradini 2

Hampton Court Palace gradini 3Hampton Court Palace gradini 4

Hampton Court este deschis publicului zilnic, astfel: pe perioada iernii (25 octombrie – 26 martie) 10—16.30, iar vara 10—18. Pretul unui bilet de intrare este de 19,30 lire sterline (online 18,20 pounds), iar pentru copii sub 16 ani 9,70 lire sterline (online 9,10). Daca vizitati numai gradinile pretul este de 5,8 lire.

Cum ajungeti la Hampton Court Palace

Puteti ajunge in mai multe moduri la Hampton Court Palace din Londra, depinde unde stati in capitala britanica.
Cu trenul (South West Trains) din Gara Waterloo (sunt trenuri din jumatate in jumatate de ora).
Cu diverse autobuze pana in Richmond, iar de acolo cu bus R68.
Pe timpul verii se poate ajunge si cu vaporasul ce pleaca din Westminster, insa pana in Hampton Court puteti face in jur de 4 ore.

Strawberry Hill House

Daca ajungeti la Hampton Court Palace pana in ora 10.30, mai aveti timp sa vedeti o casa impresionanta aflata undeva intre Hampton Court si Londra. Vizitarea Hampton Court va ia maxim 4 ore, asa ca in drumul de intoarcere spre Londra puteti lua autobuzul R68 (coborati la statia Michelham Gardens) ce va lasa in apropiere de Strawberry Hill House.
Stawberry Hill House a fost construita ca o casa modesta in 1698 de catre un vizitiu, iar ulterior intre 1748-1790 a fost transformata de catre Horace Walpole (politician, scriitor, colectionar), fiul Primului Ministru al Marii Britanii de la acea vreme, Sir Robert Walpole, intr-un mic castel gotic.
Strawberry Hill House 3Strawberry Hill House 4
Atunci cand a conceput Strawberry Hill House, Horace Walpole (1717 – 1797) s-a inspirat din arhitectura si literatura gotica, ce era la moda la acea vreme. Astfel, semineele, usile, ferestrele – rozeta si tavanele ce decoreaza intreaga casa sunt inspirate din catedralele gotice. De asemenea coridoarele si pasajele intunecate ce serpuiesc catre camerele grandioase ale vilei amintesc de arhitectura gotica.
Cladirea excentrica a fost restaurata in 2010 pentru suma de 9 milioane de lire sterline, iar astazi vizitatorii au oportunitatea de a explora acest site de patrimoniu unic.
Strawberry Hill House 1Strawberry Hill House 2
Majoritatea obiectelor, mobilei, tablourilor, sculpturilor si artefactelor ce decorau casa au fost vandute in 1842, insa astazi cei ce se ocupa de administrarea Stawberry Hill House incearca sa recupereze mare parte din aceste lucruri.
Din aceasta cauza, interiorul casei nu contine multe obiecte, insa este decorat cu tapet nou divers in fiecare camera, si aici sunt expuse cateva sculpturi moderne realizate de artista contemporana Laura Ford.
Din cele 19 camere ce se pot vizita la Strawberry Hill House, cele mai impresionante sunt: Holul Principal, Galeria, Salonul Rotund, Biblioteca.
Strawberry Hill House 5Strawberry Hill House 6
Dupa ce vizitati casa puteti sa va relaxati in gradina ce inconjoara Strawberry Hill House.
Costul unui bilet de intrare este de 12 lire sterline, iar casa este deschisa de duminica pana miercuri (joi, vineri este inchisa) intre 12—17.30 (luni, marti intre 13.40—17.30).
Strawberry Hill House se afla in Twickenham si aici puteti ajunge fie cu trenul din Londra Gara Waterloo pana la Gara Strawberry Hill, sau cu autobuzul R68 daca veniti de la Hampton Court Palace.

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Pin Share0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.